20 tipov na jarné prázdniny v Prešovskom kraji

20 tipov na jarné prázdniny v Prešovskom kraji

Kde si užiť voľné dni s deťmi

Oddýchnite si od školských a pracovných povinností v Prešovskom kraji. Vybláznite sa v teplej vode, spoznajte zaujímavé miesta, prebádajte podzemie a stále si môžete užiť aj snehové radovánky. Pozrite si výber 20 tipov na výlety počas jarných prázdnin, ktoré budú zážitkom pre celú vašu rodinu. Od Vysokých Tatier cez krásny Spiš a Šariš až po východné hranice. 

1. Belianske Tatry sú čarovné. Doslova

Ždiar pod Belianskymi Tatrami je známy dobrou lyžovačkou a typickým goralským folklórom. Jarné prázdniny sú na dosah, snehu menej ako po iné roky, ale lyžovačka v Bachledovej doline, na Strednici v Ždiari, aj v stredisku SKI Centrum Strachan Ždiar je stále aktuálna.

Počas dňa je v Bachledke otvorený Chodník korunami stromov, na ktorom si užijete výhľady až z výšky 24 metrov. Zábava sa nekončí ani večer. Každú stredu, piatok a sobotu od 17:00 do 21:00 čaká návštevníkov Čarovná krajina - večerná prechádzka Chodníkom korunami stromov, ktorý zdobí svetelná reťaz dlhá až 1234 metrov.

čarovna krajina_Bachledka Ski and Sun

2. Kde študoval Hviezdoslav?

Jarné prázdniny môžete okoreniť mestskou turistikou a nenápadne deti popri zbieraní zážitkov aj niečo nové naučiť. V podtatranskom Kežmarku nájdete hneď niekoľko takýchto miest. Ukážte im najväčšiu historickú školskú knižnicu v strednej Európe. V budove Evanjelického lýcea je uložených až 150 000 vzácnych kníh! Študovali tu osobnosti ako Samo Chalupka, Janko Kráľ či P. O. Hviezdoslav.

Evanjelicke lyceum_skolska kniznica_Kezmarok_Foto-OOCR Tatry Spiš Pieniny

V Kežmarku určite neobíďte Kežmarský hrad  aj so zbierkou historických vozidiel, drevený Kostol Najsv. Trojice – pamiatku UNESCO alebo Múzeum bytovej kultúry. Je z čoho vyberať.

3. Klietka hanby aj múzeum, ktoré zaujme všetky zmysly

Chcete deti zaujať hneď na začiatku výletu? Ukážte im niečo, čo sa im rozhodne vryje do pamäti. Prehliadku mesta Levoča (UNESCO) môžete začať priamo na námestí pri klietke hanby. Kedysi slúžila na pranierovanie zločincov a dokonca i na trestanie žien, ktoré sa v meste objavili po zotmení bez sprievodu muža.

13059-klietka-hanby-levoca-radnica_full

Odtiaľ už môžete pokračovať ďalej napríklad do Chrámu sv. Jakuba s najvyšším oltárom svojho druhu na svete (18,62 m), do Spišského múzea alebo do Múzea špeciálneho školstva (MŠŠ). Práve v MŠŠ zažijete s deťmi nezvyčajnú prehliadku venovanú ľudským zmyslom. Návštevníci si môžu vyskúšať napríklad pohyb v kuchyni umiestnenej v tmavej komore, simulujúcej domácnosť nevidiaceho alebo si pozrieť model ucha, s ušnicou vysokou takmer 160 cm. Otváracie hodiny MŠŠ

muzeum-spec-skolstav-levoca

4. Horúci kúpeľ pod Tatrami

26° - 38°C v takejto teplučkej vode sa môžete kúpať aj počas zimných dní v Thermal park Vrbov, len 7 km od Kežmarku. Vrbovčanov príroda obdarila veľkým darom. Geotermálna voda, ktorá sa na povrch dostáva z dvoch vrtov je obohatená o množstvo liečivých minerálov. Vápnik, horčík, uhličitany či síra sa na povrch dostávajú z fascinujúcej hĺbky 2,5 kilometra.

Thermal Park Vrbov

Šantenie v teplej vode aj vo vnútorných bazénoch si tiež užijete v AquaCity Poprad a v Aquaparku v Lipanoch.

5. Rodinná lyžovačka v Tatrách

Vysoké Tatry Kids Friendly! Presvedčte sa o tom na lyžovačke v Tatranskej Lomnici. Ideálne rodinné stredisko ponúka mix zjazdoviek, na ktorých si prídu na svoje skúsení lyžiari, aj začiatočníci. Široké a pohodlné modré zjazdovky sú zvlášť vhodné pre deti. Na výuku lyžovania slúži aj bezpečná a uzavretá aréna Maxiland v Tatranskej Lomnici.

Vysoké Tatry_šantenie v snehu_c Marek Hajkovsky

6. Ľadový dóm na Hrebienku

V prípade priaznivého počasia poteší deti aj dospelákov sánkovačka z Hrebienka do Starého Smokovca (2,5 km trať). Hore sa môžete pohodlne vyviezť pozemnou lanovkou. Na Hrebienku neobíďte unikátny Tatranský ľadový dóm a ľadové sochy - Tatry Ice Master.

c-Marek-Hajkovsky-foto-Ladovy-dom-2023_11-1024x705

7. Interaktívne galérie: Tricklandia a Poliankovo

Zážitkové galérie sú jedinečnými miestami, kde sa fantázia stretáva s realitou prostredníctvom moderných technológií. V Tatrách vás čakajú interaktívne galérie Tricklandia a Poliankovo.

V Tricklandii zažijete putovanie Slovenskom plné trickartových obrazov a optických ilúzií. Zabavia vás aj antigravitačné miestnosti a najkrajšie zrkadlové bludisko v strednej Európe.

Tricklandia_Starý Smokovec 1

Digitálna galéria Poliankovo spája umenie s modernými technológiami ako je virtuálna realita, 3D projekcie, hologram či tieňohra. Deti sa zabavia v interaktívnej galérií a rodičia si môžu vychutnať kávu alebo selfieccino, na ktoré vám vytlačia obrázok alebo vlastnú fotografiu.

poliankovo

8. Zvieratá pod Tatrami

Klokany, lamy, kone, poníky, somáre, kozy, zajace alebo aj výr skalný – tieto a ďalšie zvieratká čakajú na deti v tatranskej zverofarme v areáli Hotela Hubert v Gerlachove. Pri návšteve malej zverofarmy môžete vidieť niektoré zvieratká úplne zblízka, pohladkať ich alebo sa prejsť na koni či poníkovi. Vďaka priateľskému prostrediu a krásnej prírode je zverofarma vyhľadávaným miestom pre rodiny s deťmi.

zverofarma gerlachov 1

9. Glass ateliér alebo kúzlenie so sklom

Z jarných prázdnin sa môžete vrátiť ako sklárski majstri. V podtatranskej Štôle sa nachádza rodinný Glass Ateliér, ktorý sa špecializuje na sklársku výrobu. Majster Jaroslav Kocián s nadšením predvádza turistom svoje remeslo, ktoré vzniká v plameni plynového horáka. Ak sa chcete presvedčiť o majstrovstve pána Kociána, je vhodné si návštevu vopred zarezervovať. Vyrobiť si môžete aj vlastný sklenený výrobok. Kontakt

GlassAtelier_Štola_foto Peter Kostka_8

10. Malebné Pieniny - Prielom Dunajca

Obdobie na prelome zimy a jari je výborné na prechádzku prielomom Dunajca. Obľúbená trasa v národnom parku Pieniny meria necelých 8 km. Celá rodina sa tak môže vybrať z Červeného Kláštora smerom do Lesnice. Počas tejto ľahkej turistiky budete pozorovať stále spiacu prírodu, vtáctvo, či počúvať klokotanie Dunajca. V Lesnici odporúčame navštíviť Chatu Pieniny, kde sa dosýta dobre najete.

Prielom Dunajca_Pieniny_OOCR SSP

11. Hrad Ľubovňa

Z Pienin je to len na skok na hrad Ľubovňa v Starej Ľubovni. Počas jarných prázdnin ponúka hrad rozšírené otváracie hodiny. Jeden z najkrajších slovenských hradov zaujme svojimi expozíciami malých aj veľkých návštevníkov. Skanzen je otvorený len pre vopred nahlásené skupiny.

Hrad Lubovna - interier - varenie piva

12. Wallhala s adrenalínom

Ak máte radi adrenalín, tak vás v Starej Ľubovni pozývame do Wallhally. Ide o novovybudovanú interiérovú lezeckú halu, kde si lezenie môže vyskúšať celá rodina. Staršie deti (4-12 r.) si výborne zalezú na medziposchodí alebo na kolmej 6,5m stene. Pre najmenších je pripravený detský kútik.

wallhall_Stará Ľubovňa

13. Slovenské opálové bane

Objavte tajomné podzemie plné pokladov! Neďaleko Prešova, v pohorí Slanských vrchov, sa nachádzajú jediné opálové bane na našom kontinente. Podzemná sieť chodieb dosahuje dĺžku až 35 kilometrov a prepája komplikovaný systém podzemnej ťažby, ktorá fungovala až do roku 1922. V súčasnosti môžete zažiť nevšednú prehliadku tejto unikátnej pamiatky so sprievodcom. Okruh má dĺžku 1 km a dobrodružná prehliadka trvá približne hodinu. web

Slovenské opálové bane_foto - Slovenské opálové bane

14. Šarišský hrad – nezabudnite si na cestu pribaliť vajíčko!

Jeden z najrozsiahlejších slovenských hradov – hrad Šariš – pozýva všetky deti na svoje nádvorie. Prineste so sebou vlastnoručne zhotovenú kraslicu, zaveste ju na určené miesto a zapojte sa do hradnej súťaže.  Tak šup - šup precvičiť nohy, užiť si výhľady, opekačku a nezabudnúť ozdobené vajíčko! Web

hrad 3ariš_Veľkonočné vajíčko

15. Rozprávkový chodník škriatka Mikluša

Kde bolo, tam bolo, niekde uprostred čarovného lesa, žil dobrý škriatok Mikluš. Po jeho stopách sa vydajte na rozprávkový chodník pri obci Miklušovce (okr. Prešov). Začiatok chodníka sa nachádza na hornom konci obce, hneď vedľa autobusovej zastávky. Tam vás už privíta prvá informačná tabuľa s popisom trasy. Celý rozprávkový chodník je mierne náročný, je dlhý asi 5 km a zdoláte ho asi za 1-1:30 hod. Na trase vás čakajú zábavné úlohy a milý príbeh o škriatkovi.

Chodník škriatka Mikluša

Kde bolo, tam bolo, niekde uprostred čarovného lesa, žil dobrý škriatok Mikluš. Zrejme týmito slovami by sa mohla začínať vaša výprava za dobrodružstv...

16. Najstarší slovenský skanzen - Bardejovské Kúpele

Poďte sa s deťmi pozrieť, ako sa kedysi žilo, čomu sa venovali naši predkovia a ako málo stačilo k životu. Najstarší slovenský skanzen v Bardejovských Kúpeľoch otvorili v r. 1965. Nájdete tu obytné zrubové domy, stodoly, sýpky, drevené chrámy, aj kováčsku vyhňu, sušiareň ovocia a najstarší úľ na Slovensku. Návštevu skanzenu môžete spojiť s návštevou Bardejovských kúpeľov, deti poteší najmä wellness s bazénmi. Určite nevynechajte prehliadku blízkeho mesta Bardejov (7 km), ktoré je zapísané v UNESCO.

Bardejovské Kúpele, skanzen uprostred zelene. FOTO: Jano Štovka (MQEP)

17. Rozhľadňa na hrebeni Kamennej hory

Na trase medzi Bardejovom a Bardejovskými Kúpeľmi stojí rozhľadňa Kamenná hora. Pohodlne sa k nej dostanete z Bardejovských Kúpeľov za 15 minút a z Bardejovskej železničnej stanice za 45 minút. Sledujte červenú turistickú značku. Trasa je súčasťou Cesty hrdinov SNP. Ohnisko pri rozhľadni je ideálnym miestom na rodinnú opekačku. Informačné tabule na veži zabavia a otestujú deti aj dospelých.

Kamenna_Hora_Vyhliadka_Na_Bardejov

18. Tanky, bunkre a výhľady

Vo Svidníku a okolí môžete absolvovať expedíciu na miesta, ktoré sa spájajú s udalosťami 1. a najmä 2. svetovej vojny. Začať odporúčame vo Vojenskom historickom múzeu vo Svidníku, v areáli ktorého nájdete aj expozíciu ťažkej bojovej techniky. Pokračovať môžete do Údolia smrti, neďaleko obce Kapišová čaká na objavenie 13,5 m vysoká vyhliadková veža v tvare náboja. Odfotiť sa môžete aj pri pôsobivom veľkorozmernom nápise Údolie smrti.

Udolie smrti_vyhliadka Naboj_OOCR Saris - Bardejov

Cestu k Dukle lemujú exponáty ťažkej bojovej techniky vrátane tankov. Na trase k Pamätníku na Dukle nevynechajte bunkre na okraji lesa vo Vyšnom Komárniku. Po výlete sa okúpete v aquaparku Aquaruthenia vo Svidníku.

19. Knieža Laborec a drevený chrám v Habure

Malá dedinka Habura neďaleko Medzilaboriec láka veľkou raritou. Neďaleko dreveného chrámu na kopci sa vypína socha kniežaťa Laborca. Vysoká je vyše päť metrov a stojí na takmer dvojmetrovom podstavci z prírodného kameňa. Socha je postavená na pamiatku kniežaťa Laborca (9. st.) a ako symbol jednoty Rusínov.

habura knieza laborec

Cestou späť sa zastavte pri drevenom Chráme sv. Mikuláša biskupa v obci Habura. Ide o kópiu pôvodného chrámu zo 16. storočia, ktorý dnes stojí v Hradci Králové.

20. Sninský kameň

Pre milovníkov turistiky pripájame na záver tip na jarný výstup. Sninský kameň (1006 m n. m.) je jedným z najnavštevovanejších miest pohoria Vihorlat. Na skalný hrebeň vystúpite vďaka železným schodíkom. Pri dobrom počasí sa môžete kochať nádhernými výhľadmi na mesto Snina, hlavný hrebeň Vihorlatu, jazero Morské oko a niekedy až na Tatry.

Sninský kameň_Foto_OOCR Horny Zemplin

Pre rodiny s deťmi odporúčame trasu zo Zemplínskych Hámrov. Je dlhá 8 kilometrov s prevýšením cca 596 metrov a prejsť ju možno za približne 4 hodiny. Plusom je i to, že si počas nej môžete pozrieť niekoľko zastávok Hámorského náučného chodníka. Výklad k nemu poskytuje miestne TIC, ktoré sa nachádza v blízkosti kameňolomu.

 

Pripravené v spolupráci s OOCR Región Vysoké Tatry, OOCR Vysoké Tatry - Podhorie, OOCR Tatry Spiš Pieniny, OOCR Severný Spiš - Pieniny, OOCR Horný Zemplín, OOCR "Šariš" - Bardejov

Titulné foto: Slovenské opálové bane

POZRI TIEŽ:

Súťaž: Zahrejte sa zážitkami

Zimná výzva: Zahrejte sa zážitkami. 15 vrcholov, ktoré môžete zdolať počas zimy a ďalšie inšpirácie na voľné chvíle z celého Prešovského kraja.

Objavte s deťmi Tajomný les Krakovec

Nevšednú prechádzku pod korunami stromov ponúka nový zábavno-náučný chodník Tajomný les Krakovec. Nachádza sa v sabinovskom okrese, medzi obcami Jakovany a Červená Voda.

TOP výlety:

Všetky výlety