Rozhľadňa nad Bardejovom sa dočkala obnovy

Rozhľadňa nad Bardejovom sa dočkala obnovy

Panoramatické výhľady na Bardejov a okolie potešia turistov

PREŠOV/BARDEJOV (18. 12. 2017) - Novú atrakciu pre turistov dokončujú v týchto dňoch medzi Bardejovskými Kúpeľmi a mestom Bardejov. Na kopci vyrastá drevená rozhľadňa, z ktorej je vynikajúci výhľad na mesto a okolité lesy. Za jej realizáciou stojí KOCR Severovýchod Slovenska a OOCR Šariš Bardejov. 

Rozhľadňa Bardejov Kamenná Hora je vysoká vysoká 9,6 m a jej obnova si vyžiada celkové náklady vo výške 17 942 eur. Sumou 11 100 eur prispela KOCR Severovýchod Slovenska a zvyšok dofinancuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ Bardejov. Časť prostriedkov získala KOCR Severovýchod Slovenska z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR. 

Rozhľadňa  sa stane dominantou dolnej časti Kamennej hory a bude ľahko prístupná po červenej turistickej značke z kúpeľov i Bardejova, pretože je priamo na tejto využívanej turistickej magistrále. V podstate ide o obnovu rozhľadne nad Bardejovom, ktorá tam už v minulosti bola v časti Kamenná hora medzi “Moliterkou” a Bardejovskými Kúpeľmi. Bola však omnoho menšia. Po dlhom rokovaní s Lesmi SR sa OOCR podarilo nájsť schodnú cestu a začať realizovať projekt obnovy turistickej rozhľadne nad Bardejovom. 

OBNOVA-Turisticka_rozhladna_nad_Bardejovom.jpg

 

"Osobitne sa chceme za OOCR poďakovať zhotoviteľom rozhľadne v Soblahove, ktorí tam rovnakú rozhľadňu postavili pred dvomi rokmi a nám postúpili príslušnú dokumentáciu. Ďakujeme autorovi rozhľadne  Miroslavovi Mrázikovi, pretože nebyť jeho súhlasu (autorské práva), tak  by sme nestihli pripraviť projektovú dokumentáciu v stanovenom termíne. Ďakujeme aj projektantovi Jánovi Kvasnicovi a statikovi Jaroslavovi Repovi, ktorý nám to všetko upravil na naše podmienky, keďže máme inú nadmorskú výšku,“ uviedol Radomír Jančošek, riaditeľ OOCR "Šariš" Bardejov.

BJ-rozhladna3.jpg

 

Dodal, že výlet k rozhľadni je pomerne nenáročnou túrou vhodnou pre rodiny s deťmi i pacientov liečiacich sa v kúpeľoch. Pre túto klientelu bude určite zaujímavé aj samostatné ohnisko s lavičkami, ktoré vznikne  mimo rozhľadne, turistické mapy a na prvom podlaží rozhľadne pribudnú aj náučné tabule pre najmenších návštevníkov. Realizátori dúfajú, že  nová atrakcia ešte viac rozprúdi narastajúcu turistiku v krásnom prírodnom prostredí. Trasu obľubujú i kúpeľní hostia, ktorí si tu užívajú prírodu a  neznečistený vzduch, ďaleko od priemyselných centier.

BJ-rozhladna1.jpg

Pozrite si v okolí:

Bardejov – UNESCO: Radničné námestie s gotickými meštianskymi domami, Bazilika minor Sv. Egídia, bývalá Mestská radnica – prvá stavba renesancie na území Slovenska s expozíciou Šarišského múzea. Židovská synagóga,  pamätník holokaustu, historické bašty a mnoho iného. Viac tipov na výlety v lokalite Bardejov

Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch a tamojší Skanzen – Múzeum ľudovej architektúry. Príjemným cieľom výletov je tiež agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný Majer a  hrad Zborov. Z Bardejovských Kúpeľov cez Zborovský hrad je vybudovaný okružný náučný chodník.

BJ1.jpg

 

Zdroj a foto: OOCR Šariš Bardejov, KOCR SVS

Čítaj tiež:

http://www.severovychod.sk/aktuality/hlasovanie-naj-v-cestovnom-ruchu-2017/

http://www.severovychod.sk/aktuality/pozrite-si-nadherny-videospot-presovskeho-kraja/

http://www.severovychod.sk/aktuality/pozname-vitazov-fotosutaze-chod-fot-2017/