Fotografická súťaž Choď a foť oslavuje okrúhle jubileum

Fotografická súťaž Choď a foť oslavuje okrúhle jubileum

Počas roka uzrie svetlo sveta fotoalbum

Už po desiatykrát sa môžu profesionálni aj amatérski fotografi zapojiť do súťaže Choď a foť, ktorú každoročne vyhlasuje Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Organizátori chystajú pre tento jubilejný ročník viacero noviniek.

Fotografi môžu prihlásiť 6 snímok do šiestich kategórií buď emailom chodafot@severovychod.sk alebo doručiť do sídla KOCR Severovýchod Slovenska do 16. októbra 2022. 

Súťažné kategórie 2022:

  1. Príroda
  2. Kultúra, tradície a história
  3. Šport a voľnočasové aktivity
  4. Black&white
  5. Človek a kraj (portréty, zaujímavé fotografie zo života bežných obyvateľov kraja)
  6. Architektúra (fotografie stavieb - interiér, exteriér)

Fotografie vo všetkých kategóriách musia byť zhotovené na území Prešovského kraja.

KOCR Severovýchod Slovenska vyhlási aj počas aktuálneho ročníka súťaže Grand Prix, Cenu predsedu poroty, Cenu Severovýchod Slovenska, ako i Cenu verejnosti.

„Bez Choď a foť by sme si našu činnosť už ani nevedeli predstaviť. Táto súťaž je taká ´stará´ ako naša organizácia, vyhlasujeme ju od začiatku nášho pôsobenia. Za desať rokov sme videli nespočetne veľa úchvatných, jedinečných snímok a ich autori nás dokážu stále niečím novým prekvapiť. Tešíme sa, že niektorí fotografi popri tejto súťaži aj profesionálne vyrástli. Pre nich je to možnosť, ako sa spopularizovať a nechať si posúdiť kvalitu snímok naozajstnými profesionálmi, keďže prihlásené fotografie využívame ďalej pri našich aktivitách s použitím mena autora. Už teraz sme v očakávaní, ako dopadne tento 10. ročník,“ vyjadril sa výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

SVS-2022---fotograficka-sutaz-chod-a-fot---IG-1200x1200px

Fotoalbum datujúci desaťročie

Na počesť desiateho výročia fotografickej súťaže vydá KOCR Severovýchod Slovenska fotoalbum, dokumentujúci víťazné snímky v jednotlivých kategóriách z predchádzajúcich ročníkov. Publikácia bude mementom toho vzácneho jubilea.

V priebehu posledných desiatich rokov vyskúšalo túto súťaž niekoľko stoviek fotografov, ktorí prihlásili tisíce snímok. Choď a foť dokazuje, že Prešovský kraj je najfotogenickejším krajom na Slovensku, pretože každoročne zachytáva, aké kultúrne, prírodné a architektonické bohatstvo ukrýva.

„Fotografická súťaž Choď a foť nabrala od jej vzniku spred 10 rokov, keď sme prvýkrát vyhodnotili fotografie, veľký progres v kvalite snímok, ich počtu, či porotcov, ktorí prijali pozvanie do poroty a poskytli tak svoje meno ako záruku kvality hodnotenia. Fotografi, ktorí sa zúčastnili poslali snímky snáď zo všetkých kútov Prešovského kraja a čo je podstatné, námetov na fotenie v tomto kraji je nevyčerpateľné množstvo. Veľmi sa teším, že to funguje. Pri fotení snímok pre 10. ročník prajem všetkým dobré svetlo,“ zaželal súťažiacim dlhoročný predseda poroty, fotograf Jano Štovka (MQEP). Okrem Štovku v minulosti hodnotili prihlásené fotografie ďalší profesionáli, ako napr. Martin Krystýnek (MQEP), Filip Kulišev (MQEP a FBIPP), Ivan Čaniga (MQEP), Marián Kuric (APFSR) či spevák Peter Bič. 

 Jano Štovka (MQEP)
Jano Štovka (MQEP)

Počas roka oznámi KOCR Severovýchod Slovenska ďalšie novinky, ktoré budú spojené s oslavami 10. ročníka súťaže.

Veríme, že po troch rokoch sa nám s výhercami podarí v závere roka už stretnúť osobne. Veľmi nás mrzí, že predchádzajúce dva  ročníky sme museli vyhodnotiť ´neosobne´ bez vernisáže. Budeme sa snažiť, aby vyhodnotenie tohto ročníka zodpovedalo jeho významu,“ dodáva Janoško.

Súťažné kategórie počas 10. ročníka ostávajú bez zmeny. Fotografi môžu prihlásiť 6 snímok do šiestich kategórií buď emailom chodafot@severovychod.sk alebo doručiť do sídla KOCR Severovýchod Slovenska do 16. októbra 2022. Kompletné pravidlá:

 

POZRI TIEŽ:

Víťazi 2021

Víťazi 2020

Víťazi 2019

Víťazi 2018

Víťazi 2017