Cyklopotulky severným Spišom a Pieninami II.

Cyklopotulky severným Spišom a Pieninami II.

Radi by ste spoznali krásu prírody v okolí Starej Ľubovne? Máme pre vás ďalší tip na cyklovýlet v regióne severného Spiša a Pienin. Objavíte s nami rybník Vengliská, Topoľovú alej i Jarabinský prielom. Vopred vás však upozorňujeme, že výlet nevedie len po upravených cyklotrasách, ale aj prírodných chodníkoch a cestičkách.

 Topoľová alej
Topoľová alej

Výlet začneme pri Salaši u Franka, kde odporúčame zaparkovať. Návštevu Salaša u Franka si nemôžeme nechať ujsť, no vrátime sa sem až na záver celého výletu. Na bicykloch vyrazíme zo Starej Ľubovne v smere na obec Hniezdne. Keďže naša trasa v tomto úseku vedie po frekventovanej ceste, netreba zabúdať na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. Približne po 1,5 km za Starou Ľubovňou odbočíme na poľnú cestu, vedúcu až k rybníku Vengliská, ktorý je obľúbeným miestom rybárov z neďalekého okolia. Rozlieha sa na ploche 5 ha a voda do neho priteká z potoka Veľký Lipník. Rybník vznikol vyťažením štrku pri výstavbe textilného závodu a žijú v ňom rôzne druhy rýb ako sú kapor, amur, pleskáč, karas, plotica, lieň, šťuka, ostriež či zubáč. Vengliská je miestom, kde si môžete oddýchnuť, započúvať sa do ticha prírody a objavovať krásy okolitej krajiny.

 Rybník Vengliská
Rybník Vengliská

Po chvíľke pauzy pokračujeme v našom výlete ďalej. Poľnou cestou sa vydáme v smere na obec Jarabina. Táto časť trasy bude unikátna a určite si hneď všimnete prečo. Prechádzať budeme cez skoro dvojkilometrovú Topoľovú alej, ktorá je najdlhšou a zároveň najstaršou alejou svojho druhu nielen v okrese Stará Ľubovňa, ale aj v okolitom Kežmarskom a Sabinovskom okrese. Ponúka tiež krásne výhľady na historickú dominantu - hrad Ľubovňa. Na konci aleje sa dostávame na križovatku poľnej cesty, kde odbočíme doprava, smerom k cintorínu obce. Tam schádzame na asfaltovú cestu, ktorá vedie až do obce Litmanová, známej vďaka pútnickému miestu – hore Zvir. My ale pôjdeme navštíviť výnimočnú chránenú prírodnú rezerváciu Jarabinský prielom nazývaný aj ako Jarabinské tiesňavy.

 Jarabinský prielom
Jarabinský prielom

Trasa od cintorína obce až k prielomu je dlhá približne 2,5 km. Jej prvá časť (cca 1,4 km) bude viesť po asfaltovej ceste, potom zabočíme vpravo na poľnú, asi kilometer dlhú cestu, kde nás už navádzajú informačné tabule. Bicykle odložíme a ideme si prezrieť prírodný skvost. Toto kaňonovité údolie vytvorené potokom Malý Lipník sa rozprestiera na ploche 5,5 ha s dĺžkou 0,5 km a jeho najkrajšiu časť predstavuje 150 m dlhý úsek, ktorým tiesňava vyúsťuje pod tzv. Lysou skalou. Nedávno vybudovaný náučný chodník umožňuje návštevníkom bezpečnejší a prístupnejší zostup do tiesňavy a zároveň ponúka možnosť obdivovať jej krásu z vyhliadkovej plošiny. Po prehliadke prielomu sa vraciame späť po asfaltovej ceste z obce Jarabina priamo do Starej Ľubovne, prípadne sa môžeme vrátiť rovnakou trasou cez Topoľovú alej a okolie rybníka Vengliská.

 Salaš u Franka
Salaš u Franka

Po dobrom výlete nesmie chýbať dobré jedlo a nápoje, a tak zastavíme na Salaši u Franka, kde si pochutnáme na pravej slovenskej kuchyni, preslávenej salašskými haluškami a pirohami. Majiteľ, Norbert Frank, obsluhoval už aj anglickú kráľovnú Alžbetu II. a viacerých prezidentov. So svojou kočovnou kolibou pravidelne obchádza významné podujatia na Slovensku i v zahraničí. Návštevu tejto reštaurácie preto vrelo odporúčame ako príjemné zavŕšenie celého cyklovýletu.

Hor sa na bicykle objavovať krásy severného Spiša a Pienin.

Pozri tiež:

TOP výlety:

Všetky výlety