To je nádhera! Fotografie miest, ktoré lákajú na výlety

To je nádhera! Fotografie miest, ktoré lákajú na výlety

To, že Slovensko ukrýva mnoho krás, je známy fakt. Pre fotografa Jána Štovku, ktorý má na konte mnoho celosvetových ocenení, je však najfotogenickejší práve Prešovský kraj. Vychutnajte si ďalšiu sériu jeho záberov a inšpirujte sa na výlety. Tentoraz na tému krásne miesta a ich legendy.

Príbehy jednotlivých legiend a množstvo tipov na výlety nájdete v komikse Legendarium. Za návštevu 54 zaujímavostí získate ku vstupnému súťažnú nálepku miestnej legendy a komiks Legendarium. S nálepkami súťažíme o skvelé ceny a získavať za ne môžete aj rôzne zľavy! Viac informácií

Tajomné Poloniny

 Poloniny. Foto: Jano Štovka, KOCR Severovýchod Slovenska
Poloniny. Foto: Jano Štovka,...

Územie Polonín pokrývajú pôvodné bukovo-jedľové lesy, ktoré miestami prechádzajú až do pralesov (zapísané v UNESCO). V Poloninách si môžete užiť napríklad výstup na trojhraničný Kremenec alebo absolvovať aj menej náročné túry s celou rodinou. Výborným tipom je Lúka Medovej baby (na trase z Novej Sedlice smerom na Riabu skalu).

Na veľkej lúke sa nachádza monumentálna socha ženy – Medovej baby. Socha má výšku 7 metrov a znázorňuje Žofiu Maťašovskú, včelárku, ktorej med odoberali až v Kolíne. Súťažné nálepky k legende o Medovej babe získate v Infocentre NP Poloniny v Novej Sedlici a v Hoteli Armales v Stakčíne. Ďalšie tipy na výlety v Poloninách

Kaštieľ a skanzen v Humennom

 Pôsobivý interiér kaštieľa v Humennom. Foto: Jano Štovka, KOCR Severovýchod Slovenska
Pôsobivý interiér kaštie...

Renesančný kaštieľ strážený dvoma bronzovými levmi vybudoval vplyvný magnátsky rod Drugethovcov. Kaštieľ dnes využíva Vihorlatské múzeum. Expozícia je orientovaná na bytovú kultúru šľachty od renesancie až po 20. storočie, sakrálne umenie a živočíšstvo Zemplína. Pri kaštieli sa rozprestiera park a za ním nádherný skanzen Vihorlatského múzea s expozíciou ľudovej architektúry. Aj tu získate súťažnú nálepku a komiks Legendarium.

 Skanzen v Humennom. Foto: Jano Štovka, KOCR Severovýchod Slovenska
Skanzen v Humennom. Foto: Jan...

Červený Kláštor, Pieniny

 Červený kláštor. Foto: Jano Štovka, KOCR Severovýchod Slovenska
Červený kláštor. Foto: Ja...

Pod Pieninami, v tieni Troch korún, stojí malebný kartuziánsky kláštor. Kedysi v ňom žil mních Cyprián. Múdry mních sa venoval liečiteľstvu a podľa legendy zletel z Troch korún v Pieninách na vlastnoručne zhotovených krídlach. Známy herbár a miesta, kde žil, uvidíšte na výlete v Červenom Kláštore a v Pieninách. Nezabudnite ochutnať liečivú vodu zo Smerdžonky!

 Splav Dunajca na tradičných pltiach. Foto: Jano Štovka, KOCR SVS
Splav Dunajca na tradičných...

V múzeu Červený kláštor, na Chate Pieniny, v Kúpeľoch Červený Kláštor Smerdžonka a v Expozícii NP Pieniny v Sp. Starej Vsi získate súťažné nálepky. Viac 

Vyšné Ružbachy

 Vyšné Ružbachy. Foto: Jano Štovka, KOCR Severovýchod Slovenska
Vyšné Ružbachy. Foto: Jano...

Vyšné Ružbachy na rozhraní Pienin a Spišskej Magury sú známe najmä kúpeľmi a travertínovými jazierkami. Doprajte si oddych v kúpeľoch alebo využite vonkajšie termálne kúpalisko a ďalšie služby, ktoré ponúkajú Kúpele Vyšné Ružbachy. Pri návšteve upúta pozornosť aj významná pamiatka Biely dom. Bol vystavaný z bieleho travertínu v roku 1931. Pri potulkách určite natrafíte aj na chránený prírodný útvar Kráter, ktorý je jedinečným prameňom svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj na celom svete. Komiks a nálepku legendy Zuzanky získate na recepcii kúpeľov alebo pri vstupe na kúpalisko Izabela.

Hrad Ľubovňa

 Hrad Ľubovňa. Foto: Jano Štovka, KOCR Severovýchod Slovenska
Hrad Ľubovňa. Foto: Jano Š...

Hrad z prelomu 13. a 14. storočia sa preslávil najmä stretnutiami korunovaných hláv, ukrývaním poľských korunovačných klenotov a väznením Mórica Beňovského (neskôr kráľa Madagaskaru). Dnes žije hrad podujatiami a pestrými expozíciami. Je najviac navštevovaným hradom v Prešovskom kraji. V lete 2019 je hradná téma venovaná ženám. Pod hradom sa rozprestiera skanzen ľudovej dediny. Za návštevu získate súťažnú nálepku Mórica Beňovského. Viac

Slovenské opálové bane

 Slovenské opálové bane. Foto: Jano Štovka, KOCR Severovýchod Slovenska
Slovenské opálové bane. Fo...

Slovenské opálové bane sú najstaršie na svete a jediné na našom kontinente.V podzemí je približne 30 km banských chodieb a 17 horizontov, z ktorých je päť zaplavených. Sprístupnených pre verejnosť je 1280 metrov, prehliadku sprevádza pútavý výklad, ktorý návštevníka zavedie do sveta baníkov i tajomných podzemných bytostí.Bane sa nachádzajú medzi obcami Červenica a Zlatá Baňa.Keď ich navštívite, nezabudnite si vypýtať nálepku opálovej víly Libanky do komiksu Legendarium.

Hrad Brekov

 Hrad Brekov. Foto: Jano Štovka, KOCR Severovýchod Slovenska
Hrad Brekov. Foto: Jano Štov...

Stredoveký hrad neďaleko mesta Humenné bol vybudovaný ako strážny hrad už v 13. storočí. V súčasnosti vďaka obnove opäť rastie do krásy. Malé hradné múzeum informuje o histórii hradu a ponúka rôzne suveníry. Tu si zároveň môžete vyzdvihnúť komiks a nálepku, ktorá sa spája s príbehom o vojakovi švejkovi. 

Kaštieľ a archeopark v Hanušovciach nad Topľou

 Kaštieľ v Hanušovciach nad Topľou. Foto: Jano Štovka, KOCR Severovýchod Slovenska
Kaštieľ v Hanušovciach nad...

Jeden z najkrajších barokových kaštieľov Prešovského kraja je so svojimi štyrmi vežami aj dnes dominantou Hanušoviec nad Topľou. Vo vnútri ukrýva ukážky historického nábytku, expozcíie venované zvieratám, hubám aj najstarším dejinám. Vedľa kaštieľa stojí archeopark.

 Archeopark v Hanušovciach nad Topľou. Foto: Jano Štovka, KOCR Severovýchod Slovenska
Archeopark v Hanušovciach na...

Areál archeoparku so siedmimi obydliami predstavuje život od praveku do včasného stredoveku. Aj tu získate súťažné nálepky Legendarium, ktoér sa viažu k miestnej legende o rytierovi Johanesovi. Viac

Kežmarský hrad

 Kežmarský hrad. Foto: Jano Štovka, KOCR Severovýchod Slovenska
Kežmarský hrad. Foto: Jano...

Majestátny mestský hrad zaujme hneď niekoľkými expozíciami, vrátane výstavy historických vozdiel, hasičskej techniky a zbraní. Nazrieť môžete aj do hladomorne, ktorá pripomína osud hradnej panej Beaty Laskej, ktorú tam dal kedysi jej manžel uväzniť za to, že sa bez jeho zvolenia vydala na výlet do Tatier. S hradom sa spája legenda o kľučiarke, ktorá dnes an hrade straší ako Čierna pani. Za návštevu hradu získate jej nálepku. V Kežmarku nájdete mnoho ďalších výletov, tu sa môžete inšpirovať.

Skanzen (Múzeum ukrajinskej kultúry) vo Svidníku

svidnik skanzen cerkov
...
 

Skanzen Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku je zážitkom pre všetky vekové kategórie. Na ploche až 11 ha sa nachádza 50 objektov ľudovej architektúry, chalúpky pokryté slamou, mlyn, krčma či drevená cerkev. Návštevu Svidníka určite spojte s poznávaním našej vojnovej histórie - na zoznam odporúčame pripísať Vojenské historické múzeum vo Svidníku a vyhliadkovú vežu na Dukle. Na všetkých troch miestach vás odmenia súťažnými nálepkami k legende o vojakovi Vasiľovi. 

Ďalšie tipy na rodinné výlety s legendami - miesta, kde získate komiksy a súťažné nálepky nájdete na www.legendarium.info/zbieraj-nalepky

SVS---legendarium-2019---WEB1-1920x600px

 

POZRI TIEŽ:

Legendarium 2019: Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj!

Viac ako 100 tipov na výlety, príbehy legiend v komikse a možnosť zbierať súťažné nálepky počas cestovania. Opäť je tu LEGENDARIUM! Pokračovanie obľúbeného projektu pre celé rodiny, vďaka ktorému sa počas leta rozhodne nebudete nudiť.

Fotografická súťaž Choď a foť 2020 aj s 2 novými kategóriami

Fotografická súťaž o najkrajšie zábery Prešovského kraja Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska vyhlásila 8. ročník fotografickej súťaže Choď a foť.

Tieto miesta musíte vidieť! Nádherné fotky kraja od známeho fotografa

Spoznajte nádherné miesta v Prešovskom kraji, ktoré zvečnil na fotkách známy slovenský fotograf Jano Štovka

TOP výlety:

  • Bardejov (UNESCO) 085 01 Bardejov
  • Levoča Informačná kancelária mesta Levoča Námestie Majstra Pavla 58, 054 01 Levoča
  • NKP Solivar Námestie osloboditeľov 4, 080 05 Prešov-Solivar
Všetky výlety