Bardejovské kúpele po sľubnom rozbehu pribrzdila druhá vlna

Bardejovské kúpele po sľubnom rozbehu pribrzdila druhá vlna

Len o niečo viac ako dva mesiace trvala prevádzka Bardejovských kúpeľov, a. s. bez obmedzení, v plnom režime a s naplnenými kapacitami. Nástup druhej vlny koronavírusu a opatrenia hygienikov tento sľubný letný rozbeh pribrzdili a priniesli podnikateľskú neistotu. Napriek tomu Bardejovské kúpele poskytujú všetky kúpeľné služby pre klientov zdravotných poisťovní i samoplatcov bez výrazných obmedzení. Zabezpečujú pritom svojim klientom maximálny možný servis a k tomu prijali koncom septembra opatrenia, ktoré  sú na úrovni schválenej UVZ (Úradom verejného zdravotníctva) SR. Obmedzenia sa týkajúhlavne R - O - R (rúška-odstup-ruky) a zákazu spoločenských udalostí a tanečných večerov. 

Hotel Alexander

Život v našich kúpeľoch sa po koronakríze vrátil do normálu až v polovici júla, ale nové opatrenia prijaté v posledných týždňoch opäť brzdia fungovanie cestovného ruchu. Len čo sme sa rozbehli, už musíme spomaľovať a v takomto neistom podnikateľskom prostredí sa nedá dlhodobo udržať. Naozaj nevieme čo bude a sme v obrovskej neistote. Počas prvej vlny koronavírusu sme boli takmer 2 mesiace úplne odstavení a nábeh na plné vyťaženie kapacít trval ďalšie 2 mesiace. Letná sezóna nám straty čiastočne skresala, ale nedala sa nafúknuť a už skončila. Čas keď sme boli zatvorení, už nie je šanca dobehnúť. Leto bolo plné, ale to z hľadiska celkových tržieb nebolo dostatočné, vysvetlila vývoj ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a. s., Tamara Šatanková.

Dodala, že počet klientov v indikačnej skupine A (plne hradenej poisťovňami) je medziročne oveľa nižší a ubúda aj počet návrhov na kúpeľnú liečbu. Kúpele sú však pripravené poskytovať čo najlepšie služby aj pri prípadných ďalších obmedzeniach.

1858

Existenciu rekreačných príspevkov od zamestnávateľov vnímame veľmi pozitívne a klienti ho vo veľkej miere využívajú. V lete sme mali aj vyšší počet samoplatcov, ale stále to nebolo na úrovni minulého roka. Klientov v skupine B (čiastočne hradenej) máme tiež menej. Aj títo klienti si môžu uplatniť príspevok od zamestnávateľa, aj keď nie každý zamestnávateľ ho preplatí. Preto si to treba overiť u neho vopred. Pomohlo by, keby prevzal na seba v rámci boja proti kríze toto preplácanie štát, spolu s ďalšími opatreniami, napríklad znížením DPH pre služby v cestovnom ruchu, konštatovala Šatanková.

Poukázala na to, že kúpele sami chystajú akcie pre samoplatcov a seniorov.

Na zimu sme už pripravili pobyt pre samoplatcov do hotela Alexander, kde ponúkame viac menej podobné ceny ako rok predtým, v cene je plná penzia, atraktívne procedúry a luxusné ubytovanie. To všetko už od 71 EUR na osobu a noc. Pre seniorov máme pobyt senior špeciál v cene už od 43 EUR pre osobu a noc v dvojlôžkovej izbe so všetkými službami, povedala Šatanková.

wellness2

Doplnila, že pohodlie klientov a procedúr je maximálne zabezpečené, pri dodržaní nevyhnutných hygienických opatrení v interiéroch, hlavne nosenia rúšok. V priestoroch hotelov sú k dispozícii dezinfekčné prostriedky, zamestnancipracujú s rúškami a v jednorazových rukaviciach, upratovanie v hoteloch prebieha so zvýšeným dôrazom na dezinfekciu a pri konzumácii jedál a v prevádzkach sú dodržiavané odstupy. V exteriéri je voľný pohyb bez obmedzení. Pandémia koronavírusu spôsobila zatiaľ kúpeľom výpadok na tržbách vo výške niekoľko miliónov EUR.

Čo sa dá robiť v kúpeľoch a okolí

K dispozícii je celá škála relaxačných i liečebných pobytov, prechádzky nádherným parkom s vysokými stromami a historickými budovami, kúpanie sa a wellness hneď v dvoch hoteloch, k tomu masáže, minerálne kúpele, soľná jaskyňa a pitné kúry. Sú tu tenisové dvorce, krytá hala, preliezačky, minigolf, „kúpeľné singletracky“, 5km je do historického mesta BARDEJOV – pamiatky UNESCO podobne je vzdialený hrad Zborov, Slnečný majer s možnosťou jazdy na koni a mnohé iné atrakcie. 

Hrad Zborov

Gotický hrad postavili na prelome 13. a 14. storočia ako ochranu obchodnej cesty do Poľska. K hradu vedie aj trasa cez alej prastarých dubov.

Bardejovské kúpele, a. s., patria medzi špičku slovenského kúpeľníctva s dlhoročnou tradíciou.V Bardejovských kúpeľoch sa liečia onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva a ženské ochorenia. Kúpele si vychutnávala cisárovná Alžbeta, ale aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska.

012

Vlani mali Bardejovské kúpele, a.s. najlepší rok v histórii. Navštívilo ich 31 011 osôb a zaznamenali aj zvýšenie počtu prenocovaní na celkových 289 353. Za rok 2019 dosiahla akciová spoločnosť Bardejovské kúpele tržby vo výške 15, 804 mil. EUR. Prepočítaný stav zamestnancov bol vlani 357.

Pozri tiež:

Bardejovské Kúpele

Najväčším bohatstvom Bardejovských kúpeľov sú prírodné liečivé minerálne vody, ktoré svojím zložením patria medzi najvýznamnejšie v Európe. Bardejovská minerálna voda

Bardejov (UNESCO)

Meštianske domy, radnica, Bazilika minor sv. Egídia, maľovaný dom, socha kata a množstvo ďalších zaujímavostí na každom kroku...

Drevený kostol, Hervartov (UNESCO)

Najstarší drevený kostol na Slovensku, postavený v 15. storočí z červeného smreka. V každom storočí pribudli v kostolíku nové prvky výzdoby, k najcennejším patria nástenné maľby.