EĽRO 2018 venované cechu krajčírskemu a farbiarskemu

EĽRO 2018 venované cechu krajčírskemu a farbiarskemu

Už len dva mesiace nás delia od odštartovania najväčšieho podujatia v Kežmarku. V novodobých dejinách sa na takmer zabudnuté remeslá bude 6. až 8. júla spomínať už po 28-krát. Medzinárodne známy festival si tento rok pripomenie cech krajčírsky (1548) a cech farbiarsky (1713). 

Kultúrny program je už pripravený a bude žánrovo bohatší. V piatok večer pred kežmarskou radnicou vystúpi česká stálica Helena Vondráčková a hudobná skupina Katapult. Sobota sa bude niesť v znamení slovenských hviezd. Počas sobotňajšieho popoludnia spestria vystúpenia folklórnych súborov Kollárovci. Vo večernom programe sa predvedú známe skupiny Gladiátor, Polemic, Iné Kafe. Mládež v sobotu v noci zabaví skvelý raper Kali. Nedeľa každoročne patrí vyhláseniu kráľa remesla, tombole a ukončeniu festivalu.

Novinkou tohto ročníka bude česko-slovenský muzikál Kubo, ktorý vzdáva hold vynikajúcemu hercovi Jozefovi Kronerovi. „Veríme, že muzikál bude veľkým lákadlom pre návštevníkov festivalu, keďže už teraz sú niektoré plánované vystúpenia v iných slovenských mestách vypredané,“ dala do povedomia Gabriela Kantorková, zodpovedná za kultúrny program festivalu. Legendárny Kronerov výrok „Anča, ja mám nožík“ odznie na javisku pred radnicou v nedeľu dopoludnia.

Trojdňové podujatie predstaví viac ako 800 účinkujúcich z rôznych kútov sveta„V Kežmarku okrem domácich folklórnych súborov zatancujú súbory zo Sicílie, Srbska, Česka, Ruska, ako hosť príde skupina až z Číny a ďalší,“ spresnil riaditeľ Ferenčák. V programe festivalu návštevníci uvidia šermiarov, sokoliarov, historické tance, dobovú hudbu, cechové zvyky a rôzne atrakcie.

Divadlo ex Teatro v spolupráci s Múzeom v Kežmarku pripravuje rozprávku s pesničkami Modrý vták aj večerné divadelné predstavenia pre dospelých návštevníkov Krvavé dejiny. Vstupy na nočné prehliadky venované životu Beáty Laskej, prvej ženskej turistke Vysokých Tatier, sa začnú už v stredu 4. júla.

V areáli sa predstaví viac ako 100 remeselných stánkov, nebudú chýbať známi remeselníci ako umelecký kováč Vladimír Eperješi, výrobcovia tradičných hudobných nástrojov Michal Smetanka, píšťalkár Pavol Urda a ďalší.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku TU

elro-18.jpg

Pozri tiež:

Kúpeľné mestá spojí cyklistický okruh

Kalendárium podujatí Prešovský kraj 2018

Návštevnosť v Prešovskom kraji opäť rástla