Ako si Bardejovské Kúpele spomínajú na Sisi?

Ako si Bardejovské Kúpele spomínajú na Sisi?

Sisi stále živá

Viete čo majú spoločné chodník, pamätná izba, apartmán, liečebný dom, kaviareň, socha, obraz, prameň a jeden deň v roku v Bardejovských Kúpeľoch? Všetky nesú meno cisárovnej Alžbety, zvanej Sisi a sú pripomienkou jej trojtýždňovej návštevy v Bardejovských Kúpeľoch v roku 1895. Sisi sem prišla ako päťdesiatosemročná 1. júla a zotrvala tu do 22.  júla 1895.

Prečo Alžbeta, prečo Sisi?

Alžbeta Amália Eugénia, ktorú blízki od detstva volali Sisi,sa narodila ako dcéra bavorského vojvodu Maximiliána Jozefa z rodu Wittelsbachovcov 24. decembra 1837 v  Mníchove. Bola bavorskou princeznou, rakúskou cisárovnou (od r. 1854), českou a uhorskou kráľovnou (od r. 1854), manželkou rakúskeho cisára Františka Jozefa I. Zomrela 10. septembera 1898 v Ženeve na následky atentátu. V júli 1898 podnikla cestu do Švajčiarska. 

Prečo cisárovná a prečo kráľovná?

Mnohí rakúski vládcovia používali titul cisár Svätej ríše rímskej nemeckého národa a tak aj Alžbeta, ako manželka Františka Jozefa, bola cisárovnou. Zároveň sa však nechala korunovať za uhorskú kráľovnú a preto sa v súvislosti s ňou používajú oba tituly. Bola aj súčasne cisárovnou aj kráľovnou.

Kráľovské kúpele a liečebný dom Alžbeta

Elena Romanová, personálna a prevádzková riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a. s. k tomu hovorí:

,,Bardejovské kúpele, a.s. začali budovať značku,,Kráľovské kúpele“, ako súčasť odkazu na návštevu Sisi v Bardejovských Kúpeľoch. S ,,kráľovskými“ aktivitami začali kúpele v roku 2016 po rekonštrukcii liečebného domu ALŽBETA (kedysi Deák), ktorý nesie meno rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety. Kúpele ho znovu otvorili v polovici júla 2016, po rekonštrukcii v trvaní 6 mesiacov, ktorá si vyžiadala 1,95 mil. EUR, vrátane interiéru. Rekonštrukcia Alžbety bola pod stálym dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Prešove, aby sa zachoval čo najviac historický charakter budovy, vrátane pôvodných materiálov, štruktúr, detailova farieb (žltá a okrová). Po rekonštrukcii podkrovia vzniklo 26 nových lôžok. Odvtedy láka svojou romantikou a prepojenosťou na Sisi predovšetkým ženské návštevníčky, ktoré môžu bývať v jej apartmáne," vysvetľuje Elena Romanová, personálna a prevádzková riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a. s.

 Alžbeta
Alžbeta

Značku Sisi a jej prepojenosť na ,,kráľovské kúpele“ budú kúpele posilňovať aj v budúcnosti. Vidia v tom potenciál, keďže Sisi Bardejovské kúpele naozaj navštívila a strávila tu tri týždne. Cisárovná bola podľa jej ošetrujúceho lekára Henricha Hintza disciplinovanou pacientkou, ktorá dodržiavala liečebný režim. V rámci pitnej kúry mala naordinované pitie kúpeľného prameňa Lobogo (dnes je to na jej počesť Alžbeta). Navštívila aj mesto Bardejov.

Kráľovský apartmán Sisi

Kráľovský apartmán Sisi je luxusne zariadený a momentálne je to top ponuka Bardejovských kúpeľov, a.s. Má obývaciu časť, spálňu, predsienku, samostatné WC, samostatnú kúpeľňu a veľkú terasu. Vybavený je masívnym talianskym štýlovým nábytkom. Výnimočnosti ponuky preto zodpovedá aj najvyššia cena zo všetkých kategórií izieb. O apartmán Sisi je veľký záujem, zvyčajne na týždňový až dvojtýždňový liečebný pobyt, hlavne zo strany zahraničných klientov. Bývali tam klienti z Ukrajiny, Ruska, Bieloruska, Dánska aj Francúzska. Niektorí sa opakovane vracajú. Záujem je aj kvôli výhodným cenám, ktoré zahŕňajú ubytovanie, stravovanie, procedúry a bezplatný vstup do wellness centra v hoteli Ozón. Alžbeta je s Ozónom a balneocentrom prepojená spojovacou chodbou.

Muzeálny apartmán Sisi

Na prízemí, vedľa recepcie, je ďalší-tzv. muzeálny apartmán Sisi, vybavený masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu a vyzdobený fotografiami a obrazmi Sisi. Neslúži na pobyt, ale je prístupný aj verejnosti, turistom a neubytovaným klientom (vstupné je 1 EURO). Obyčajne ho navštívia pacienti počas pobytu, výlety zo škôl alebo skupiny turistov, ktorí majú vlastných sprievodcov. Vo vitrínach sú repliky originálov - pamätníka Sisi z parku pred hotelom, veľkňazského prsteňa, skleneného pohára, z ktorého Sisi pila minerálnu vodu počas pobytu. Vo vstupných priestoroch sú repliky obrazov Franza Xavera-Winterhaltera "Cisár František Jozef I. v slávnostnej rakúskej uniforme" a "Sisi v bielych plesových šatách posiatych hviezdami". Na recepcii si návštevníci môžu kúpiť aj rôzne suveníry a spomienkové predmety.

 Izba Sisi
Izba Sisi

Náučný chodník Sisi a jej zastavenia

Súčasťou spomienkových  aktivít je aj vlaňajšia novinka - náučný chodník nazvaný ,,Sisi a jej zastavenia“. Chodník je dlhý 2,3 km. Jeho prejdenie trvá približne 45 minút a je na ňom 7 zastavení. Fyzicky a časovo je nenáročný a dostupný pre všetkých klientov, vrátane rodín s deťmi a handicapované osoby. Rovnako v tomto duchu dostala koncom mája 2019 nový šat i meno Kaviareň v hoteli Ozón, ktorá sa teraz volá: ,,Kaviareň SISI“. Svojou výzdobou i sortimentom pripomína cisárovnú.

ALŽBETÍNSKY DEŇ

Vo vybranú augustovú nedeľu sa v Bardejovských Kúpeľoch každoročne koná spomienková slávnosť na počesť cisárovnej Sisi. Nazýva sa ALŽBETÍNSKY DEŇ a je jedným z vrcholov kultúrneho leta v Bardejovských kúpeľoch už druhé desaťročie. Počas nej sa ľudia majú možnosť pokochať pohľadom na cisárovnú Alžbetu - Sisi a jej manžela Františka Jozefa (Franz Jozefa) I. Prechádzajú sa v dobových kostýmoch po areáli kúpeľov a fotografujú sa s poddanými. Celá slávnosť sa začína pri pamätníku cisárovnej pred hotelom Alžbeta.

Zdroj: Bardejovské kúpele a.s.

Pozri tiež:

Bardejovské Kúpele

Najväčším bohatstvom Bardejovských kúpeľov sú prírodné liečivé minerálne vody, ktoré svojím zložením patria medzi najvýznamnejšie v Európe. Bardejovská minerálna voda

Bardejov (UNESCO)

Meštianske domy, radnica, Bazilika minor sv. Egídia, maľovaný dom, socha kata a množstvo ďalších zaujímavostí na každom kroku...

Liečivé singletracky

Liečivé singletracky v Bardejovských KúpeľochBardejovské Kúpele sú vyhľadávanou destináciou v regióne Šariš. Okrem krásnej prírody, kúpeľnej liečby či...