Bielu sobotu oslavovali lyžiari na pretekoch Štrbské bežky

Bielu sobotu oslavovali lyžiari na pretekoch Štrbské bežky

Bežci na lyžiach z celého Slovenska, Českej republiky a Rakúska sa v sobotu 16. apríla 2022 stretli na Štrbskom Plese, aby spoločne strávili Bielu sobotu na bežkách. Počas skutočného aprílového počasia, keď sa striedalo slnečné počasie s občasným nárazovým vetrom a miernym snežením, sa na ôsmom ročníku pretekov Štrbské bežky predstavilo spolu 223 štartujúcich.

Verejné preteky Štrbské bežky každoročne spestrujú kalendár bežeckých lyžiarskych podujatí, no z dôvodu pandémie boli preteky v roku 2021 úplne zrušené a 8. ročník plánovaný v januárovom termíne Svetového dňa snehu bol preložený práve na Veľkú noc, na záver lyžiarskej sezóny. Ani tento neskorý termín neodradil fanúšikov bežeckého lyžovania a opäť pricestovalo množstvo rekreačných lyžiarov aj známych vrcholových športovcov. Preteky sa konajú pod záštitou hudobnej skupiny No name, ktorej členovia sa pre hudobné povinnosti tento rok na štart nepostavili.

StrbskeBezky2022-_76A3086

Na začiatku pretekov organizátori zo Štrby pripravili detské bežky na krátkej 300 metrovej trati s prekážkami pre najmenšie predškolské deti a deti do 10 rokov. O svoje prvé medaily zabojovalo 28 detí. Na poludnie odštartovala obľúbená disciplína SnowKidz kros šprint. Sú to preteky na približne 700 metrovej trati s rôznymi prekážkami ako slalom, cúvanie, preskoky, rôzne otočky a terénne nerovnosti. Pretekári mali možnosť zblízka vidieť aj zasnežovaciu techniku a pásové vozidlá z Areálu bežeckého lyžovania, ktoré lemovali súťažnú trať. Spomedzi 87 pretekárov bol najrýchlejší slovenský reprezentant a účastník tohtoročných Majstrovstiev sveta v behu na lyžiach do 23 rokov Andrej Renda s časom 2:52,5. Andrej odovzdal skúsenosti svojej mladšej sestre Emílii Rendovej, ktorá s časom 3:33,3 tesne zvíťazila medzi ženanami. Najmladšou pretekárkou, ktorá zdolala celú trať bola domáca 7-ročná lyžiarka Barbora Bujdová.

StrbskeBezky2022-_MG_7463

Ďalšou disciplínou boli preteky s hromadným štartom voľnou technikou na 2 a 5 kilometrovej trati. Víťazi dlhšej trate sú navždy vygravírovaní na putovné drevené Štrbské bežky. Dva okruhy v dĺžke 2,5 kilometra v náročnom mäkkom snehu najrýchlejšie odbehol účastník zimnej olympiády v Pekingu Peter Mlynár z ŠKP Vysoké Tatry s časom 18:23,6. O minútu neskôr dobehol víťaz kros šprintu Andrej Renda a tretie miesto s časom 19:34,4 obsadil slovenský reprezentant v skialpinizme Jakub Šiarnik z klubu Davorin.sk. Peter Mlynár zvíťazil aj v roku 2019, preto jeho meno bude na lyžiach už po druhýkrát. Prvý zápis na Štrbské bežky bude patriť pretekárke Petre Repkovej z KBT Spiš s časom 27:36,6. Druhé miesto obsadila Emília Rendová z Team Renda (27:37,2) a tretia skončila Alexandra Michalovičová z KBL Jasná (28:20,1). Na 5 kilometrovej trati súťažilo 41 pretekárov. Kratšiu dvojkilometrovú trať odbehlo 61 bežcov a najrýchlejšími boli pretekári z ŠKP Vysoké Tatry Martin Mlynár (6:54,8) a Štrbian Martin Škvarenina (7:01,9). Tretí dobehol Ľubomír Pastrnák (7:51,6) zo Štôle. Ženské preteky vyhrali tri juniorky. Prvou bola Tereza Bukasová (9:34,5) z BK Opalisko Závažná Poruba, druhá dobehla Tina Miranová (10:23,6) z MKL Kremnica a tretia skončila Mia Kováčová (10:31,2) z KB Predajná.

StrbskeBezky2022-_MG_7439

Okrem športového programu sú Štrbské bežky známe aj uvolnenou atmosférou a sprievodným programom. Počas celého dňa sa o hudobný podmaz postaral DJ XXL a svetoznáme hity zahrali členovia hudobnej skupiny AMIRAL zo Štrby Pretekári okrem bohatých cien, účastníckej medaily a chutného občerstvenia mohli získať ceny aj v tombole. Organizátorom pretekov je Športový klub Štrba, ZŠ Štrba, Obec Štrba a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry. Na príprave podujatia sa podieľajú dobrovoľní organizátori zo Štrby, ktorí vo februári usporiadali preteky pohára ZSL v behu na lyžiach a v marci privítali pretekárov na Majstrovstvách Slovenskej republiky, ktoré boli zároveň medzinárodnými pretekmi o Tatranský pohár.

Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Viac informácii o pretekoch a výsledky na:

www.skstrba.sk a www.regiontatry.sk

Zdroj: Športový klub Štrba

Pozri tiež:

TOP výlety:

Všetky výlety