Eurovelo 11 vo Veľkom Šariši pokrstili pivom

Eurovelo 11 vo Veľkom Šariši pokrstili pivom

Nová cyklotrasa s mostom, ktorej časť v stredu (24. 6. 2020) slávnostne otvorili vo Veľkom Šariši, umožní cyklistom plynulý prejazd z Prešova do záhradkárskej osady v Šarišských Michaľanoch.

S výstavbou cyklotrasy, ktorá spája mestá Prešov a Veľký Šariš, sa podľa vedúceho oddelenia výstavby Mestského úradu vo Veľkom Šariši Tomáša Slováka začalo v roku 2007. Vo Veľkom Šariši v rámci dvoch projektov od minulého roka vybudovali takmer päť kilometrov nových cyklociest vrátane historizujúceho mosta.

„Preinvestovaných bolo necelých 1,2 milióna eur, pričom mesto prispelo sumou vo výške 90.000 eur," povedal primátor mesta Veľký Šariš Viliam Kall.

 Krst trasy, Zdroj foto: Mesto Veľký Šariš
Krst trasy, Zdroj foto: Mesto...

Súčasťou tejto trasy je taktiež spomenutý most cez rieku Torysa. Projektant Jozef Kuruc tvrdí, že chcel spojiť minulosť s prítomnosťou, preto sú na moste prvky, ktoré pripomínajú hrad.

„Po niekoľkých návštevách na hradnom kopci a preštudovaní obrázkov, ako vyzeral hrad v dobe najväčšej slávy, som chcel preniesť na podpery niečo charakterizujúce a spájajúce s hradom. Na strednej podpere je navrhnutá oddychová konzolovitá vyhliadka na severnú a južnú stranu. Na podpery sú kotvené nosné laná, na ktoré je zavesená pomocou zvislíc drevená konštrukcia mostovky so zábradlím," vysvetlil Kuruc.

 Zdroj foto: Michal Ondrik, Mesto Veľký Šariš
Zdroj foto: Michal Ondrik, Me...

Päťkilometrový úsek z Veľkého Šariša do Šarišských Michalian je súčasťou projektu EuroVelo 11. Ide o sieť cyklistických komunikácií, ktoré spájajú významné európske destinácie v rámci celého kontinentu. Na spojenie Prešova a mesta Lipany je potrebné dokončiť časť cyklotrasy v Šarišských Michaľanoch. Tá sa začne budovať v októbri tohto roka.

„Dokončená by mala byť do roka a do dňa od tohto momentu,“ uviedol starosta Šarišských Michalian Jozef Mačo.

 Zdroj foto: Michal Ondrik, Mesto Veľký Šariš
Zdroj foto: Michal Ondrik, Me...

„Som veľmi rád, že Veľký Šariš už má kompletne dokončenú cyklotrasu až po Šarišské Michaľany, na ktorú mohol prispieť finančnou čiastkou aj Prešovský samosprávny kraj (PSK). Naša pomoc smerovala na výstavbu druhej etapy cez výzvu pre región vo výške viac ako 27.000 eur. Podarilo sa nám nájsť finančné prostriedky a presvedčiť riadiaci orgán, aby prehodnotil svoje rozhodnutie a schválil potrebné financie na vybudovanie chýbajúcej časti cyklotrasy v Šarišských Michaľanoch. Aktuálne je zmluva v štádiu prípravy a na jeseň tohto roku by sa mohlo začať so samotnou výstavbou,“ dodal predseda PSK Milan Majerský s tým, že ak všetko pôjde podľa plánov, budúci rok prejdú cyklisti plynule z Prešova až do Lipian po značenej cyklotrase.

Na projekte sa podieľajú aj rôzne záujmové skupiny ako Komunitná nadácia Veľký Šariš, Občianske združenie Kostitras a v neposlednom rade Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska.

„Na trase od mesta Prešov až po Mníšek nad Popradom realizujeme informačný systém, turistické značenie, marketing a propagáciu celkovej trasy,“ uzatvára KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

 Krst trasy, Zdroj foto: Mesto Veľký Šariš
Krst trasy, Zdroj foto: Mesto...

Projekt Nový turistický produkt – časť transeurópskej cyklotrasy EuroVelo 11 Prešov – Muszyna – Mníšek nad Popradom je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci programuInterreg V-A Poľsko – Slovensko. Predpokladané celkové náklady projektu sú 3 256 730,79 €, spolufinancovanie z prostriedkov EÚ je vo výške 2 768 221,15 €.

aquavelo logo 2019

Zdroj: TASR, KOCR Severovýchod Slovenska

Pozri tiež:

TOP výlety:

Všetky výlety