Atrakcie v Prešovskom kraji majú vlastný web

Atrakcie v Prešovskom kraji majú vlastný web

>

Päť  z  ôsmych pamiatok UNESCO na Slovensku ležia v Prešovskom kraji. Na jeho územie zasahuje päť národných parkov a 180 chránených území. Disponuje takmer štyrmi tisíckami kultúrnych pamiatok. Stále to nie je všetko. Pre turistu je Prešovský kraj rajom atrakcií. Hrady, zámky, archeologické náleziská, kúpele, pútnické miesta, príroda, cyklotrasy, umenie, folklór, kultúra, šport, adrenalín, technické pamiatky  a desiatky ďalších kategórií sú lákadlami pre turistov aj domácich. Všetky tieto atraktivity PSK sú odteraz prepojené s poľským pohraničím a ponúkajú nevšedné zážitky, vedomosti a výlety pre najširšiu klientelu.

 

Portál Karpatská mapa možností (karpatskamapa.sk) spája zaujímavé miesta z poľskej a slovenskej strany Karpatského oblúka. Návštevníkom ponúka  tisícky miest, ktoré môžu navštíviť. Vybrať si môžu z kategórií podľa oblasti, ktorá ich zaujíma. Alebo podľa kľúčových slov, či pozície na mape. Za zaujímavou témou môžu putovať po trase až do Poľska.

 

Výlety zostavené na mieru 

Karpatská mapa možností prepája miesta záujmu nazvané POI (angl. Point Of Interest) do tematických trás. Návštevník webu tak môže zostaviť svoj výlet podľa oblasti, ktorá ho fascinuje najviac. Vydať sa môže napríklad po Gotickej ceste, Cestou zdravia a krásy alebo Banskou cestou. Každú trasu si môže zvoliť podľa rôznych kritérií, berúc do úvahy spôsob prepravy a vlastné záľuby. Trasy sú zostavené z bodov záujmu – z miest, ktoré stoja za pozornosť. Návštevník však nemusí putovať len po trasách. Zvoliť si môže aj samostatné miesta, ktoré by rád navštívil. Či už ide o trasy alebo POI, každý text ho ďalej odporučí na iné tematicky alebo vzdialenostne blízke miesta. Portál tak vytvára nekonečné množstvo možností na objavovanie atrakcií tohto územia. Každé miesto a trasa sú podrobne zaznamenané na mape s popismi a GPS súradnicami.

 

Návštevník dotvára portál

Všetky trasy a body sú doplnené zaujímavými článkami, fotografiami a možnosťou interaktívneho zapojenia sa návštevníka portálu. Ten môže na web pridávať fotografie, komentáre aj videá zo svojich návštev. Okrem toho má k dispozícii kalendár podujatí, ktoré sa pravidelne uskutočňujú v danom regióne alebo v tematickej oblasti.

 

Vybrané trasy sú súčasťou tlačeného katalógu (v náklade 25 000 kusov) a katalógu cyklotrás (10 000 kusov).

 

Projekt Karpatská Mapa Možností – spoločná propagácia turistickej, prírodnej a kultúrnej atraktívnosti malopoľsko-prešovského pohraničia je výsledkom spolupráce Prešovského samosprávneho kraja a Malopoľského centra kultúry SOKÓŁ v Novom Sączi. Je evidovaný pod číslom WTSL02.01.00-12-057/08  a spolufinancovaný Európskou úniou z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013.