Lávka priateľstva prechádza obnovou

Lávka priateľstva prechádza obnovou

V Bardejovských Kúpeľoch prebiehajú už druhý mesiac práce na revitalizácii Lávky priateľstva. Rozsiahla obnova bola nevyhnutná, lávka bola rokmi a počasím poškodená. Lávka s dĺžkou 54,2 m je obľúbeným miestom návštevníkov kúpeľov a je súčasťou náučného chodníka Sisi.

Celkové náklady na obnovu lávky sú odhadované na cca 49 000 eur. Drevo dodali Bardejovské Kúpele a ďalší materiál a práce budú financovať Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov a Krajská organizácia cestovného ruchu  (KOCR) Severovýchod Slovenska, z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR, v rámci obnovy turistickej infraštruktúry.  Pokiaľ to počasie dovolí, hlavné práce by sa mali realizovať do konca roka 2022.

 Lávka priateľstva
Lávka priateľstva

Zámerom revitalizácie je obnova drevených prvkov, výmena znehodnoteného a opotrebovaného materiálu starej lávky.Rozsah poškodenia vplyvom počasia je tak veľký, že ide v podstate o kompletnú obnovu a výmenu zhnitých dielov a súčastí, trámov, prebrúsenie materiálu, napustenie chemickými prípravkami proti hnilobe, vlhkosti, poveternostným vplyvom, drevokaznému hmyzu, kontrolu statiky a obnovu oceľových podložiek,“ uviedol  riaditeľ (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov Radomír Jančošek.

 Prebiehajúce práce na obnove Lávky priateľstva
Prebiehajúce práce na obnov...

Prví návštevníci by sa mohli prejsť po zrekonštruovanej lávke po jej kolaudácii, pravdepodobne na jar budúceho roka.

Piata najdlhšia na Slovensku

Lávka priateľstva bola v čase vzniku v roku 2011 jednou z piatich najdlhších drevených lávok na Slovensku. Meria 54,2 metra a výška veže je 11,6 metra. Jej autorom je Ivar Otruba. Svojou netradičnou dĺžkou sa stala vyhľadávanou atrakciou regiónu Šariš a častým cieľom fotografovania. V roku 2011 bola rekonštruovaná, ale náročné poveternostné vplyvy si opäť vynútili jej obnovu.

lavka priatelstva 2_1400x1050

Lávka priateľstva je tiež súčasťou náučného chodníka SISI v Bardejovských Kúpeľoch. Celá trasa náučného chodníka je dlhá približne 2,3 kilometra a pri pešej chôdzi bez prestávok trvá cca 45 minút a má 7 zastavení. Trasa je nenáročná a vhodná pre rodiny s deťmi.

Tento rok pribudli aj obnovené fontány

Tento rok pribudla na severovýchode Slovenska aj ďalšia fotogenická atrakcia. OOCR „ŠARIŠ“ – Bardejov financovala obnovu dvoch nefunkčných fontán v Bardejovských Kúpeľoch, v parku pred kúpeľným domom Alžbeta. Bardejovské Kúpele sú plné zaujímavej drobnej architektúry i impozantných stavieb. Cisárovnu Sisi pripomína aj Múzeálny apartmán a kráľovský apartmán Sisi, oba v kúpeľnom dome Alžbeta.

Bardejovské kúpele. Foto: Jano Štovka

Mesto Bardejov nezaostáva

V centre Bardejova na Radničnom námestí je fotogenickým hitom socha kata, vysoká 190 cm. Umiestnená je pred bardejovskými fotogenickými dominantami, goticko-renesančnou radnicou a Bazilikou svätého Egídia. Turistov tento rok potešil i prenosný nápis BARDEJOV, pri ktorom sa môžu fotografovať. Po čase bude nápis premiestnený na iné lokality.

Napis BARDEJOV2

Medzi klenoty mesta ďalej patrí Židovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Zaujímavosťou sú aj zachované Bardejovské bašty. Navštevovanou je Ulička Johna Lennona v Bardejove a Parčík Johna Lennona v centre Bardejova, ktoré sú spolu s rodinným domom venované pamiatke geniálneho hudobníka.

 Foto: Marek Duleba - Bardejovský kat
Foto: Marek Duleba - Bardejov...

Zdroj a foto: OOCR Šariš Bardejov

Projekty a aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.  

Loga MDV SR a Dovolenka na SR

 

POZRI TIEŽ:

Víťazné fotografie Choď a foť 2022

Pozrite si najkrajšie fotografie Prešovského kraja ocenené odbornou porotou.

V Lačnovskom kaňone čaká turistov nový kovový rebrík

V Lačnovskom kaňone, obľúbenej turistickej lokalite neďaleko Prešova, pribudla nová turistická infraštruktúra. Návštevníci sa môžu tešiť z masívneho kovového rebríka...