Hvezdáreň v Roztokoch bude mať novú strechu

Hvezdáreň v Roztokoch bude mať novú strechu

PSK na to vynaložil 200-tisíc eur

Na objekte Hvezdárne v Roztokoch (okres Svidník) z 30 rokov minulého storočia sa vymení strecha. Opravy na budove, ktorá slúži záujemcom o astronómiu ako priestor pre odborné aktivity a ubytovanie, by mali byť dokončené do konca roka.

Strecha astronomického pracoviska v Roztokoch, ktoré je špecializovaným úsekom Podduklianskeho osvetového strediska vo Svidníku, prejde od septembra rekonštrukciou. Prešovský samosprávny kraj, ako zriaďovateľ, tu preinvestuje dohromady 200-tisíc eur.

Observatórium Roztoky, FOTO: Jano Štovka (MQEP)

V rámci rekonštrukcie sa kompletne vymení strešný plášť identickým materiálom (dreveným šindľom) o rozlohe 520 metrov štvorcových. Ručne štiepaný drevený šindeľ sa zakonzervuje, urobí sa tepelná izolácia strechy, zrekonštruujú sa poškodené časti okien a zateplí sa veranda. Takisto sa vytmelia špáry a zrealizuje sa impregnáciu celej stavby. Cieľom rekonštrukcie je zabrániť zatekaniu do 3-poschodovej budovy a zlepšiť jej tepelnoizolačné vlastnosti. Opravy by mali byť hotové do konca tohto roka.

94-ročný objekt bol vybudovaný ako drevená zrubová stavba čiastočne podpivničená polozapusteným suterénom z kamenného muriva. Prestrešený je sedlovou strechou s podlomenicami v štítových múroch a prekrytý krytinou z dreveného štiepaného šindľa. V súčasnosti objekt slúži ako hvezdáreň s možnosťou ubytovania pre 30 osôb v dvoch apartmánoch a piatich izbách. V areáli sa nachádza aj kuchyňa, jedáleň a prednášková miestnosť. Posledná rozsiahla rekonštrukcia tu prebehla v roku 2003.

Zdroj: Lea Heilová, PSK

Pozri tiež: