Deň soli sa v prešovskom Solivare uskutoční po druhýkrát

Deň soli sa v prešovskom Solivare uskutoční po druhýkrát

Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš spoločne s Múzeom Solivar má snahu postupne prebudiť a oživiť areál Solivaru, ktorý je unikátnym svojho druhu na Slovensku. Jednou z ciest je aj  podujatie „Deň soli“, ktoré sa po minuloročnom veľmi dobrom ohlase uskutoční v areáli Solivaru 7. septembra 2019.

Deň soli 2018 bol prvým ročníkom kultúrneho podujatia, počas ktorého si organizátori pripomenuli historickú udalosť návštevy cisára Františka II. Habsburského, ktorý v roku 1800 uviedol do prevádzky Varňu František a zahájil tak výrobu soli varením zo soľanky. Návštevnosť podujatia bola vyše 1500 návštevníkov.

 NKP Solivar. Zdroj foto: Jano Štovka
NKP Solivar. Zdroj foto: Jano...

Druhý ročník podujatia bude opäť bohatý na pestrý program pre rodiny s deťmi i jednotlivcov rôzneho veku. Pripravené budú ukážky varenia soli, tvorivé dielne pre deti, historické vozidlá, ochutnávka dobových jedál, stánky s remeslami či prezentácia novej pamätnej mince - Soľnobanského toliara, ktorú si zberatelia budú môcť počas podujatia aj zakúpiť. Táto pamätná minca bola vydaná pri príležitosti 220. výročia od udelenia listiny cisárom Františkom II. Habsburským, ktorou zriadil osadu tvorenú pracovníkmi Soľnej Bane žijúcich v jej okolí s vlastným štatútom. Unikátna minca má priemer 40 mm a bola vyrobená v dvoch limitovaných edíciách (rýdze striebro a zliatina ZAMAC). Predná strana toliara zobrazuje budovu Sklad soli, ktorý bol architektonicky najimpozantnejším objektom celého areálu a tvoril dominantu bývalého Solivaru. Zadná strana toliara zobrazuje dvojhlavého orla s kráľovskou korunou, ktorý v jednej ruke drží meč a v druhej kráľovské žezlo. Takýto motív sa používal na grajciaroch v rokoch 1792 – 1835.

 NKP Solivar. Zdroj foto: Jano Štovka
NKP Solivar. Zdroj foto: Jano...

Nepochybne najlákavejšou časťou programu bude Živé múzeum, ktore pripravuje Lukáš Maťufka so svojim divadlom Portál. V objekte Gápľa vďaka nim ožije história zaplavenej bane.

Novinkou múzea je aj nová a prehľadná webová stránka www.muzeumsolivar.sk, na ktorej nájdu návštevníci všetky dôležité informácie nielen o histórii múzea Solivar, ale aj o otváracích hodinách a pripravovaných podujatiach. Aktuálne informácie nájdu záujemcovia aj na novom profile na sociálnej sieti facebook.com/muzeumsolivarpresov

Sklad soli slúžil po stáročia na uskladnenie, manipuláciu či distribúciu soli. Od októbra 2014 do septembra 2015 prechádzal objekt rozsiahlou rekonštrukciou, výsledkom ktorej je reprezentatívny multifunkčný kultúrno-spoločenský priestor určený pre výstavné, prezentačné, kongresové či edukačné aktivity.

Viac informácií na stránke: https://www.densoli.sk

Podujatie vzniklo s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Aj v Solivare súťažíme s projektom Legendarium. Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj skvelé ceny pre celú rodinu. Viac

Legendarium 2019: Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj!

Viac ako 100 tipov na výlety, príbehy legiend v komikse a možnosť zbierať súťažné nálepky počas cestovania. Opäť je tu LEGENDARIUM! Pokračovanie obľúbeného projektu pre celé rodiny, vďaka ktorému sa počas leta rozhodne nebudete nudiť.

Pozri tiež:

NKP Solivar

Solivar v Prešove je národná kultúrna pamiatka, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Je to unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky, pochádzajúci zo 17. storočia.

Prešov

Metropolou severovýchodného Slovenska, ktoré v sebe skrýva jedinečnosť a kultúrnu zmes Slovákov, Poliakov, Ukrajincov a Rusínov, je PREŠOV, mesto s bohatou minulosťou a dynamickou súčasnosťou.