Jedinečné pramene preslávili Bardejovské Kúpele

Jedinečné pramene preslávili Bardejovské Kúpele

Desať jedinečných prameňov robí Bardejovské Kúpele svetovými

Liečivá voda vyvierajúca v Bardejovských Kúpeľoch nemá na Slovensku obdobu. V skutočnosti nejde o jeden prameň, ale rovno o desať vôd. Každá z nich má špecifické zloženie a pomáha na iný okruh chorôb.

Bardejovské kúpele majú desať prameňov, ktoré vyvierajú na pomerne malej ploche vo vnútornom kúpeľnom území a osem z nich je zavedených do temperovanej krytej Kúpeľnej kolonády – jedinej svojho druhu na celom Slovensku. Tu sa využívajú na vnútornú balneoterapiu formou pitných kúr.

 Zdroj: OOCR Šariš – Bardejov
Zdroj: OOCR Šariš – Barde...

Množstvo prvkov vo vode je v každom prameni odlišné a preto obvyklé liečebné dávky určuje lekár v závislosti od indikácie a zdravotného stavu klienta. Vody sa používajú najmä na pitné kúry, minerálne kúpele a inhalácie. Účinok pitných kúr je najvýraznejší pri ochorení zažívacieho ústrojenstva. Jedinečnosť zloženia minerálnych vôd umožňuje ich priaznivé uplatnenie aj pri iných ochoreniach, najmä u onkologických chorôb,“ vymenúva T.Šatanková.

 Zdroj: Jano Štovka
Zdroj: Jano Štovka

Len málo kúpeľných miest sa môže pochváliť spojením jedinečných klimatických podmienok, vhodnou polohou, nádhernou prírodnou scenériou a prírodnými liečivými zdrojmi s výnimočným zložením. „Bardejovské Kúpele poskytujú svojím návštevníkom všetky výhody a liečivé podmienky, ktoré ponúka okolitá príroda, a sú preto ideálnym miestom pre liečebné aj relaxačné pobyty,“ uviedla Tamara Šatanková, ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s.

 Zdroj: Jano Štovka
Zdroj: Jano Štovka

Prameň Herkules
Svojím obsahom minerálnych látok a kysličníka uhličitého sa tento prameň radí k najsilnejším na Slovensku. Výborne sa osvedčil pri chorobách žalúdka a dvanástnika, pri chorobách dýchacích ciest najmä preto, že svojim obsahom jódu pôsobí mimoriadne priaznivo na odstraňovanie hlienov z dýchacích ciest. Je tiež veľmi účinný pri cukrovke.

Prameň Hlavný
Hlavný prameň je kyslej povahy, používa sa pri chorobách žalúdka a dvanástnika, pri stavoch po operáciách žalúdka, pri chorobách pečene, pri nedostatku žalúdočnej šťavy, pri poruchách a tvorbe krvi.

Prameň Lekársky
Prameň je vysoko mineralizovaný, alkalickej povahy. Používa sa pri chorobách žalúdka a dvanástnika s prebytkom žalúdočnej šťavy, na inhalovanie pri chronickom zápale priedušiek, pri zápaloch sliznice horných dýchacích ciest, ako aj pri rozšírených prieduškách a pri liečení astmy.

 Zdroj: Jano Štovka
Zdroj: Jano Štovka

Prameň Alžbeta
Prameň má malý obsah sodíka, veľmi sa osvedčil pri liečbe pečeňových chorôb.

Prameň Klára
Voda z tohto prameňa je železnatá, uhličitá so stopami sírovodíka sa používa na inhalácie pre choroby dýchacích ciest a pre reumatické choroby zhybov.

Prameň Napoleon
Voda je hydrouhličitanová, chloridová, sodná, železnatá, uhličitá so zvýšeným obsahom kyseliny boritej. Používa sa na liečenie choroby žlčových ciest, choroby colitídy a chronické poruchy pečene.

Prameň Anna
Prameň je vhodný pri liečbe žalúdočnej dyspepsie, chronických chorôb slinivky brušnej a chorôb horných dýchacích ciest. Jeho voda je hydrouhličitanová, chloridová, sodná so zvýšeným obsahom kyseliny metabolitej.

Prameň Kolonádny
Prameň sa vhodný pri liečbe anémie, pri deficite žalúdočnej kyseliny a zápaloch žalúdka.

Pramene AlexanderFrantišek sa používajú na minerálne kúpele a nie sú vyvedené na kolonáde.

 Zdroj: OOCR Šariš – Bardejov
Zdroj: OOCR Šariš – Barde...

Bardejovské kúpele, a.s., majú najširšie indikačné zameranie zo všetkých slovenských kúpeľov. Liečia sa tu onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, ale aj choroby pohybového ústrojenstva a ženské ochorenia. V roku 2013 pribudla liečba nervových ochorení. Bardejovské kúpele, a.s., sú zdravotníckym zariadením, vybavených modernými prístrojmi, lekárskymi špecialistami a kvalifikovaným personálom. Klienti tu dostanú nielen kúpeľnú, ale aj zdravotnícku starostlivosť. Vlani pribudla nová klinika plastickej chirurgie HEBE clinic. 

Skanzen, Bardejovské Kúpele

Najstarší skanzen na Slovensku otvorený už v roku 1965, umiestnený hneď vedľa známych Bardejovských kúpeľov.

Prvá zmienka o kúpeľoch je z roku 1247, keď uhorský kráľ Béla IV. daroval územie dnešných kúpeľov aj s prameňmi mestu Bardejov. Vychutnávala si ich na liečení v roku 1895 manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, nazývaná Sisi, rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka Napoleóna (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského.

Viac info: www.kupele-bj.sk

Zdroj a foto: OOCR Šariš – Bardejov

 

POZRI TIEŽ:

HLASOVANIE: NAJ v cestovnom ruchu 2018

Vyberte najlepších v cestovnom ruchu Prešovského kraja za rok 2018.

NAJ v CR 2018: Nominované NAJ produkty

Prehľad nominovaných produktov na ocenenie Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja 2018 – v kategórii NAJ produkt.

 

Čo nevynechať pri návšteve Bardejova

Pýchou nielen Šariša, ale aj celého Slovenska je starobylý BARDEJOV, ktorý patrí bezpochyby medzi najkrajšie slovenské mestá.