Atraktívnejší výhľad z rozhľadne na Balažke

Atraktívnejší výhľad z rozhľadne na Balažke

Nádherné výhľady z rozhľadne na Balažke už môžu návštevníci pozorovať aj pomocou nového ďalekohľadu.

V októbri 2019 sa slávnostne otvorila vyhliadková veža na horskom masíve Balažka (643 m n. m.). Rozhľadňa na Balažke, vyrobená zo smrekového dreva, je umiestnená v nadmorskej výške 598 m n. m., ktorej výška je 13,69 metrov. Poskytuje najkrajšie výhľady na celé Lipany a okolité vrchy, ktoré môžu návštevníci od nového roka 2022 pozorovať novým vyhliadkovým ďalekohľadom.

„Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš vyvíja mnoho zaujímavých aktivít pre návštevníkov regiónu. Jednou z nich sú aj vyhliadkové ďalekohľady na turisticky atraktívnych miestach. V roku 2019 sme zakúpili prvý vyhliadkový ďalekohľad a umiestnili ho na prešovskej Kalvárii, o rok neskôr sme zakúpili vyhliadkový ďalekohľad a umiestnili ho na hrade Šariš. Zatiaľ posledným zakúpeným ďalekohľadom je ďalekohľad na rozhľadni Balažka v meste Lipany,“ uviedol výkonný riaditeľ OOCR Región Šariš Branislav Švorc.

dalekohlad

Turistickí nadšenci tak majú opäť dôvod navštíviť obľúbenú turistickú atrakciu.

„Vyhliadkový ďalekohľad bol venovaný ako vianočný darček obyvateľom mesta Lipany a nadšencom turistiky. Bol osadený v decembri 2021 na najvyššom poschodí rozhľadne. S inštaláciou pomohli páni z oddelenia údržby MsÚ Lipany. Tento ďalekohľad je bezmincový a návštevníci ho tak môžu využívať bezplatne,” uviedol projektový manažér MsÚ v Lipanoch Michal Višňovský.

Návštevníci pomocou ďalekohľadu a jeho 25-násobného priblíženia môžu pozorovať scény na dosah ruky. Ďalekohľad tak umožňuje výhľady na celé okolie, vďaka svojmu uchyteniu o podstavec, ktoré je plynulo otočné o 360 stupňov. Pri pozorovaní zo 146 cm výšky okulárov a 100 mm objektívy zabezpečia čistý a jasný obraz.

dalekohlad 2

Vďaka ďalekohľadu sa stala rozhľadňa ešte atraktívnejšia, čo potvrdzuje aj jej návštevnosť. Dodatočne boli v rozhľadni umiestnené dva pníky (stupienky), ktoré umožnia výhľady ďalekohľadom aj detským turistom.

„Sme veľmi vďační, že nám oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš pomohla našu rozhľadňu na Balažke ešte viac zatraktívniť a tešíme sa už doposiaľ pozitívnej reakcie na ďalekohľad, ktorú dostávame od návštevníkov,” dodal na záver projektový manažér MsÚ v Lipanoch Michal Višňovský.

Táto aktivita vznikla aj s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Zdroj: OOCR Región Šariš

Pozri tiež:

Masív Balažka s vyhliadkovou vežou

Horský masív Balažka (643 m n.m.) nájdete pri meste Lipany a dávame vám hod o pozornosti kvôli zaujímavosti z viacerých uhlov pohľadov. Pod železničný...