Dobrovoľníci vyzbierali na Ondave 900 kilogramov odpadu

Dobrovoľníci vyzbierali na Ondave 900 kilogramov odpadu

Sedliská 13. mája – Dobrovoľníci vyzbierali počas tradičnej májovej akcie na Ondave 900 kilogramov odpadu. Splavovanie tejto rieky bude vďaka nim oveľa krajším zážitkom.

„Prevádzkujem požičovňu lodí už od roku 2006. Postupom času sme videli, my aj účastníci splavov, že tu pribúda odpad,“ uviedol Ján Hudák, hlavný iniciátor akcie, ktorá má za sebou už ôsmy ročník.

Rieka Oľka, ale aj Ondavka so sebou do Ondavy prinášajú množstvo odpadu, ktorý sa hromadí v zátokách, čo nelahodí pohľadu turistov.

„Napadlo nám teda, že musíme zorganizovať s dobrovoľníkmi brigádu a vyzbierať odpad na začiatku sezóny, aby malo splavovanie aj estetický efekt,“ doplnil.

Na dvoch trasách od Slovenskej Kajne po Hencovce pracovalo v tomto roku z kanoe spolu 22 vodákov. Odpad zbierali na hladine i brehu rieky.

 Čistenie Ondavy
Čistenie Ondavy

Splavovanie riek sa medzi turistami stáva čoraz populárnejšie. Je určené najmä pre rodiny, partie kamarátov či kolegov.

„Niektoré partie splavujú každoročne. Najviac ma teší, ak si naši ľudia z okolia rieky pozývajú na splav Ondavy priateľov, ktorí sú u nich na návšteve, či už zo zahraničia alebo z iného kúta Slovenska, aby ich zážitok z návštevy bol úplný,“ vysvetlil.

Potešením pri splave sú okrem športového výkonu aj nádherné prírodne scenérie. Pri troche šťastia, ak nie ste príliš hluční, vám zapózujú miestne volavky, srnky, kačice jelene alebo aj bobry.

„Voda vás nesie, vy si buď pádlujete rýchlejšie, alebo sa necháte unášať. Väčšinou sú ľudia spokojní, majú skvelé zážitky a prípadné vykúpania komentujú ako okorenenie splavu,“ uviedol s tým, že situáciu netreba nikdy podceniť, pretože „voda je živel a chyby vie potrestať“.

 Čistenie Ondavy
Čistenie Ondavy

Ako to bude s tohtoročnou sezónou, nateraz nevie povedať.

„Je tu šanca, že naozaj viacej ľudí zostane na Slovensku a možno si nájdu Ondavu a prídu ju splaviť. Druhá možnosť je, že ľudia budú sedieť doma, nebudú chodiť nikde,“ skonštatoval s tým, že dôležitý je v tomto smere aj dostatok vody. U susedov v Českej republike podľa neho v tejto súvislosti už „bijú na poplach“. „U nás je to podobné, len je ticho. Takže ja mám obavy aj o to, aby bolo dosť vody v našich riekach, pretože Ondava vďaka Domaši ešte má nejaké zachytené kapacity, ale napr. Laborec je posledné roky v lete takmer suchý. Ľudia si to neuvedomujú, ale začíname mať veľký problém s vodou,“ uzavrel.

 Čistenie Ondavy
Čistenie Ondavy

Akciu organizovala požičovňa lodí Alcea, občianske združenie Gavra, Slovenský vodohospodársky podnik, š.p., Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš a 15 obcí Vranovského okresu – Slovenská Kajňa, Malá Domaša, Žalobín, Ondavské Matiašovce, Benkovce, Sedliská, Tovarné, Majerovce, Hencovce, Kučín, Kladzany, Nižný Hrabovec, Poša, Nižný Hrušov a Dlhé Klčovo.

Zdroj: OOCR Horný Zemplín Horný Šariš

Pozri tiež: