Horný Zemplín sa oplatí navštíviť

Horný Zemplín sa oplatí navštíviť

Malá Domaša 18. októbra – Novinári a aktéri cestovného ruchu spoznávali počas uplynulého víkendu (12. a 13. októbra) horný Zemplín. V priebehu dvoch dní navštívili deväť lokalít v tomto unikátnom území.

 Vojnový cintorín Veľkrop, OOCR HZHŠ
Vojnový cintorín Veľkrop,...

Prvá zastávka infocesty patrila v sobotu vranovskej Bazilike Minor. Počas vyše hodinovej prehliadky mali účastníci možnosť dozvedieť sa zaujímavé informácie z histórie tohto chrámu, zároveň si pozreli všetky zákutia tejto výnimočnej stavby, nevynímajúc tzv. milostivý obraz, ktorý v roku 1708 začal krvavo slziť. Program pokračoval na Domaši, kde mali účastníci možnosť vidieť už „odparkovanú“ výletnú loď Bohemia. S miestnymi aktérmi CR diskutovali o aktuálnej situácii na tejto vodnej nádrži, ale aj o plánovaných projektoch, ktoré majú prispieť k rozvoju tejto destinácie.

 Bazilika Minor - hlavný oltár, OOCR HZHŠ
Bazilika Minor - hlavný olt...

Na najväčšom cintoríne z prvej svetovej vojny v obci Veľkrop v Stropkovskom okrese, ku ktorému vedie náučný chodník, sa dozvedeli informácie nielen o tom, ako dobrovoľníci obnovovali toto pietne miesto, ale aj o histórii, ktorá je s ním spojená. Pochovaných je tam spolu 8662 vojakov rakúsko-uhorskej a ruskej armády.

Predposlednou zastávkou prvého dňa bolo Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Novinári a aktéri cestovného ruchu počas prehliadky spoznávali život i diela tohto svetoznámeho kráľa popartu, ale aj umelcov, ktorí sa ním pri tvorbe často inšpirovali. Naučili sa pracovať aj s technikou blotted line. Záver soboty patril humenskému kaštieľu, v ktorom sídli Vihorlatské múzeum. Účastníci infocesty mali možnosť vidieť aj Izbu uhorských kráľov či Izbu Márie Terézie. Niektorých veľmi milo prekvapili šatníky zabudované v stenách tejto historickej stavby.

Kaštieľ a skanzen v Humennom

Jednou z mnohých kultúrnych pamiatok Zemplína je renesančný kaštieľ v Humennom. K nádhernému interiéru kaštieľa patrí aj izba Márie Terézie. Má nezvyčajný osemuholníkový tvar a ukrýva pätoro tajných dverí. Neďaleký skanzen predstavuje život obyčajného dedinského ľudu.

Príjemné počasie prialo účastníkom aj v nedeľu, keď bola naplánovaná prehliadka národnej prírodnej rezervácie Havešová v Poloninách (Sninský okres). Tá je verejnosti prístupná len v sprievode pracovníka Štátnej ochrany prírody SR. A práve od neho získali záujemcovia cenné informácie o tejto unikátnej lokalite, ktorá je zapísaná v zozname svetového dedičstva UNESCO. V obci Kalná Roztoka navštívili aj drevený gréckokatolícky chrám, ktorý miestny nazývajú „v kožuchu“. Takéto pomenovanie získal vďaka omietnutiu zvonku i zvnútra. Ide o národnú kultúrnu pamiatku, ktorou je tiež v areáli vybudovaná zvonica.

 Drevený gréckokatolícky chrám Kalná Roztoka, OOCR HZHŠ
Drevený gréckokatolícky ch...

Nedeľňajší program pokračoval v Animo-terapeutickom jazdeckom centre v Snine, v ktorom sa účastníci infocesty zoznámili so zubrom Matúšom i ďalšími obyvateľmi tohto areálu. Mali tiež možnosť vidieť, kde sa pripravujú pravé domáce mliečne a mäsové výrobky či chlebík. Záver dňa patril obci Zemplínske Hámre, ktorú v minulosti založil Jozef Rholl. V miestnom múzeu, ale aj na trase Hámorského náučného chodníka videli, ako sa kedysi ťažila železná ruda.

Počas záverečnej diskusie sa účastníci presstripu zhodli na tom, že územie spadajúce pod Oblastnú organizáciu cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš je atraktívnou destináciou pre turistov a radi sa doň vrátia.

Infocesta bola realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

logo_Slovakia_travel_SK_WEB

Zdroj: OOCR HZHŠ

Pozri tiež:

Zemplínske Hámre – múzeum a náučný chodník

Obec Zemplínske Hámre leží v doline Barnovho potoka a je vzdialená 5 km od mesta Snina. Je výnimočná svojim múzeom, Hámorským náučným chodníkom s technickými pamiatkami a tiež je významným východiskovým miestom na túry vo Vihorlatských vrchoch.

Národný park Poloniny

Národný park Poloniny je najvýchodnejším slovenským národným parkom a do siete slovenských národných parkov pribudol v roku 1997. Je lokalizovaný na slovensko-poľsko-ukrajinskom

Snina

Okres, ktorý sa nachádza v najvýchodnejšej časti Slovenska. Miesto, kde uvidíte drevené sakrálne stavby, ktoré tu zanechala byzantská a rímska kultúra...