Cyklotrasa do každého ročného obdobia

Cyklotrasa do každého ročného obdobia

Medzinárodná európska cyklotrasa Eurovelo 11 je využívaná v každom ročnom období. Okrem cyklistov, sa po cykloželeznici, premávajú počas zimy napr. bežkári. Svojím využitím tak zasahuje rôzne skupiny športovcov. 

 bežkárske stopy
bežkárske stopy

Cyklotrasa EV 11 sa počas snehovej nádielky premieňa na bežecký areál aj v intraviláne mesta Prešov, cez ktoré prechádza. Potom, čo zima poľavila a objavili sa prvé teplé lúče v tomto roku, cyklodiaľnica začala slúžiť opäť svojmu primárnemu účelu. 

 EV 11 už opäť brázdia cyklisti
EV 11 už opäť brázdia cyk...

 EV 11 časť úseku Prešov, sídl. III
EV 11 časť úseku Prešov,...

Okrem cyklistov a bežkárov je cyklotrasa každý deň využívaná aj bežcami, korčuliami, inlajnistami a na reset od každodených starostí.

 bežci
bežci

Dĺžka cyklotrasy v Prešovskom kraji je približne 150 km a na celej trase nájdu cyklisti takéto trojjazyčné informáčné tabule s mapami, ktoré bližšie špecifikujú kultúrne a prírodné pamiatky v okolí cyklotrasy. 

IMG-8002

EuroVelo je sieť cyklistických komunikácií, ktoré spájajú významné európske destinácie v rámci celého kontinentu. Sieť sa buduje v Európe od roku 1993. Je tvorená 14 diaľkovými cyklotrasami a jej celková dĺžka po dokončení bude 70 000 km. Veľká časť, približne 45 000 km cyklotrás je už zrealizovaných, predovšetkým v západnej Európe.

Obce, cez ktoré EuroVelo 11 prechádzav Prešovskom kraji: Mníšek nad Popradom, Sulín, Malý Lipník, Legnava, Údol, Plavnica, Šambron, Bajerovce, Krásna Lúka, Šarišské Dravce, Torysa, Krivany, Lipany, Rožkovany, Jakubova Voľa, Červenica, Pečovská Nová Ves, Sabinov, Ražňany, Ostrovany, Šarišské Michaľany, Veľký Šariš, Prešov, Haniska.

Autor: František Baláž

Pozri tiež: