Na rekonštrukcii múzea v Medzilaborciach sa bude podieľať aj TUKE

Na rekonštrukcii múzea v Medzilaborciach sa bude podieľať aj TUKE

21. júl, Prešov - Prešovský samosprávny kraj je o krok ďalej v príprave plánovanej rekonštrukcie Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Spoluprácu pri vytvorení projektovej dokumentácie a realizačnom projekte deklarovali podpisom memoranda predseda PSK Milan Majerský a rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť. 

Hlavným zmyslom Memoranda o vzájomnej spolupráci uzatvoreným Prešovským samosprávnym krajom (PSK) a Technickou univerzitou v Košiciach (TUKE) je realizácia komplexnej rekonštrukcie Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, na ktorú vláda v októbri 2019 vyčlenila 7,1 milióna eur. Obnova múzea má priniesť rozvoj regiónu, a to najmä z pohľadu lokálnej ekonomiky, turizmu, kultúry a propagácie Slovenska v zahraničí prostredníctvom svetoznámej značky Warhol.

 Na snímke Igor Kmeť (vľavo) a Milan Majerský (vpravo), Zdroj: PSK
Na snímke Igor Kmeť (vľavo...

Túto investíciu pokladáme za mimoriadne dôležitú pre zatraktívnenie mesta a regiónu. O to viac nás teší, že sme našli partnera – Technickú univerzitu v Košiciach, ktorý je odborne, kapacitne i personálne zdatný pre prípravu tejto veľkej  stavby. Nový vzhľad múzea by mal  korešpondovať s jedinečným európskym významom a odkazom samotného Andyho Warhola. V univerzite a jej kreatívnom tíme, ktorý nám pre tento výnimočný projekt ponúkol výnimočné riešenia a pozoruhodný koncept , vidíme záruku, že táto kultúrna inštitúcia v Medzilaborciach bude unikátom“ uviedol predseda PSK Milan Majerský. Ako dodal, univerzita už od minulého roka pracovala na architektonickej štúdii a dopracovaní projektovej dokumentácie na plnohodnotnú úroveň pre stavebné povolenie.

Memorandom sa Technická univerzita v Košiciach zaviazala, že vynaloží úsilie aj k návrhu projekčných prác, zadefinuje rozsah činností pre inžiniering a bude poskytovať odborné služby i konzultácie počas prípravy projektovej dokumentácie i samotnej realizácie. 

„Projekt je potrebné rozšíriť, aby sa dostal do takej fázy, aby naň ešte nadviazal projekt realizácie.  Sme veľmi radi, že budeme môcť spolupracovať na tejto ušľachtilej myšlienke. Všetci by sme mali byť pyšní na to, čo máme na Slovensku, osobitne na východe krajiny, pretože Andy Warhol pre pop art a umenie spravil obrovské míľové kroky. Som rád, že si to konečne niekto všimol a aj my môžeme maličkým príspevkom prispieť k tomu, aby toto meno a kontext s týmto krajom sa dostal do širokého povedomia verejnosti,“ uviedol pri podpise dokumentu rektor TUKE Stanislav Kmeť. 

 Vizuál múzea
Vizuál múzea

Ďalšie prípravné práce i samotná realizácia projektu nateraz závisia od finančných prostriedkov prisľúbených bývalou vládou, ktoré ale zatiaľ krajská samospráva nedostala. Prvá splátka vo výške 2 milióny eur mala byť pôvodne vyplatená do konca januára tohto roku, z dôvodu mimoriadnej situácie sa  plnenie uznesenia posunulo na neskorší termín. 

„Aktuálne prebieha posudzovanie štátnej pomoci na základe dožiadania ďalších dokladov. Intenzívne komunikujeme s ministerstvom financií, veríme, že nebudú žiadne prekážky pre získanie už  vyčlenenej dotácie. Záleží nám na tom, aby sme tento  zmysluplný projekt naplno odštartovali a vynovené múzeum v Medzilaborciach dostali na svetovú mapu kultúry,“ povedal predseda PSK Milan Majerský.  

Prešovský samosprávny kraj plánuje za pridelené financie zrekonštruovať fasádu, priestory, vybudovať prístavbu i nadstavbu vrátane nových schodísk a výťahov. Dotačné peniaze chce využiť  na zateplenie, výmenu okien, dverí, zasklených stien či podláh, výmenu elektrického vedenia, vzduchotechniky, ako aj zabezpečovacieho systému. Rekonštrukcia múzea prinesie rozšírenie galérie i depozitu, vznik nových ateliérov, priestor pre vzdelávacie programy až po pútavejšie expozície. Prestavba tejto kultúrnej inštitúcie ponúkne do budúcna možnosti usporiadania rôznych podujatí, ako aj prezentácie umenia v exteriéri na strešnej terase, fasáde budovy, ako aj na novom námestí pred samotnou budovou.

Zdroj: Daša Jeleňová, hovorkyňa PSK

Pozri tiež:

Medzilaborce

Ak patríte medzi milovníkov umenia, okresné mesto Medzilaborce vás očarí Múzeom moderného umenia Andyho Warhola, ktoré ponúka druhú najväčšiu zbierkou...