Počet prenocovaní na Hornom Zemplíne medziročne vzrástol

Počet prenocovaní na Hornom Zemplíne medziročne vzrástol

Malá Domaša (14. apríla 2023) – Počet prenocovaní na Hornom Zemplíne medziročne vzrástol o viac ako 28 percent. Vyplýva to z údajov, ktoré Oblastnej organizácii cestovného ruchu Horný Zemplín (OOCR HZ) poskytli jej členské samosprávy.

Podľa nich bol počet prenocovaní v území vlani na úrovni 92 717, čo je približne o 20.000 viac ako v roku 2021. "Polepšili si hlavne mestá, ktoré zaznamenali počas pandémie najväčšie prepady. Najlepšie čísla evidujeme pri Giraltovciach (+272 %), Humennom (+68,5%) či Vranove nad Topľou (+44%). V okolí Domaše sme nárast zaznamenali aj pri Novej Kelči (+73%) a Kvakovciach (+17%), naopak medziročný pokles počtu prenocovaní evidujeme pri obci Bžany (-17%). Aj napriek tomu počet prenocovaní v tomto letovisku medziročne vzrástol o 15 % a čo je ešte pozitívnejšie, polepšilo si aj oproti roku 2019, a to o približne 4 %," uviedla Michaela Zdražilová, riaditeľka OOCR Horný Zemplín.

 K obľúbeným lokalitám regiónu patrí kaštieľ v Humennom
K obľúbeným lokalitám reg...

Medzi obce, ktoré si medziročne výrazne polepšili, patrí Runina (+128%). V okrese Snina, v ktorom má organizácia v rámci samospráv päť členov, nenastali v roku 2022 výrazné zmeny oproti roku 2021. V porovnaní s rokom 2019 evidujú 16%-ný pokles počtu prenocovaní.

 Územie ponúka návštevu unikátnych drevených chrámov. Na obrázku drevený chrám v Topoli.
Územie ponúka návštevu un...

Údaje zo Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) sú aj v tomto roku iné ako tie interné. V roku 2022 bol podľa ŠÚ SR počet prenocovaní na území samospráv, ktoré spadajú pod OOCR HZ, na úrovni 78.831 a počet návštevníkov 38.781. Ku koncu vlaňajšieho roka evidoval ŠÚ SR v regióne 67 ubytovacích zariadení s počtom lôžok 2421. Tržby za ubytovanie návštevníkov bez DPH dosiahli za vlaňajšok úroveň približne 2,9 milióna eur.

 Zemplínske Hámre sú známe baníckou históriou i ako východisková obec na Sninský kameň
Zemplínske Hámre sú známe...

Ľudia prichádzajúci na Horný Zemplín za oddychom navštevovali aj turistické informačné centrá (TIC). Zemplínske Hámre síce počas sezóny (5-10/2022) evidovali medziročný pokles turistov, ktorí prišli priamo do infocentra, celkový počet ľudí, ktorý sa im vlani podarilo zaznamenať vizuálne, bol na podobnej úrovni ako v roku 2021. U susedov v rekreačnej oblasti Sninské rybníky mali infocentrum otvorené od júna do septembra, kedy evidovali približne 1200 návštevníkov. TIC v Humennom navštívilo od januára do októbra takmer 1500 ľudí a v rovnakom období sa v TIC Stropkov zastavilo cca 900 ľudí.

OOCR Horný Zemplín má aktuálne 30 členov. Členská základňa, v ktorej sú zastúpené samosprávy, podnikateľský a tretí sektor, aj naďalej rastie.

Zdroj: Michaela Zdražilová, OOCR Horný Zemplín

 

POZRI TIEŽ:

Návštevnosť Prešovského kraja v roku 2022

V roku 2022 zavítalo do Prešovského kraja 888 970 návštevníkov ubytovacích zariadení. Medziročne ide o nárast o 69 %. Prešovský kraj je tretí najviac navštevovaný kraj Slovenska. Medzi slovenskými návštevníkmi je druhým najobľúbenejším krajom SR.

Horný Zemplín nie je len tam, kde sa nakrúcala Čiara...

Nudia vás rôzne „prefláknuté“ dovolenkové destinácie, kde sú okolo vás desiatky iných turistov a vy pri čakaní v radoch rozmýšľate, prečo ste radšej nezostali doma? Myslíte si, že už poznáte všetky zaujímavé oblasti u nás? Tak to ste určite neboli na „ďalekom východe“...

V drevených chrámoch pribudli audiosprievodcovia

V Hervartove (UNESCO), Korejovciach, Fričke, Hrabovej Roztoke a v Topoli si turisti môžu vychutnať návštevu drevených chrámov v niekoľkých jazykoch.

Poloniny trail sa stáva realitou

V Poloninách sa začala jedna z najväčších investičných akcií v oblasti cestovného ruchu za posledné desaťročie. Prešovský samosprávny kraj tu v rámci projektu cyklistického okruhu Poloniny trail spustil výstavbu nových a rekonštrukciu existujúcich cyklotrás