Horný Zemplín – spoznajte nepoznané

Horný Zemplín – spoznajte nepoznané

V regióne Horného Zemplína možno nájsť miesta, ktoré sú očiam verejnosti málo známe. Odkrývajú bohatú históriu krajného kúta Slovenska. Vedeli ste, že v obci Nižný Hrušov kedysi žila a tvorila svetoznáma maliarka, spisovateľka a politička Anna Lesznai? V múzeu venovanému tejto osobnosti nájdete artefakty z miestneho kaštieľa, ktorý kedysi patril jej rodine. Obec Čertižné je zas spojená s významným rusínskym buditeľom Adolfom Ivanovičom Dobrianskym, ktorý je pochovaný na miestnom cintoríne. Domácim i turistom ho pripomína pamätná tabuľa i izba.

Mementom intenzívnej bojovej činnosti v blízkosti obce Hostovice, najmä z apríla 1915 počas Veľkonočnej bitky v Karpatoch,  sú cintorín, zvonica i náučný chodník.

Archeopark v Hanušovciach nad Topľou je stvorený na cestovanie pravekom i stredovekom. Bližšie k súčasnosti je i spojenie grófky Alžbety Bátoriovej, ktorá sa vydávala v okresnom meste Vranov nad Topľou v dnes už neexistujúcom kostole svätého Štefana.

 Archeopark v Hanušovciach nad Topľou. Zdroj foto: Jano Štovka
Archeopark v Hanušovciach na...

Pozrieť si tam možno náznakovú rekonštrukciu jeho obrysu. Rodine Bátoriovcov jeden čas patril aj Čičviansky hrad. Nemožno ho obísť cestou za relaxom a oddychom, ktorý ponúka nádrž Domaša.

 Hrad Čičva. Zdroj foto: Jano Štovka
Hrad Čičva. Zdroj foto: Jan...

Vojnou skúšaný región pripomína jeho minulosť okrem iných aj najväčší cintorín na Slovensku z obdobia prvej svetovej vojny v obci Veľkrop, na ktorom je pochovaných 8662 vojakov rakúsko-uhorskej a ruskej armády. V obci Tokajík je to zas expozícia Múzea SNP s názvom Fašistické represálie na východnom Slovensku.

V tesnej blízkosti centra Horného Zemplína možno nájsť relax v podobe turistiky, a to v národnej prírodnej rezervácii Humenský sokol. Na trase náučného chodníka sa nachádza aj jaskyňa Dúpna, darčekom v jeho cieli sú nádherné výhľady na krajinu, ale aj Jasenovský hrad, ktorý je známy legendou o falšovaní mincí.

 Jasenovský hrad. Zdroj foto: Jano Štovka
Jasenovský hrad. Zdroj foto:...

Pomyselnou vstupnou bránou do mesta Medzilaborce je určite zrúcanina Monastyr v Krásnom Brode. Ochrannú ruku nad touto časťou regiónu akoby držal knieža Laborec, ktorého socha sa týči nad obcou Habura. Jej neodmysliteľnou súčasťou je aj replika dreveného chrámu sv. Mikuláša biskupa, ktorý dnes stojí v Hradci Králové. V Medzilaborciach nemožno obísť Múzeum moderného umenia A. Warhola s dielami známeho umelca i predmetmi z jeho života.

 Monastyr. Zdroj foto: M. Janoško, KOCR SVS
Monastyr. Zdroj foto: M. Jano...

Prírodnými krásami láka Národný park Poloniny. Pri výstupe na Riabu skalu a Ďurkovec možno obdivovať jedinečnosť poloninských lúk. Pre menej náročných je tu zas pútnické miesto Tri studničky nad obcou Runina. Milovníci hviezdnej oblohy nesmú obísť Astronomické observatórium na Kolonickom sedle. V minizoo takmer v centre Sniny nájdu priaznivci živočíšne ríše okrem zubra Matúša i nandu pampového či daniele. Osadu Josefsthal, v ktorej odliali aj sochu Herkula nachádzajúcu sa v areáli Sninského kaštieľa,  možno spoznať na trase Hámorského náučného chodníka so 14 zastaveniami.

Zdroj:  Ing. Martina Timková, OOCR Horný Zemplín

Pozri tiež:

Hrad Brekov

Hrad Brekov, národná kultúrna pamiatka, patrí k hradom, na ktoré sa vďaka obnove a nadšencom opäť vrátil život. Zážitok z návštevy hradu umocňuje nádherný, ďaleký kruhový výhľad na okolitú prírodu.

Hrad Čičva

Na pravom brehu rieky Ondava, nad obcou Sedliská, stoja zrúcaniny hradu Čičva. Bol postavený ako strážny hrad na obchodnej ceste do Poľska. Po vojenských nájazdoch a opakovanom

Monastyr Krásny Brod

Jeden z najstarších monastierov a odpustových miest na Slovensku, označovaný aj ako „rusnácky Devín”, bol postavený v 14. storočí na mieste, kde sa zázračne uzdravil slepý žobrák.

Hrad Jasenov

Hrad vznikol po vpáde Tatárov v 13. storočí. Patrí medzi prvé hrady na Slovensku, ktroé sa začali opravovať a to hneď začiatkom 19. storočia. Z hradu sú krásne výhľady na okolitú prírodu.

Národný park Poloniny

Národný park Poloniny je najvýchodnejším slovenským národným parkom a do siete slovenských národných parkov pribudol v roku 1997. Je lokalizovaný na slovensko-poľsko-ukrajinskom