Čarovná jeseň v okolí Bardejova a Svidníka

Čarovná jeseň v okolí Bardejova a Svidníka

Potulky jesennou prírodou na severovýchode Slovenska lákajú

Severovýchod Slovenska je v jeseni očarujúci. Ponúka prírodu, kultúru, históriu a gastronómiu. Bardejovské Kúpele rozmaznávajú kúpeľnými a wellness pobytmi, mesto UNESCO Bardejov a drevené kostolíky ponúknu historické pamiatky.

Pozrite si tipy na výlety a podrobný zoznam toho, čo by ste mali vidieť:

Riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ - Bardejov Ing. Radomír Jančošek pozýva: "Overené tipy nájdete aj na stránkach turistickej informačnej kancelárie  www.tik.bardejov.travel. Nechýbajú podrobnosti o pamiatkach, tipy na túry, kúpanie, návštevy kostolov, hradov, skanzenov a múzeí. Na Slovensku je všade pekne, ale severovýchod Slovenska je výnimočný. Každý si tu vychutná svoju porciu zážitkov, stačí ich objaviť.“

Od námestia k prameňu

Pešia prechádzka z bardejovského Radničného námestia k liečivým prameňom v Bardejovských Kúpeľoch trvá voľným tempom okolo 1 hodiny. Nasledovaním červenej turistickej značky prídete na miesta, kadiaľ viedla stará vozová cesta, ktorou sa kedysi vozili Bardejovčania k liečivým prameňom. Trasa vedie aj okolo vzácneho židovského cintorína s približne tisíckou náhrobných kameňov v renesančnom, barokovom a klasicistickom slohu.

Lokalita: BardejovBardejovské Kúpele

Napis BARDEJOV2

Bardejovský skanzen

Expozícia pozostáva z 24 objektov, reprezentujúcich ľudovú kultúru a staviteľstvo slovenského a rusínskeho etnika v regiónoch horného Šariša a horného Zemplína. Objekty pochádzajú z 18. – 20. storočia a radia sa k tzv. dreveným stavbám karpatského typu. Zastúpené sú 4 druhy stavieb – domy, hospodárske budovy, technické zariadenia a sakrálne stavby. Mimoriadne cennými exponátmi sú drevené kostolíky z obcí Mikulášová a Zboj, unikátne zariadenie na výrobu drevených vodovodných rúr, či tzv. valcha – zariadenie na domácu výrobu súkna.

Lokalita: Bardejovské Kúpele

Bardejovské Kúpele, skanzen uprostred zelene. FOTO: Jano Štovka (MQEP)

Drevené kostolíky

Drevené chrámy sú najvzácnejším skvostom slovenskej ľudovej architektúry. Nachádzajú sa takmer výlučne na severovýchode Slovenska, pričom najviac – až 26 – ich je práve v regióne horného Šariša. Pri ich stavbe sa z duchovných dôvodov nesmeli používať klince, ktoré boli spájané s ukrižovaním Krista. Majstri sa preto snažili o zhotovenie pevných drevených spojov, schopných odolať času aj poveternostným vplyvom. V interiéroch dominujú unikátne ikony karpatského typu, osadené do ikonostasov v štýle baroka a rokoka. Spravidla ide o chrámy východného obradu. Najstarším dreveným kostolíkom na Slovensku je však jedinečný rímskokatolícky gotický kostol z 15. storočia v obci Hervartov, ktorý je aj na zozname UNESCO. Z drevených kostolíkov v okolí Bardejova a Svidníka patria medzi UNESCO pamiatky aj rusínske gréckokatolícke chrámy v Bodružali a Ladomirovej.

Lokalita: HervartovTročanyKrivéLukovKožany FričkaJedlinkaVaradkaBodružalLadomirová

 Drevený chrám v Ladomirovej - Andrea Cuperová, Choď a foť 2017
Drevený chrám v Ladomirovej...

Pamiatky 1. svetovej vojny

V priebehu 1. svetovej vojny bola zničená väčšina obcí severne od Bardejova a výrazne poškodená bola aj zrúcanina Zborovského hradu. Najviditeľnejšou pamiatkou tragických udalostí sú tu vojenské cintoríny, ktorých je v okolí Bardejova viac než 20. Medzi najzachovalejšie patria cintoríny v obciach Becherov, Chmeľová, Stebník, Zborov, Vyšná Polianka, Nižná Polianka a Mikulášová. V Nižnej Polianke je zriadená aj pamätná izba Karpatského frontu. V blízkosti obce Becherov, na pohraničnom vrchu Dujava, sa vypína pomník obetiam 1. svetovej vojny od významného slovenského architekta Dušana Jurkoviča. Pod ním leží okolo 300 ruských a rakúsko-uhorských vojakov.

Lokalita: BecherovChmeľováStebníkZborovVyšná PoliankaNižná PoliankaMikulášová

 Cintorín v Becherove
Cintorín v Becherove

Najstarší strom na Slovensku

Absolútnym prírodným unikátom regiónu je najstarší strom na Slovensku – vyše osemstoročný dub letný v obci Dubinné. Tento „matuzalem“ s obvodom kmeňa pri koreni 12,5 metra toho zažil naozaj veľa. Známa je príhoda, keď sa počas bratríckych vojen v 15. storočí museli dedinčania vyskladať na úplatok pre vojakov, aby im strom nevyťali. Počas prvej svetovej vojny chceli dub zrezať rakúski vojaci, nedokázali však zohnať dostatočne dlhú pílu.

Lokalita: Dubinné   

Čierna mláka

Lesnícky náučný chodník Čierna mláka je zameraný na mimoprodukčné funkcie lesa a pozostáva z 18 tematických zastávok. Na zastávke číslo 10 sa nachádza aj turistická rozhľadňa, umožňujúca nádherný výhľad na Zborovský hrad. Trasa chodníka začína v Bardejovských Kúpeľoch, v lokalite nad jazierkom. Na miesto Vás zavedie turistická značka náučného chodníka priamo z konečnej zastávky MHD v Bardejovských Kúpeľoch.

Lokalita: Bardejovské Kúpele

Lesnícky náučný chodník Čierna mláka

ČIERNA MLÁKA Lesnícky náučný chodník Čierna mláka sa nachádza v Ondavskej vrchovine v lesoparku Bardejovských Kúpeľov. Začína a konči sa mna mieste na...

Bardejovská Kalvária

Cesta, vinúca sa nádherným lesom a lemovaná kaplnkami Krížovej cesty, Vás zavedie na kopec, na ktorom sa nachádza pláň s eklektickým kostolom sv. Kríža a pekným výhľadom na mesto. S bardejovskou kalváriou sa viaže aj zaujímavá história, ktorú by bolo škoda opomenúť. Cesta na kalváriu začína na rozhraní ulíc Postajok a Pod Kalváriou – hneď pri železničnom moste neďaleko vlakovej stanice. Výstup trvá asi 15 minút.

Lokalita: Bardejov

Kostol sv. Kríža – Kalvária Bardejov. Foto: Wikipédia, Ing. Mgr. Jozef Kotulič, CC BY-SA 4.0

Turistika v Čergove

Z hľadiska horskej turistiky je mimoriadne významné pohorie Čergov. Krásne hrebeňové prechody tu ponúkajú výhľady na polovicu Slovenska. Najvyšším bodom pohoria je Čergovský Minčol s nadmorskou výškou 1157 metrov. Horské lúky vznikli ľudskou činnosťou počas valašskej kolonizácie, kedy došlo k odlesňovaniu hrebeňov za účelom pasenia kôz a oviec. Dnes ich pokrýva množstvo vzácnych pestro kvitnúcich karpatských vysokohorských rastlín. Do chránených území sú tu zahrnuté aj bukové, javorové a jedľové porasty. V Čergove nájdeme niekoľko prírodných rezervácií, jedna z nich je dokonca súkromná.

Lokalita: Livovská HutaLivovKrížeHertník

Čergovský Minčol

Národná prírodná rezervácia Čergovský Minčol je zaradena v rámci európskej sústavy chránených území NATURA 2000 do zoznamu území európskeho významu. Minčol (1157 m n.m.) je

Túra na Stebnícku Maguru

Stebnícka Magura je so svojou výškou 900 metrov nad morom najvyšším bodom v blízkom okolí mesta. Na horu vedú značené turistické chodníky z Bardejova, Bardejovských Kúpeľov, Zborova a Vyšného Tvarožca. Vrch je súčasťou pohoria Busov, ktoré je rozlohou najmenším horským celkom na Slovensku. Na vrchole Stebníckej Magury sa nachádza z veľkej diaľky viditeľný – 81 metrov vysoký televízny vysielač.

Lokalita: Bardejovské KúpeleZborovVyšný Tvarožec

Ladislav Farbula - Stebnícka Magura s vysielačom na vrchole

Rozhľadne pri vrchu Žobrák

Blízko vrchu Žobrák, v pohorí Čergov, sa v nadmorskej výške 893 m nachádzajú dve drevené vyhliadkové veže. Súčasťou veží sú aj turistické útulne (v každej môže prespať cca 5 ľudí). Rozhľadne ponúkajú krásne výhľady do širokého okolia, vrátane pohľadu na hlavný hrebeň Čergova. V okolí sa nachádzajú lavičky, ohnisko, aj veľký prístrešok. Najkratšie výstupové trasy k rozhľadniam vedú z obcí Kríže a Hervartov. Výstup z Hervartova trvá približne jeden a pol hodiny. V malebnej obci sa nachádza pamiatka UNESCO – najstarší drevený kostolík na Slovensku a pár kilometrov od obce leží aj rybník – príjemné miesto na oddych. Výstup z Krížov trvá približne hodinu, avšak pri prudšom stúpaní. Ide o rázovitú obec so zachovanými drevenicami a pamätníkom z roku 1960, ktorý pripomína partizánsku minulosť obce. Neďaleko obce sa nachádzajú aj zrekonštruované vojnové zákopy a zemľanka.

Lokalita: HervartovKríže

Rozhľadňa Nový Žobrák

Turistov, ktorí uprednostňujú menej frekventované turistické trasy určite zaujme vrch Žobrák. Na vrch Žobrák vedie značený turistiký chodník z obce Kr...

Kráľova studňa

Do konca 19. storočia viedla chotárom obce Lenartov obchodná cesta z Poľska do Galície. Pripomínajú ju viditeľné pozostatky, ku ktorým patria aj zrúcaniny hostinca Kráľova studňa. V roku 1471 sa na tomto mieste stretli uhorský kráľ Matej Korvín s poľským kráľom Kazimírom IV. Jagelovským a jeho synom – svätým Kazimírom. V poľskej literatúre sa preto píše o studni troch kráľov. Toto kúzelné miesto je vybavené turistickou útulňou, či drevenou vyhliadkovou vežou. Na miesto sa dostanete po zelenej turistickej značke z obce Lenartov. Peší výstup trvá asi 1,5 hodiny.

Lokalita: Lenartov

Rozhľadňa pri Kráľovej studni

Obec Lenartov sa nachádza v blízkosti slovensko-poľskej hranice, v bardejovskom okrese. Koncom 19. storočia cez ňu viedla obchodná cesta z Poľska do Galície. Ostali po nej spomienky v

Zborovský hrad

Zborovský hrad, nazývaný tiež Makovica, sa prvý krát spomína v roku 1347. Postavený bol na obranu uhorského pohraničia a obchodnej cesty do Poľska. Postupne ho vlastnili rodiny Cudarovcov, Rozgonyiovcov, Tarczayovcov, Šeredyovcov a Rákociovcov. Za Thökölyho povstania v roku 1684 bol hrad zničený cisárskymi vojskami a hradnú zrúcaninu poškodili aj boje počas 1. svetovej vojny. Zborovský hradný vrch bol v roku 1926 vyhlásený za prírodnú rezerváciu, čo ho zaraďuje medzi najstaršie chránené územia na Slovensku. Výstup na hrad zo Zborova alebo Dlhej Lúky trvá asi 30 minút.

Lokalita: ZborovDlhá Lúka

Hrad Zborov Jano Stovka

Po stopách SNP
V časoch Slovenského národného povstania bola významným strediskom partizánov obec Kríže, ležiaca na úpätí pohoria Čergov. Na neďalekom svahu nájdeme tiež dodnes zachované vojnové zákopy, či zrekonštruovanú zemľanku. Ďalšou udržiavanou pamiatkou z čias 2. svetovej vojny je tajný partizánsky lazaret nad obcou Livov. Prevádzkovali ho miestni príslušníci odboja, za čo sa im Nemci kruto pomstili. Lazaret sa ako prejav veľkej obetavosti a hrdinstva miestneho obyvateľstva stal pojmom v rámci celého Slovenska.

Lokalita: KrížeLivov

Kapisova 2019_tanky. Foto: M. Blahut

Dukla, Svidník, Údolie smrti

Okolie Duklianskeho priesmyku neďaleko mesta Svidník bolo dejiskom jednej najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny – Karpatsko-duklianskej operácie. Na pamiatku viac než 30 000 padlých vojakov stojí dnes vo Svidníku monumentálny Pamätník Sovietskej armády, pod ktorým je pochovaných vyše 9 000 sovietskych vojakov. Neďaleko sa nachádza Vojenské historické múzeum, špecializované na dejiny 1. svetovej vojny vo Východných Karpatoch, medzivojnové obdobie a obdobie 2. svetovej vojny s akcentom na priebeh Karpatsko-duklianskej operácie, partizánske hnutie a oslobodzovanie v rokoch 1944 – 1945. Priamo na Dukle, blízko obce Vyšný Komárnik, stojí ďalšie veľkolepé dielo – Pamätník 1. československého armádneho zboru, symbolizujúci úder vojsk do nepriateľskej obrany. Jedinečná expozícia ťažkej bojovej techniky je inštalovaná pozdĺž Údolia smrti neďaleko obce Kapišová, či v okolí Vyšného a Nižného Komárnika.

Lokalita: SvidníkKapišováVyšný KomárnikNižný Komárnik

Dukla-ZDROJ-KOCR-SVS

Skanzen vo Svidníku

Národopisná expozícia v prírode sústreďuje mnoho typických pamiatok ľudovej architektúry, charakteristických pre rusínsku kultúru v regióne. V skanzene sa nachádzajú zrekonštruované obydlia z okolitých dedín. V neďalekom amfiteátri sa pravidelne konajú slávnosti, jednou z nich sú aj medzinárodné majstrovstvá vo varení pirohov.

Lokalita: Svidník

svidnik skanzen zhora

Prírodné kúpalisko Makovica

Obľúbené rekreačné stredisko sa nachádza 17 km severne od Bardejova, v blízkosti obce Nižná Polianka. Kúpalisko je rozdelené na časť pre plavcov (s hĺbkou do 3,5 m) a časť pre deti (s hĺbkou do 1,5 m). Kúpalisko je za poplatok otvorené predovšetkým počas mesiacov júl a august. Okrem kúpaliska sa v Nižnej Polianke nachádzajú aj pamiatky 1. svetovej vojny – vojnový cintorín a pamätná izba Karpatského frontu.

Lokalita: Nižná Polianka

Makovica kupalisko

Čo sa ešte oplatí vidieť v okolí?

Napríklad zelenú perlu východného Slovenska – vodnú nádrž Veľká Domaša –situovanú v horskom prostredí Ondavskej vrchoviny, hodinu cesty autom z Bardejova. Ponúka skvelé podmienky na kúpanie, vodné športy a rybolov. Premáva tu aj výletná loď Bohemia. Pobyt sa oplatí spojiť s návštevou ZOO parku v blízkom Stropkove. Oplatí s avidieť aj Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach a kúpele a múzeum hračiek v poľskej Krynici.

Viac info: bardejov.travel

Projekty a ich aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.  

ZDROJ: OOCR Šariš - Badejov

 

POZRI TIEŽ: