Choď a foť tento rok aj so svetovou porotou

Choď a foť tento rok aj so svetovou porotou

Fotografická súťaž z dielne Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska pomaly vrcholí. Profesionálni, ale aj amatérski fotografi majú ešte necelý mesiac na to, aby sa do súťaže mohli zapojiť. Svoje snímky môžu posielať na emailovú adresu chodafot@severovychod.sk do 15. októbra 2020.

Kampaň Choď a foť naberá každý rok na popularite. Odborná porota na čele s jej predsedom Janom Štovkom (MQEP) vyberá víťazov na začiatku jesene z čoraz väčšieho počtu účastníkov.

„Každý rok sa nároky na výber víťazov zvyšujú, preto sa zvyšuje aj štandard poroty. Tento rok budú súťažiaci konfrontovaní so svetovými menami. Na základe ich odporúčaní, kritike, ale aj pochvale môžu svoju tvorbu posunúť na ďalšiu úroveň,“ prezrádza Štovka (MQEP).

Každý z porotcov je honorovaný najvyšším ocenením pre profesionálnych fotografov Master QEP (Qualified European Professional Photographer), ktoré udeľuje Federácia európskych profesionálnych fotografov.

SVS---chod-a-fot-2020---WEB-1920x600px

Martin Krystýnek (MQEP)

Rodený Popradčan a držiteľ mnohých významných svetových ocenení. Momentálne pôsobí aj ako prezident Asociácie profesionálnych fotografov Slovenskej republiky (APFSR). Jeho začiatky profesionálnej kariéry siahajú do roku 2010. Jeho snímky pochádzajú z rôznych sfér spoločenského diania – politika, modeling, biznis a pod. V súčasnosti sa jeho fotografie nachádzajú v mnohých medzinárodných fotografických knihách po celom svete. Martin sa vo svojej tvorbe venuje aj portrétom.

 Zdroj: Martin Krystýnek
Zdroj: Martin Krystýnek

Ivan Čaniga (MQEP)

Jeho hlavným zameraním je komerčná a reklamná fotografia a „Fine Art“ fotografia. Ivan Čaniga sa narodil v Partizánskom, žije a tvorí v Bratislave. Fotografiu vyštudoval na SUPŠ v Bratislave. Po skončení školy pracoval v Slovenskej televízií ako fotograf a od roku 1991 pracuje ako fotograf v slobodnom povolaní. Ivan je členom združenia výtvarných umelcov západného Slovenska a spoluzakladateľom a členom Asociácie profesionálnych fotografov SR. Od roku 2008 do 2015 pôsobil ako lektor fotografie na Paneurópskej vysokej škole na Fakulte masmédií. Od roku 2016 pôsobí ako lektor fotografie na Univerzite Svätého Cyrila a Metoda v Trnave. Jeho diela sú súčasťou verejných i súkromných zbierok tak na Slovensku ako aj v Rakúsku, Maďarsku, Taliansku, Česku, Holandsku, Francúzsku a USA.

 Zdroj: Ivan Čaniga
Zdroj: Ivan Čaniga

Filip Kulisev (MQEP a FBIPP)

Fotograf a cestovateľ Filip Kulisev hľadá krásne a unikátne miesta na Zemi, ktoré prostredníctvom fotografií prináša všetkým milovníkom prírody na Slovensku aj vo svete. Chce tak v prvom rade prispieť k ochrane biodiverzity a prírodného bohatstva planéty. Patrí medzi významné osobnosti slovenských fotografov, keďže je zakladateľom APFSR. Medzinárodné uznanie si získal schopnosťou zachytiť veľkolepé prírodné scenérie všetkých kontinentov, precízne technicky spracované, citlivo komponované s dokonalou hrou svetla a tieňa. Vycibrený zmysel pre detail mu priniesol množstvo ocenení. V januári 2012 sa stal prvým profesionálnym fotografom z krajín strednej a východnej Európy, ktorý získal v Londýne v kategórii prírodné scenérie najvyššie ocenenie, certifikát a titul Fellowship (FBIPP) od Britského inštitútu profesionálnych fotografov (BIPP). Najvyššie ocenenie a titul Fellowship znamená, že jeho držiteľ dosiahol mimoriadne schopnosti a vysokú kreativitu. Filip Kulisev sa stal len tretím a najmladším držiteľom tohto ocenenia na svete. 

 Zdroj: Filip Kulisev
Zdroj: Filip Kulisev

Jano Štovka (MQEP)

Podpredseda APFSR prevzal patronát nad súťažou Choď a Foť v roku 2016. Na konte má mnoho významných ocenení, patrí k európskej aj svetovej fotografickej špičke. Fotografia je jeho živobytím aj vášňou. Za jednu z najdôležitejších vecí považuje – ostať stále vášnivým amatérom! Rodák z Humenného momentálne pôsobí v Prešove. Venuje sa aj hre na husliach a pôsobí ako učiteľ fotografie. Vyštudoval hudobnú výchovu a etiku na Fakulte humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity, neskôr v Prahe absolvoval školu fotenia (IDIF Praha). Na konte má viac ako 30 ocenení svetového formátu.

 Zdroj: Jano štovka
Zdroj: Jano štovka

„Fotografická súťaž Choď a foť sa každý rok teší čoraz väčšej obľube v dôsledku čoho je našim záväzkom, aby sme kampaň vždy posunuli o úroveň vyššie. Tento rok je prekvapením porota, ktorá je zložená zo svetových profesionálov,“ dodáva na margo poroty výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Novinkou v 8. ročníku budú aj dve nové kategórie Človek a kraj a Architektúra. V rámci prvej spomínanej kategórie môžu fotografi posielať snímky ľudí zachytávajúce ich každodennú činnosť, prácu, relax a pod. Hlavnou podmienkou stále ostáva, aby fotografia vznikla na území Prešovského kraja. V druhej novej kategórií sa naskytá možnosť zachytiť jedinečné architektonické pamiatky, budovy či domy vyskytujúce sa tiež na území Prešovského kraja. 

Všetky informácie o súťaži nájdete tu: Choď a foť 2020

Pozri tiež:

J. Štovka: Najfotogenickejší kraj na Slovensku? Prešovský kraj!

Fotograf Ján Štovka (39) prevzal aj v roku 2016 patronát nad fotografickou súťažou Prešovského kraja " Choď a foť ". Na konte má mnoho významných ocenení, patrí k európskej aj

TOP výlety:

Všetky výlety