História nie je nuda. Presvedčíte sa o tom v kraji pod Duklou

História nie je nuda. Presvedčíte sa o tom v kraji pod Duklou

Aj v chladnejšom období majú priaznivci vojenskej histórie na severovýchode Slovenska možnosť navštíviť Vojenské historické múzeum s expozíciou priamo vo Svidníku. Kraj pod Duklou okrem vojenskej tematiky ponúka aj ďalšie zaujímavé miesta, ktoré si môžete vychunať počas zimy i jari.

Vojenské historické múzeum vo Svidníku dokumentuje kapitolu vojnových dejín. Sídli v budove, ktorá tvarom pripomína protitankovú mínu. Je to preto, lebo jeho expozícia podáva zaujímavé svedectvo o priebehu Karpatsko-duklianskej operácie v roku 1944. V múzeu sú autentické fotografie z bojov, osobné pamiatky, rôzne druhy zbraní a nálezy z bojísk o Dukliansky priesmyk. V parku čaká návštevníkov externá expozícia ťažkej vojenskej techniky, pri ktorej sa s obľubou fotografujú návštevníci všetkých vekových kategórií. V susedstve expozície stojí od roku 1954 Pamätník sovietskej armády, kde je pochovaných vyše 9 000 vojakov padlých na jeseň 1944. 

dukla

Vojenské múzeum vo Svidníku je v období 16. októbra až 30. novembra a 1. apríla až 30. apríla otvorené v utorok až piatok od 9.00 do 15.00 hod., v sobotu a nedeľu od 11.00 do 15.00 hod. V období od 1. decembra do 31. marca ho môžete navštíviť v utorok až piatok od 9.00 do 15.00 hod., okrem štátnych sviatkov.

V zimnom období je Vyhliadková veža na Dukle a Pamätník Československej armády uzavretý, ich návštevu si môžete naplánovať zasa na letné obdobie.

K najsilnejším miestam oblasti patrí Údolie smrti od obce Kapišová smerom na  Duklu, kde sa odohrali najťažšie boje s masívnym nasadením tankov. V lokalite je rozmiestnených 55 kusov ťažkej bojovej techniky z druhej svetovej vojny.

 Zdroj:Jano Štovka
Zdroj:Jano Štovka

Kam sa ešte vybrať...

V Hunkovciach pozornosti turistov neunikne vojnový cintorín, na ktorom je pochovaných 3 100 nemeckých vojakov.

Svidník je centrom podduklianského regiónu, ktorý je úzko spätý s kultúrou a históriou Rusínov a Ukrajincov na Slovensku. Dominantou centra je socha armádneho generála Ludvíka Svobodu, jediná v strednej Európe. Vo Svidníku sa nachádza aj Slovenské národné múzeum – Múzeum ukrajinskej kultúry, jedinečné, špecializované a najstaršie národnostné múzeum na Slovensku. Jeho súčasťou je skanzen ľudovej architektúry so vzácnym dreveným chrámom a Galéria Dezidera Millyho. 

hunkovce vojensky cintorin1

Turisti si v okolí Svidníka môžu vychutnať návštevu až jedenástich drevených chrámov východného obradu (Bodružal, Príkra, Dobroslava, Šemetkovce, Hunkovce, Vyšný Komárnik, Korejovce, Krajné Čierno, Ladomirová, Miroľa a Nižný Komárnik). Drevené chrámy v Bodružali a Ladomírovej sú od roku 2008 zapísané v UNESCO.

Miroľa, Drevený Chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky. Foto: Jano Štovka

Drevený gréckokatolícky Chrám sv. Mikuláša, Bodružal

Jeden z najstarších a najkrajších drevených chrámov na Slovensku, od roku 2008 zapísaný v UNESCO. Chrám bol ako zázrakom zachránený počas druhej svetovej vojny, keď ho zasiahol granát, ktorý nevybuchol. Odvážne dedinské ženy ho vyniesli von, riskujúc pri tom vlastný život. V streche chrámu možno doteraz nájsť stopy po tejto udalosti.

 Zdroj:Jano Štovka, Bodružal (UNESCO)
Zdroj:Jano Štovka, Bodružal...

Po turistike padne vhod relax vo vode a wellness, ktorý ponúka Vodný svet Aquaruthenia vo Svidníku s celoročnou prevádzkou.

 

Kam na lyže:

Lyžiarsky areál Makovica

Je situovaný v malebnej prírode Nízkych Beskýd, pri obci Nižná Polianka, v okrese Bardejov. Lyžovanie si môžete užiť na 900 metrovej zjazdovke s vynikajúcim profilom, prevýšením 186 metrov. Stredisko je dostupné autom z hlavnej cesty priamo na parkovisko.

Lyžiarsky areál Medvedie

Nachádza sa v rovnomennej obci Medvedie, v okrese Svidník. Lyžiarske svahy nájdete asi 300 metrov za obcou smerom na Šarbov, na ktorých si užijete ideálnu rodinnú lyžovačku. V stredisku sa nachádzajú 3 vleky.

Zdroj: OOCR Šariš – Bardejov

 

Pozri tiež:

Objavte kraj pod Duklou

Putovanie regiónom má silnú atmosféru a pripomína vojnovú históriu, ktorá sa už nesmie opakovať. Zároveň tu objavíte nádherné skvosty, zaujímavú architektúru a čarovnú prírodu, ktoré sú výbornou kombináciou na poznávanie tohto kúta Prešovského kraja.

Drevený chrám, Bodružal (UNESCO)

Gréckokatolícky drevený chrám sv. Mikuláša v obci Bodružal v okrese Svidník je klenotom medzi cerkvami. Je to jeden z najstarších a najkrajších drevených chrámov na Slovensku.

Skanzen vo Svidníku

Národopisná expozícia v prírode – Múzeum ukrajinsko-rusínskej kultúry vo Svidníku, sústreďuje mnoho najtypickejších pamiatok ľudovej architektúry charakteristických pre túto kultúru.

Drevený chrám, Ladomirová (UNESCO)

Drevený gréckokatolícky chrám v Ladomirovej patrí k architektonicky najhodnotnejším a najreprezentatívnejším chrámom východného obradu na Slovenskej strane Karpát.

Drevený chrám, Dobroslava

Gréckokatolícky drevený chrám svätej Paraskevy v Dobroslave v okrese Svidník vznikol na začiatku 18. storočia, v roku 1705.