EĽRO bude v duchu 750. výročia mesta

EĽRO bude v duchu 750. výročia mesta

Počas druhého júlového týždňa sa Kežmarok na tri dni premení na trh remesiel. Najväčší a najnavštevovanejší festival ľudovej kultúry na Slovensku, 29. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO), sa uskutoční 12. – 14. júla 2019.

Počas EĽRO sa zvlášť potešia chuťové poháriky pivárov. Z navrhovaných výročí cechov sa organizátori  rozhodli festival venovať cechu pivovarníckemu (v Kežmarku vznikol v roku 1589) a debnárskemu (vznik v roku 1609).

 Zdroj foto: Archív EĽRO
Zdroj foto: Archív EĽRO

„Plánujeme vytvoriť pivnú uličku, kde bude na výber z viacerých druhov piva. Chceme osloviť nielen veľké pivovary, ale aj tie menšie, regionálne a samozrejme aj české. K dobrému pivku jednoznačne patrí chutné jedlo, ktoré na festivale nikdy nechýba,“ povedal riaditeľ festivalu a primátor mesta Ján Ferenčák. 

Naše mesto v tomto roku oslavuje 750. výročie od udelenia mestských práv, a preto program pripravíme tak, aby tento sviatok spolu s Kežmarčanmi oslávili aj návštevníci mesta. Program bude v duchu výročia,“ uviedol Ján Ferenčák.

 Zdroj foto: Archív EĽRO
Zdroj foto: Archív EĽRO

Medzinárodný festival Európske ľudové remeslo je každoročne prehliadkou remeselníckych prác a ukážkou tradičnej ľudovej kultúry nielen slovenských, ale i zahraničných súborov. Vzácne tanečné, hudobné a spevácke ľudové vystúpenia sú doplnené večerným programom, počas ktorého vystúpia známe slovenské kapely a interpreti – Zuzana Smatanová, Hrdza, Majk Spirit a ďalší.

 Zdroj foto: Archív EĽRO
Zdroj foto: Archív EĽRO

Viac informácií: https://elro.kezmarok.sk/

Zdroj: Zuzana Šlosárová

 

Pozri tiež:

Kežmarský hrad

Mestský hrad s početnými expozíciami, známy aj ako východisko prvého turistického výletu do Vysokých Tatier. Súčasťou je expozícia historických vozidiel, hasičskej techniky i historická lekáreň.

Drevený artikulárny kostol v Kežmarku (UNESCO)

Kostol bol postavený v r. 1717 bez použitia kovových klincov. Na stavbe pracovali švédski námorníci, vďaka čomu strop pripomína obrátenú provu lode a okrúhle okná sú podobné lodným oknám. Do kostola sa vojde až 1540 ľudí!

Evanjelické lýceum a knižnica v Kežmarku

Evanjelické lýceum v Kežmarku je kultúrnou pamiatkou s bohatou históriou. Pôsobilo a študovalo tu množstvo osobností slovenských i európskych dejín – mnohí z nich sa stali významnými

TOP výlety:

Všetky výlety