Cestovný ruch sa naďalej potáca v červených číslach

Cestovný ruch sa naďalej potáca v červených číslach

Sezóne pomohli aj rekreačné poukazy

Nárast ubytovaných hostí počas letných mesiacov krivku prepadu mierne vyrovnal, avšak jesenné mesiace priniesli krutú realitu do prevádzok vo Vysokých Tatrách i na Liptove. Pomôcť by mohli aj rekreačné poukazy.

Podľa údajov zo Štatistického úradu SR narástol počet hostí v ubytovacích zariadeniach predovšetkým vďaka návštevníkom zo Slovenska.  Oblastné organizácie vo Vysokých a na Liptove uskutočnili prieskum medzi ubytovateľmi aj u respondentov z radov verejnosti s cieľom zistiť motív ich rozhodovania pre trávenie dovolenky na Slovensku. Podľa výsledkov ankety sa zdá, že hotelierom v týchto regiónoch výrazne pomáhajú aj rekreačné poukazy.

75 % respondentov uviedlo,  že o možnosti využívania rekreačných poukazov vedia, zhruba 18 % zúčastnených však nepozná detaily akým spôsobom tento benefit použiť. Z dopytovanej vzorky viac ako 79 % opýtaných má možnosť preplatenia poukazu v zamestnaní, a 56 % tento bonus v poslednom roku aj využilo. Najviac poukazov bolo uplatnených na pobyty v hoteloch,  3,6 % využití tvorili letné detské tábory a iba 0,61 % boli lyžiarske výcviky, čo mohlo byť spôsobené aj pandemickou situáciou.

Zhruba 88 % opýtaných potvrdilo, že je pre nich rekreačných poukaz zaujímavým benefitom, asi 3,4 % uvádza, že zamestnávateľ poskytuje bonusy v inej forme.

8533923426_d442b36ecd_o-1024x740

Prieskum medzi ubytovateľmi tiež hovorí jasnou rečou. Vo Vysokých Tatrách podľa prieskumu poskytuje možnosť využívania rekreačných poukazov takmer 98 % ubytovateľov, tento údaj je totožný aj s údajmi z Liptova. Viac ako 50 % z nich uvádza, že vďaka poukazom návštevnosť ich zariadení stúpla a podiel využitých poukazov na celkovom ubytovaní bol do 30 %.  Na Liptove zaznamenali ešte o niečo priaznivejší vývoj, keď 60 % ubytovateľov potvrdilo nárast hostí vďaka poukazom a ich využívanie v ubytovacích kapacitách je viac ako 54 % z celkového podielu hostí. Ubytovateľov prekvapuje  tiež nedostatočná komunikácia zo strany štátu smerom k zamestnancom, že je tu stále možnosť dovolenkovať na Slovensku výhodnejšie.

V oboch regiónoch vyše 80 % hotelierov súhlasí, že rekreačné poukazy by mali ostať zachované ako nástroj odmeňovania pre zamestnancov a zároveň podpora domáceho cestovného ruchu. Hotelieri však poznamenávajú aj fakt, že je potrebné venovať sa aj ďalším možnostiam, aby tieto poukazy neostali jedinou možnosťou pre cestovný ruch na Slovensku.

AquaCity_saunoveshow-7-1-1024x576

Zatiaľ čo sa epidemiologická situácia zhoršuje, ubytovatelia sa sťažujú na to, že COVID automat pre nich neplatí, a v čiernej farbe automatu nebudú môcť poskytovať svoje služby paradoxne ani zaočkovaným hosťom.

„Zaočkovanosť a poskytovanie služieb je dlhodobá téma, ktorú podnikatelia v cestovnom ruchu predkladajú, aby sa ňou príslušné inštitúcie zaoberali, avšak zatiaľ bez reakcie. Pred zimnou témou je horúca otázka aj udržanie otvorených hraníc pre zaočkovaných turistov zo zahraničia“ konštatovala výkonná riaditeľka OOCR Región Liptov, Darina Bartková.

„Štát nepočúva prosby hotelierov, aby sa ubytovanie mohlo hosťom poskytovať aj v čiernej farbe, s dodržaním prísnych opatrení či limitov, a pritom zrejme nemá dosť financií na kompenzácie obrovských strát, ktoré každým dňom narastajú. Veríme preto, že minimálne nedôjde k zmene režimu rekreačných poukazov, ktoré sú v súčasnosti jedným z nosných pilierov pre ubytovateľov, zároveň je na stole aj téma zníženia DPH pre gastro segment. V tejto ťažkej dobre by tieto nástroje mohli priniesť čiastočné oživenie pre tento sektor“ uzavrela túto tému výkonná riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry, Lucia Blašková.

Zahraniční turisti, ktorí tvoria pre Vysoké Tatry a Liptov výraznú časť návštevnosti , vypadli v roku 2021 takmer úplne. Hoci režim na hraniciach sa mierne uvoľnil, nad prichádzajúcou zimnou sezónou stále visí veľký otáznik. Lyžiarske strediská otvorené i v čiernej farbe, ale bez ubytovania?  Po poslednej zimnej sezóne je tento scenár pre podnikateľov nepredstaviteľný, zhodli sa zástupcovia oboch organizácií.

Zdroj: OOCR Región Vysoké Tatry

Pozri tiež: