Aké miesta učarovali spisovateľke G. Futovej

Aké miesta učarovali spisovateľke G. Futovej

Pre všetky deti, ktoré rady cestujú a objavujú, je určená súťaž Cestopis z Kraja kultúrnych pamiatok. Úlohou detí je napísať svoje zážitky z cestovania za pamiatkami v Prešovskom kraji a doplniť ich kresbou alebo fotografiou z výletu. Súťaží sa o ceny pre celú rodinu i pre celé triedy. Záštitu nad súťažou prevzala obľúbená spisovateľka Gabriela Futová. Pozvali sme ju na slovíčko, aby sme sa dozvedeli niečo o nej, o cestovaní, o písaní a zážitkoch...

Gabriela Futová sa narodila v Prešove a vyštudovala Filozofickú fakultu UK v Bratislave - odbor žurnalistika. Novinárske povolanie jej však neučarovalo, priestor nechala svojej fantázii a talentu, a tak sa z nej stala jedna z najúspešnejších detských autoriek na Slovensku. Na konte má vyše dvadsať kníh, ktoré sú príznačné svojim humorom a jedinečným štýlom písania.

Gabriela Futová

Prevzali ste záštitu nad súťažou Cestopis z Kraja kultúrnych pamiatok, v ktorej je úlohou detí napísať nám svoje zážitky z cestovania a doplniť ich kresbou alebo fotografiou z výletu. Pamätáte si na svoje prvé literárne dielka? Aké boli Vaše začiatky?

Písanie ma bavilo úplne od malička. Ako som rástla, stále som skúšala písať a postupne som si vysnívala, že by som chcela byť spisovateľkou a písať knihy. Keď sa nás však ako detí v škole pýtali na to, čím by sme chceli byť, nikdy som nepovedala, že spisovateľka. Nepripadalo mi to ako povolanie, ktorým by sa človek živil, povedzme ako učiteľky, lekárky a podobne (smiech). Napokon sa mi tento detský sen splnil.

Máte nejaký návod alebo pomôcku pre deti, ktoré chcú písať – napríklad aj súťažný Cestopis?

Určite by mali byť trpezlivé a to, čo začali aj dokončiť. Deti nie sú vždy trpezlivé, majú tendenciu odbiehať a písané texty je potrebné si naozaj odsedieť. Keď už začnú, treba skúsiť prácu dokončiť.

Deti získajú inšpirácie na Cestopisy počas výletov. Kam si po inšpirácie chodíte vy?

Inšpirácie chodia za mnou, chodia rovno k nám domov a píšem väčšinou vo svojej izbe. My akosi priťahujeme rôzne divné situácie, ktoré ma dokážu nakopnúť, aby som niečo vymyslela a dala to na papier. Keď som vonku, naše zvieratá sú naučené na to, že všetky chcú ležať na mne a dosť ťažko sa mi vtedy píše. :-) Ale keď viem, že potrebujem nápad, tak vybehnem niekde mimo civilizácie. Stačí aj prechádzka do poľa a vtedy sa mi otvorí hlava a prilietajú nápady.

cestopisy

Ste rodená Prešovčanka, bývate na vidieku neďaleko Prešova. Máte svoje obľúbené miesta v Prešove a okolí, ktoré rada ukážete návštevám?

Veľmi dobre sa cítim v Kolmanovej záhrade v Prešove. Spája sa mi aj so spomienkami na detstvo. Určite odporúčam Múzeum Solivar so soľnobanskou čipkou, to mám osvedčené, že návštevníci povedia „wau“ a zaujme ich. Tiež Kalvária s krásnym výhľadom na celé mesto. Keď boli deti menšie, často sme objavovali okolie Prešova najmä cez geocatching, to mňa i deti veľmi bavilo. Horšie to bolo v prípade, že sme nič nenašli, vtedy som šla domov celá zúrivá (smiech). Nie som mestský človek, viac ma láka pokoj a vidiek. Preto sme s obľubou objavovali aj hrady, kde sme na výlet mohli so sebou vziať i naše psy.

Kalvária v Prešove, interiér. FOTO: Jano Štovka (MQEP)
...

Súťažný Cestopis sa spája aj s konkrétnymi tipmi na výlety. Ktoré z týchto miest učarovali vám?

Určite pôjdem do archeoparku v Hanušovciach nad Topľou. Kedysi sme s manželom mali mániu behať po hradoch, tak sa zrejme opäť vydáme na hrady v kraji. Veľmi ma fascinuje Dukla. A často chodievam do Bardejova, tam je krásne. Zaujal ma aj Vranov nad Topľou, hoci som v meste bola už viackrát, baziliku som ešte nestihla navštíviť. A z práce sa chystáme do Medzilaboriec, tak sa teším na nové zážitky.

Archeopark v Hanušovciach n. Topľou, FOTO: Jano Štovka (MQEP)
...

Gabriela Futová v rámci súťaže Cestopis z Kraja kultúrnych pamiatok vyberie aj víťaza špeciálnej ceny, ktorý získa opálové pero s opálom zo Slovenských opálových baní.

Tipy na výlety 

Trvanie súťaže: od 15. júna do 15. októbra 2018. Súťaží sa o hodnotné ceny (pobyty v hoteloch, voľné vstupy do atrakcií v Prešovskom kraji) i o ceny pre celé triedy. Pravidlá a súťažné kategórie nájdete TU: Cestopis z Kraja kultúrnych pamiatok

Cestopis_baner

 

Pozri tiež:

Tipy na výlety 

Tieto miesta musíte vidieť! Nádherné fotky kraja od známeho fotografa

Spoznajte nádherné miesta v Prešovskom kraji, ktoré zvečnil na fotkách známy slovenský fotograf Jano Štovka