Desať dôvodov, prečo navštíviť región Tatry-Spiš-Pieniny

Desať dôvodov, prečo navštíviť región Tatry-Spiš-Pieniny

Thermal park Vrbov, Spišská Belá či Strážky sú dominantou regiónu, ktorý sa vyznačuje pestrou a rozmanitou ponukou pre svojich návštevníkov. Krása prírody v kombinácii s obľúbenou termálnou vodou a jedinečnosťou kultúrneho dedičstva sú skvelou pozvánkou, prečo sa destináciu Tatry-Spiš-Pieniny určite oplatí navštíviť.

Kúpalisko Thermal park Vrbov je populárne najmä vďaka svojej jedinečnej termálnej vode, ktorá je svojim zložením jednou z najkvalitnejších termálnych vôd v strednej Európe. Pre svoje účinky, ktoré blahodarne pôsobia na organizmus je vyhľadávanou destináciou pre návštevníkov zo širokého okolia i zahraničia. 

V areáli sa nachádza desať bazénov, z toho sú štyri detské. Teplota vody v bazénoch sa pohybuje od 26° C do 38° C. Oddýchnuť si môžete v dvoch sedacích bazénoch s prúdmi tečúcej vody a príjemnou teplotou až 38° C, alebo v prieplavovom bazéne s masážnymi tryskami s teplotou 32° C, 35 m plavecký bazén má teplotu 28° C.

Počas letných dní sú pre návštevníkov pripravené rôzne animačné programy, originálne thajské masáže a chutné občerstvenie v bare i reštaurácii. Momentálne prebieha príprava nového denného baru, ktorý bude prístupný pre všetkých návštevníkov kúpaliska. 

 Thermal park Vrbov, Zdroj foto: OOCR Tatry-Spiš-Pieniny
Thermal park Vrbov, Zdroj fot...

Obec Vrbov má zaujímavú históriu, patrí medzi najstaršie osídlené miesta na Spiši, ktoré boli osídlené od doby kamennej. V súčasnej dobe obdivujú návštevníci najmä renesančnú zvonicu a z vybudovaného asfaltového cyklistického chodníka nádherné výhľady na Vysoké Tatry a Levočské vrchy. Týmto cyklistickým chodníkom sa dostanete do historického centra mesta Kežmarok. Pohodlná a nenáročná cyklotrasa vedie ďalej až do Spišskej Belej.

Mesto Spišská Belá je charakteristické nielen hodnotnými kultúrnymi pamiatkami, ktorým dominuje neskorogotický kostol sv. Anny s renesančnou zvonicou v mestskej časti Strážky, ale aj pestrou okolitou podtatranskou prírodou.

 Kostol sv. Anny, Zdroj foto: OOCR Tatry- Spiš-Pieniny
Kostol sv. Anny, Zdroj foto:...

Historicky významnými objektmi v meste sú rímsko-katolícky kostol sv. Antona Pustovníka, renesančná zvonica a radnica, mariánsky stĺp a evanjelický kostol, ako aj početné meštianske domy neskororenesančného a barokového slohu tvoriace mestskú pamiatkovú zónu. Novinkou je socha Milana Rastislava Štefánika, ktorá bola v meste osadená v roku 2019.

Dominantou Spišskej Belej je Kaštieľ Strážky, ktorý patrí medzi skvosty renesančnej architektúry na Slovensku. Jeho správcom je Slovenská národná galéria, ktorá ponúka rôzne kultúrne programy pre verejnosť.

Milovníkom športu a prírody je určený cyklochodník Spišská Belá – Tatranská Kotlina. Cyklochodník je vybudovaný ako cyklistická cesta s asfaltovým povrchom vedľa štátnej cesty v atraktívnom prostredí medzi Spišskou Belou a Tatranskou Kotlinou. Okrem cyklistov môžu chodník využívať aj korčuliari i chodci. Chodník je vybavený odpočívadlami s veľkými turistickými mapami. Na komunikáciu sa napája množstvo ďalších terénnych cyklotrás v lesnom prostredí. Začína pri Belianskom rybníku a končí na začiatku Tatranskej Kotliny, pričom jeho celková dĺžka je 9 km. V tomto roku bola sprístupnená ďalšia časť cyklochodníka z Tatranskej Kotliny po časť Ždiar-Strednica so štrkodrvovým povrchom vhodným pre horské bicykle.

 Cyklochodník Spišská Belá - Tatranská kotlina
Cyklochodník Spišská Belá...

Beliansky rybník je populárnou oddychovou zónou s nádherným výhľadom na masív Vysokých Tatier. Je to miesto pre príjemný relax s možnosťou občerstviť sa v rybárskom dome. Lovný kaprový rybník je po zakúpení rybárskeho lístka k dispozícii všetkým návštevníkom. Región sa môže pochváliť tak širokým zastúpením prírodných i historických krás. 

Zdroj: OOCR Tatry-Spiš-Pieniny, G. Bodnárová

Nezabudnite, že aj v Kaštieli Strážky a Múzeu J.M. Petzvala získate nálepy v súťaži Legendarium. Viac info:

Legendarium 2019: Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj!

Viac ako 100 tipov na výlety, príbehy legiend v komikse a možnosť zbierať súťažné nálepky počas cestovania. Opäť je tu LEGENDARIUM! Pokračovanie obľúbeného projektu pre celé rodiny, vďaka ktorému sa počas leta rozhodne nebudete nudiť.

Pozri tiež:

Spišská Belá a Strážky

V severnej časti Popradskej kotliny leží starobylé spišské mestečko Spišská Belá. V tomto meste žil kedysi Jozef Maximilián Petzval. Najznámejším jeho objavom bolo vynájdenie objektívu, vďaka ktorému sa môžeme fotografovať. Zaujímavosťou je aj to, že vo vesmíre krúži planétka s menom Petzval, alebo že na Mesiaci po ňom pomenovali kráter. Mestom vedie historická cesta s 20. zastaveniami pri najvýznamnejších historických pamiatkach, vybavená informačnými panelmi a maľovanou mapou..

Bike park Spišská Belá

Mesto Spišská belá pozýva všetkých fanúšikov cyklistiky na nový pumptrack v rámci nového BIKE PARK-u v Spišskej Belej pri Belianskom rybníku. Jeho výs...