Deň cestovného ruchu 2017 v Spišskej Belej v znamení Svätomariánskej púte

Deň cestovného ruchu 2017 v Spišskej Belej v znamení Svätomariánskej púte

Prešov (25. 9. 2017) – Svetový deň cestovného ruchu sme si v Prešovskom kraji pripomenuli v sobotu 23. septembra v Spišskej Belej. Podujatie bolo spojené s 15. ročníkom obľúbeného Spišského zemiakarského jarmoku. Verejnosti bol predstavený pripravovaný nový produkt cestovného ruchu Svätomariánska púť, spoznali pútnické miesta Prešovského kraja i poľských partnerov, ako aj rozmanité zaujímavosti Prešovského kraja.

Svetový deň cestovného ruchu (turizmu) pripadá na 27. septembra. V tento deň v roku 1979 boli prijaté stanovy Svetovej organizácie turizmu a zároveň sa jedná o deň, kedy sa končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a začína sa sezóna na južnej zemskej pologuli. Svetový deň turizmu oslavujú organizácie zvyčajne v najbližší víkend výročia, v Prešovskom kraji to bolo v sobotu 23. 9. 2017 na námestí v Spišskej Belej počas 15. ročníka obľúbeného Spišského zemiakarského jarmoku. 

SDCR-2017_navstevnici_materialy.jpg Tipy na výlety, zaujímavosti Prešovského kraja, pútnický turizmus, turistické mapy. Návštevníci mali k dispozícii mnoho inšpirácií na trávenie voľného času.  

 

V bohatom programe na námestí v Spišskej Belej boli pripravené rozmanité kultúrne vystúpenia, súťaže a vyhodnotenie letnej cestovateľskej súťaže Legendarium. V areáli sa predstavili remeselníci, verejnosť obdivovala výstavy plodín, zvierat i techniky. Nechýbali ochutnávky tradičných jedál a typické jesenné produkty od zemiakov až po víno. V stánku KOCR Severovýchod Slovenska na námestí návštevníci spoznávali pripravovaný nový produkt pútnického turizmu v rámci projektu Svätomariánska púť – Svetlo z východu, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014-2020. Viac o Svätomariánskej púti

Sn%C3%ADmka99-2.jpg

KOCR Severovýchod Slovenska patrí k trinástim partnerom slovensko-poľského projektu, vedúcim partnerom je Prešovský samosprávny kraj. Cieľom je dobudovanie infraštruktúry na pútnických miestach a posilnenie náboženského turizmu, ktorý má veľký potenciál. Súčasťou je vytvorenie novej pútnickej trasy s prepojením na Poľsko, tzv. Svätomariánskej púte a zlepšenie infraštruktúry vo vybraných pútnických miestach na území kraja – v Litmanovej (okres Stará Ľubovňa), Ľutine (Sabinov), Gaboltove (Bardejov) a Levoči.

vitazi-Legendarium.jpg

NA pódiu sa stretli aj výhercovia súťaže LEGENDARIUM. Prevzali si zaujímavé ceny, ktoré získali v záverečnom žrebovaní. Do súťaže sa mohol zapojiť každý, kto zaslal súťažné ústrižky z nálepiek LEGENDARIUM. Nálepky mohli súťažiaci získať počas výletov za legendami vo viac ako 40 kultúrnych, športových a  zábavných zariadeniach v Prešovskom kraji. Viac informácií

FOTOGALÉRIA 

Bielak_SDCR.jpg

Clipboard01.jpg

program_SDCR-2017.jpg

Sn%C3%ADmka98-1.jpg

supanie.jpg