"Hobitie domčeky" pod Kráľovou Hoľou

"Hobitie domčeky" pod Kráľovou Hoľou

Príďte si pozrieť zemiakové pivnice v malebnej dedinke Liptovská Teplička v podhorí Vysokých Tatier. Podobajú sa na "hobitie domčeky".

Pivničky sú vyhĺbené kolmo do zeme 2,5-3 m, majú hruškovitý tvar, striešku z guľatiny a na nej mačinu. Vďaka vápencu a stabilnej teplote 2-6 C uchovávajú dobrú kvalitu potravín po celý rok. Týchto 419 zemiakových pivníc je európskym unikátom. Aj terasovité polia (schody do neba), ktoré vznikli oraním do svahu a navršovaním skál na pestovanie zemiakov a obilnín, získali ocenenie Rady Európy v roku 2015. Neďaleko pivničiek je biofarma, kde si dokonca aj v sobotu a v nedeľu (7:00-13:00) môžete nakúpiť chutnú bryndzu, tvaroch, žinčicu, rôzne syry a iné dobroty z ovčieho aj kravského mlieka. Keď si vopred objednáte čerstvé jahňacie a hovädzie mäso, určite neoľutujete!

 Autor: Martin Bugár
Autor: Martin Bugár

Do Liptovskej Tepličky sa dá prísť nielen na aute, ale aj na bicykli (z Popradu cez Svit-Lučivná-Šuňava - L.Teplička alebo z Tatranskej Štrby - Štrba - L.Teplička) a pokračovať popod južné svahy Nízkych Tatier cez Vikartovce - Vernár - Kravany - Spišské Bystré späť do Popradu. Uvidíte nádhernú prírodu, voňavé lesy,  zurčiace potôčiky, pasúce sa ovečky aj stáda kráv...

Zostaňte však chvíľu v L. Tepličke - dedine roka 2007. Pozrite si drevené zrubové domy s úzkymi dvormi a stodolami, ľudovú architektúru, pri prechádzke ešte stretnete v krojoch oblečené ženy, či konské povozy. Zájdite ku prameňu Škverkovec, na skalnú vyvýšeninu Turnička a doprajte si výhľady na Vysoké Tatry a majestátnu Kráľovú hoľu. V dedine nájdete aj pamätnú izbu  významného rodáka Mons. Štefana Náhalku (pápežského preláta a zakladateľa Ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme) aj stálu  výstavu tradičného ľudového bývania. Barokový rímsko-katolícky kostol zasvätený sv. Jánovi Krstiteľovi bol vysvätený v roku 1759. Mohutný kríž na konci dediny postavili na znak vďaky Tepličania, ktorí sa šťastlivo vrátili domov z Ameriky začiatkom 20. storočia: tu sa lúčili pri odchode a vítali pri návrate. Okolím obce vás prevedie náučný chodník dlhý 6,5 km (dá sa skrátiť len na 2km) s informáciami o krajine, vodstve, živočíchoch a rastlinstve, mokradiach...Nároční turisti určite vystúpia na Kráľovú hoľu.

Zdroj: OOCR Vysoké Tatry - Podhorie

Pozri tiež: