Fašiangy na severnom Spiši plné tradícií, jedla i zábavy

Fašiangy na severnom Spiši plné tradícií, jedla i zábavy

Fašiangové obdobie sa spája najmä so zábavou a hodovaním. V regióne severného Spiša a Pienin si aj počas rýchlej a modernej doby zachovávajú jedinečnú kultúru a tradície, ktoré so sebou prináša táto sezóna.

Časový úsek od sviatku Troch kráľov až do Popolcovej stredy je známy ako Fašiangy. Nimi sa odštartoval štyridsaťdňový pôst pred Veľkou nocou, preto sú známe ako sviatky jedla a sýtosti. Hoci dnes máme dostatok jedla po celý rok, tieto príjemné zvyky našich predkov sme si do veľkej miery zachovali aj v súčasnosti. V dedinke Hniezdne pri Starej Ľubovni fašiangový program odštartuje už 20. februára. V kostole sv. Bartolomeja sa o 10.00 hod. uskutoční svätá omša. V Nestville parku v Hniezdnom, kde sa spájajú tradície a najmodernejšie technológie, je v rovnaký deň od 11:30 hod. pripravené podujatie Fašiangová šiška. Ako napovedá samotný názov, celá akcia sa bude niesť v duchu tohto lahodného pokrmu. Neminú vás ochutnávky šišiek či fašiangovej kapustnice. V rámci kultúrneho programu vystúpi folklórny súbor Ľubovňan a tradície si pripomenie aj výstava Martina Karaša: „Poznaj svoj kroj“. Doplnením celého podujatia bude edukačný workshop zameraný na prevenciu kriminality seniorov.

Fašiangový sprievod, ktorý inde nezažijete

V obci Forbasy, v okrese Stará Ľubovňa, si môžu návštevníci aj tento rok užiť unikátnu udalosť, ktorá je populárna široko-ďaleko. Dedinkou bude 22. februára od 13-tej hodiny prechádzať fašiangový sprievod s dominantnou postavou veľkého „turoňa“. Táto bytosť je opradená hneď niekoľkými legendami. 

„Turoňa mali Forbašania vyhrať za fľašu pálenky kdesi na Liptove. Odvtedy sa tam konajú takéto sprievodné predstavenia trvajúce dodnes. Chlap vo viac ako desať kíl vážiacej maske to však vôbec nemá jednoduché. Počas pohybu má zastretý zrak a pomocou lana ho riadi ďalšia postava zo sprievodu,“ približuje zvyk výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny, Ing. Erika Šalatová. A keby návštevníkom po netradičnom sprievode vyhladlo, čakajú na nich klasické zabíjačkové špeciality.

 Foto z podujatia Ej fašiangy v Skanzene pod Hradom Ľubovňa
Foto z podujatia Ej fašiangy...

Dobré jedlo a veselica

Fašiangové tradície zachovávajú aj v skanzene pod hradom Ľubovňa, kde sa nachádza Ľubovnianske múzeum. To si pre návštevníkov v nedeľu 23. februára  pripravilo bohatý program plný dobrej nálady, tancov a hier. Uskutoční sa v prekrásnom prostredí zachovaného hradu z 13. storočia, kde zažijete neopakovateľnú atmosféru. Počas poslednej februárovej nedele si môžu návštevníci regiónu aj domáci v Ľubovnianskom skanzene okrem iného vychutnať aj šišky, klobásky či iné zabíjačkové dobroty, ktoré k fašiangovým slávnostiam neodmysliteľne patria. Ak ste priaznivcom zábavy, nevynechajte pochovávanie basy a fašiangový sprievod masiek. V prípade, že sami prídete v maske alebo v kroji, získate vstup zdarma. O kultúrny program sa postarajú účinkujúci z folklórnych súborov Vrchovina a Javorina. Vystúpi aj ženská spevácka skupina Vinok.

Tradične netradičný pohreb

Vyvrcholením fašiangového programu na severnom Spiši bude pochovávanie basy Rózy, ktoré je spojené s koncom hodovania a nástupom pôstneho obdobia. Na Námestí generála Štefánika v Starej Ľubovni sa 25. februára o 15.00 hod. uskutoční symbolický pohreb tohto hudobného nástroja. Pri ňom sa občania prestroja za farára, kostolníka či profesionálne plačky a vo víre plaču, tanca a zábavy sa na dlhší čas rozlúčia s hostinami a veselicami. So svetskými radovánkami sa na pochovávanie basy príde rozlúčiť a vystúpi aj Folklórny súbor Ľubovňan, Detský folklórny súbor Ľubovňanček a Dychová hudba Ľubovnianka. Pripravená je aj fašiangová zábava, na ktorej sú vítané všetky kostýmy a masky. Na tie najkrajšie prestrojenia čaká odmena a chutná maškrta.  

Projekt a jeho aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

logo_Slovakia_travel_SK_WEB

Pozri tiež:

Fašiangová šiška

Fašiangová šiška v Nestville Parku. Príďte sa zabaviť 20.02.2020. Pripravený je bohatý program: ochutnávka šišiek fašiangová kapustnica výstava Martin...

Ej fašiangy, fašiangy

„Fašengy še kraca, už še nenavraca, stare dzivky laju, že še neodaju.“ Máte fašiangovú masku? Príďte a máte vstup zdarma!Máte chuť na fašiangové jedlá...

Stará Ľubovňa

Zavítajte do Starej Ľubovne, mesta s bohatou históriou a lákadlami pre turistov. Ľubovniansky hrad a skanzen, Viktóriine záhrady...