Fotosúťaž Choď a foť 2021 zažila kvalitný ročník

Fotosúťaž Choď a foť 2021 zažila kvalitný ročník

Prešovský kraj je najfotogenickejším krajom na Slovensku

Deviaty ročník fotografickej súťaže Choď a foť sa chýli ku svojmu koncu. Víťazné snímky v jednotlivých kategóriách sú známe. Do tohtoročnej edície bolo prihlásených celkovo 742 fotografií, z ktorých porota vybrala tie najkvalitnejšie. Hlasovanie verejnosti o najkrajší záber prebieha ešte do 5. decembra 2021.

Súťažné kategórie

Fotografi mohli v tomto roku do šiestich kategórií súťaže poslať celkovo sedem záberov.

  1. Príroda
  2. Kultúra, tradície a história
  3. Šport a voľnočasové aktivity
  4. Black&white
  5. Človek a kraj (portréty, zaujímavé fotografie zo života bežných obyvateľov kraja)
  6. Architektúra (fotografie stavieb - interiér, exteriér)

Špecifickú pozornosť si zaslúžili fotografie odmenené osobitným titulom. Porota označila v 9. ročníku Choď a foť za Grand Prix snímku Cesta domov od autora Dávida Ilkoviča. 

Toto ocenenie je pre mňa vzácne. Už len pomyslenie na to, že odborná porota zložená z fotografov, ktorí sú špičkou v odbore, si všimli moju fotografiu a ocenili ju je pre mňa potešením a cťou,“ hovorí na margo ocenenia autor. 

 Grand Prix Cesta domov, autor Dávid Ilkovič
Grand Prix Cesta domov, aut...

Fotografia vznikla počas mesiaca október minulého roka na kopci Branisko.

„Pohľad z kopca Branisko poskytuje jedinečný výhľad na frekventovanú diaľnicu, dominantu Spiša - Spišský hrad a v pozadí ďalšiu dominantu Slovenska, piesňami a povesťami opradenú Kráľovú hoľu. Minuloročná jeseň bola pomerne chudobná na jesenné hmly a tak som bol rád, že sa mi po práci naskytla možnosť "vybehnúť" odfotiť si Spišský hrad. Keď som vyrazil zo Spišskej Novej Vsi, podľa prízemných hmiel v okolí mi bolo jasné, že hrad nebude vidno a tak mi napadlo ísť sa pozrieť do vyšších polôh, smerom na kopec Branisko po starej ceste, či sa neukáže hrad ponad hmlou. Fotografia bola odfotená po západe slnka pri začínajúcej modrej hodinke,opisuje zachytený záber Ilkovič, ktorý sa venuje fotografovaniu už 12 rokov. „Fotografovanie je pre mňa hobby, relax vo voľnom čase, ktorý môžem spojiť s časom stráveným v prírode a zachytávaním krás našej krajiny, psychohygiena,“ uzatvára výherca.

Cenu predsedu poroty získava záber Jánske ohne, ktoré zachytil Matúš Maťufka. KOCR Severovýchod Slovenska sa tiež po druhýkrát rozhodla udeliť ocenenie KOCR, ktoré putuje fotografovi Martinovi Botkovi za snímku Odpočinok pod mliečnou dráhou.

 Cena predsedu poroty Jánske ohne, autor Matúš Maťufka
Cena predsedu poroty Jánske...

„Do 9. ročníka Choď a foť prišlo množstvo kvalitných záberov, ktoré by si zaslúžili ocenenie. Profesionálna porota vybrala tie najkvalitnejšie, pričom hodnotila nielen vizuálnu stránku, ale aj myšlienku, koncept, priestor či náročnosť zachytenia danej fotografie. Snímky prihlásené do našej súťaže každoročné potvrdzujú, že Prešovský kraj je nádherným fotogenickým kusom zeme,“ tvrdí výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

 Cena KOCR Odpočinutie pod mliečnou dráhou - Martin Botko
Cena KOCR Odpočinutie pod ml...

Poslednou vyhlásenou kategóriou je Cena verejnosti. Hlasovanie prebiehalo na FB stránke Severovýchod Slovenska od 16. novembra do 5. decembra 2021.

 Hlasovanie verejnosti Erik Richvalský – Radničné námestie Bardejov
Hlasovanie verejnosti Erik R...

Porota

Víťazné fotografie vybrala profesionálna porota, ktorej stálym predsedom je prešovský fotograf Jano Štovka (MQEP). V tomto ročníku si prizval na pomoc svojich kolegov Martina Krystýnka (MQEP) a Mariána Kurica, ktorý je členom Asociácie profesionálnych fotografov SR. Štvorčlennú porotu doplnil o svoj umelecký názor Peter Bič – frontman a hitmaker skupiny Peter Bič Project.

Aj tento ročník dokázal, že Prešovský kraj je najfotogenickejším krajom na Slovensku. Pestrá rozmanitosť prihlásených fotografií nám ukazuje, aké bohatstvo tento kraj v sebe ukrýva. Som veľmi rád, že táto súťaž motivuje ľudí k návštevám rôznych zákutí nášho kraja. Chcel by som poblahoželať všetkým, ktorí fotografie zaslali a obzvlášť oceneným fotografiám. Hlavnú cenu Grand Prix sme udelili fotografii "Cesta domov", ktorá je  symbolikou pre ľudí, ktorí sa vždy radi vracajú domov alebo len na návštevu nášho kraja. Nie je nič krajšie, ak človek vidí po dlhšom čase jemu blízke miesta, ktoré symbolizujú jeho domov, alebo miesta kde sa cítil príjemne. Prešovský kraj je naozaj najfotogenickejší krajom na Slovensku,“ zdôrazňuje predseda poroty Jano Štovka (MQEP).

Okrem víťazov vybrala porota aj snímky zaradené do kategórie Honorable mention (čestné uznanie). Z týchto a takisto z víťazných fotografií bude zostavená výstava Choď a foť. Vernisáž je predbežne naplánovaná na štvrtok 9. decembra v priestoroch Divadla Jonáša Záborského v Prešove.

„Na vernisáži budú ocenení víťazi 9. ako aj 8. ročníka Choď a foť, keďže pre zlú pandemickú situáciu sa toto podujatie v minulom roku neuskutočnilo. Ani v tomto roku nie je situácia ideálna, metodika Covid automatu nám však pri splnení určitých podmienok dovoľuje organizáciu vernisáže, “ dopĺňa Janoško.

Kategórie

Tradične najsilnejšou kategóriou, do ktorej autori prihlásili svoje diela, bola kategória Príroda, kde bolo zaevidovaných 388 snímok. Za ňou nasledovala kategória Kultúra, tradície, história s počtom 94 snímok, v kategórii Architektúra to bolo 80, Black and white – 76, Človek a kraj – 63, Šport a voľnočasové aktivity – 41. Z vybraných fotografií zostaví KOCR Severovýchod Slovenska kalendár na rok 2022.

VÝSLEDKY CHOĎ A FOŤ 2021:

Architektúra:

1. Róbert Hlava – Jalová

1. miesto Róbert Hlava – Jalová

2. František Tóth - Kostol sv. Františka z Assisi

2. miesto František Tóth – Kostol sv. Františka z Assisi

3. Erik Richvalský - Radničné námestie Bardejov

3. miesto Erik Richvalský – Radničné námestie Bardejov

 

Black & White:

1. Dušan Ignác - Mladý furman pri práci

1. miesto Dušan Ignác - Mladý furman pri práci

2. Daniel Faix - Rovnako šťastní

2. miesto Daniel Faix - Rovnako šťastní

3. Daniel Dluhý - Poľad z Veľkej Studenej doliny

3. miesto Daniel Dluhý - Pohľad z Veľkej Studenej doliny

 

Človek a kraj:

1. Dušan Ignác - Včelár

1. miesto Dušan Ignác - Včelár

2. František Eštočin - Motlitba za manžela

2. miesto František Eštočin - Modlitba za manžela

3. Dominik Petro - Domaša, Nová Kelča

3. miesto Dominik Petro - Domaša, Nová Kelča

 

Kultúra, tradície a história:

1. Matúš Maťufka - Jánske ohne

1. miesto Matúš Maťufka - Jánske ohne

2. Juraj Sabol - Včelia alchýmia

2. miesto Juraj Sabol - Včelia alchýmia

3. Radoslav Cerula - Zámutovský kroj

3. miesto Radoslav Cerula - Zámutovský kroj

 

Príroda:

1. Dávid Ilkovič - Cesta domov

1. miesto Dávid Ilkovič - Cesta domov

2. Filip Hrebenda - Horský oceán

2. miesto Filip Hrebenda - Horský oceán

3. Erik Richvalský - Strom lásky, Jakubova Voľa

3. miesto Erik Richvalský - Strom lásky

3. Jaroslav Kačmar - Pieninské kráľovstvo

3. miesto Jaroslav Kačmar - Pieninské kráľovstvo

 

Šport a voľnočasové aktivity:

1. Jaroslav Voľanský - Rýchlokorčuľovanie

1. miesto Jaroslav Voľanský - Rýchlokorčuľovanie

2. Dušan Ignác - Občerstvenie

2. miesto Dušan Ignác - Občerstvenie

3. Ladislav Lukáč -Ideš

3. miesto Ladislav Lukáč -Ideš

Autor: František Baláž, KOCR Severovýchod Slovenska

POZRI TIEŽ: