Kam na výlet v rámci okresu?

Kam na výlet v rámci okresu?

Navštívte menej známe lokality vo vašom okrese

V tejto situácii, kedy môžeme aj prírodu navštevovať len v rámci okresu, by sme vám radi ponúkli resp. pripomenuli možnosti, ako tráviť voľný čas vo vašom okrese. 

 Zdroj: ephoto.sk (Jehry)
Zdroj: ephoto.sk (Jehry)

Objavte zaujímavé tipy na výlety, o ktorých ste možno netušili a máte ich vo vašom okrese.  

Okres Prešov  

Hrad Bodoň
K hrádku Bodoň vedie chodník z obce Zlatá Baňa. Návštevníkovi sa cestou črtajú možnosti výstupu na vrch Makovica, návšteva obce Abranovce či prechádzka Rácovou dolinou až do sedla Heteť.
 

Raslavkameň
Zaujímavý prírodný výtvor opradený legendami leží asi 2,5 kilometra od obce Abranovce. Z obce sa ku kameňu turista dostane po značenom turistickom chodníku približne za 30 minút. Túru – prechádzku – zvládnu aj deti.

Raslavkameň

K prírodným zaujímavostiam či neživým hračkám prírody patria rozličné skalné útvary, ktoré sa v ľudskej fantázii prepájajú s magickými príbehmi a čarovnými schopnosťami.

Lysá stráž
Jedným zo zaujímavých tipov na výlet je vrch Lysá stráž – 696 m n. m. Na kopec Lysá stráž vedie hneď niekoľko turistických trás. Medzi najfrekventovanejšie trasy patrí cesta z obcí Terňa a Kanaš, približne 4,5 kilometra. Omdenou vám bude krásny výhľad.  

Okres Bardejov

Busov
Pre všetkých milovníkov prechádzok v turistami málo navštevovaných lokalitách, kde budete len vy, panenská príroda a ticho, odporúčame pohorie Busov s jeho rovnomenným vrchom. Cigeľka, ktorá je známa svojimi prameňmi liečivej minerálnej vody sa nachádza neďaleko. 

Rozhľadňa pri Kráľovej studni
K rozhľadni sa najjednoduchšie dostanete z obce Lenartov (zelená turistická značka – ponad cintorín) a z obce Obručné (červená turistická značka). Rozhľadňa sa týči do výšky 13 metrov a ide o najvyššiu rozhľadňu v okrese Bardejov.

Hrad Zborov
Neďaleko Bardejova sa nachádza zrúcanina hradu Zborov, nazývaného aj Makovica. Dostanete sa tam pešo z obce Zborov, z Bardejovských Kúpeľov vedie k hradu náučný chodník, ktorý má dĺžku 8 km a 6 zastávok. 

Hrad Zborov

Gotický hrad postavili na prelome 13. a 14. storočia ako ochranu obchodnej cesty do Poľska. K hradu vedie aj trasa cez alej prastarých dubov.

Okres Humenné

Národná prírodná rezervácia Humenský sokol

Ponúka veľkolepé prírodné scenérie a je súčasťou Humenských vrchov. Z vrcholu Červená skala (477 m n. m.) sa ponúkajú výhľady na mesto Humenné, hrad Brekov, hrad Jasenov, dedinku Jasenov a okolitú krajinu.Raritou je pozoruhodná jaskyňa Dúpna s mohutným portálom, ktorá pamätá časy dinosaurov. 

Chránená krajinná oblasť Vihorlat
Vihorlat je nádherné sopečné pohorie, ktorého geografická poloha a osobitný geologický vývoj majú na svedomí okrem iného vznik jazera Morské oko, Sninského kameňa či unikátnych vrchoviskových rašelinísk. Je najvýchodnejšou vyhasnutou sopkou na Slovensku.
 

Robert Adam - Vihorlatská zima
...

Hrad Jasenov
Jasenovský hrad ležiaci v nadmorskej výške 392 m n. m. na zalesnenom chrbte Humenských vrchov ponúka krásne výhľady na okolitú prírodu. Na hrad vedú značené turistické trasy z okolitých obcí.
 

Okres Kežmarok

Z Brezovej do Hradiskej dolky
Vrch Brezová je ľahko prístupný po zelenej turistickej značke z obce Hradisko.

Repisko
Najvyšším vrchom pohoria Spišská Magura je Repisko (1 259 m n. m.) Nachádza sa približne 4 km severozápadne od obce Ždiar. Vrcholom vedie hranica Tatranského národného parku a ochranného pásma Pieninského národného parku. 

Turisitické trasy v Spišskej Magure
Spišská Magura je pohorie, ktorého výška vyše 30 km dlhého hrebeňa sa pohybuje okolo 1 000 m n. m. Spišská Magura ponúka viaceré možnosti na turistiku.

Spišská Magura

Spišská Magura je rozložité flyšové pohorie Vonkajších Západných Karpát. Výška jej vyše 30 km dlhého hrebeňa sa pohybuje okolo 1 000 m n. m. a najvyšší vrch Repisko dosahuje výšku 1 259 m n. m.

Okres Levoča

Skalné mesto Dreveník a náučný chodník
Dreveník je najväčším travertínovým útvarom na Slovensku(3 km²). Chránené územie je súčasťou náučného chodníka Sivá Brada – Dreveník, na ktorom sa môžu návštevníci s tzv. travertínovými kopami. Dĺžka chodníka je 14,5 km.

Sivá Brada
Chránené územie, ktoré je okrem iného zajímavé aj tým, že sa jedná o "živú" travertínovú plochu, ktorá sa stále rozširuje vďaka vyvierajúcej vode. Na Sivej brade vyvierajú tri minerálne pramene a v minulosti tu bol gejzír. Dominantou územia je určite baroková Kaplnka sv. Kríža z r. 1675. 

Pamätník SNP - Levočské vrchy
Jedným z tradičných cieľov výletov do tejto oblasti je pamätník obetiam druhej svetovej vojny nachádzajúci sa pod vrchom Javorina, v nadmorskej výške 1134 m n.m.. V blízkosti pamätníka sa nachádza turistický prístrešok s krásnym výhľadom nielen na Levočské vrchy, ale i na Vysoké a Nízke Tatry. Východiskom túr do tejto oblasti môže byť mesto Levoča. 

Okres Medzilaborce

Čertov kameň
Čertov kameň poskytuje turistom nádherný výhľad na okolitý kraj i samotné mesto Medzilaborce. Pieskovcová skala je vyhľadávaná zvlášť pre vyrytý reliéf hlavy čerta. Dostanete sa tam príjemnou prechádzkou priamo z obce Krásny Bord.
 

Monastyr Krásny Brod
Jeden z najstarších monastierov a odpustových miest na Slovensku, označovaný aj ako „rusnácky Devín”, bol postavený v 14. storočí na mieste, kde sa zázračne uzdravil slepý žobrák.

Vyhliadka Kyčera
Vyhliadková veža Kyčera je novovybudovaným objektom, z ktorého môžete pozorovať široké okolie mesta Medzilaborce. Je vysoká takmer 10 metrov, má tri podlažia a je vyhotovená z dreva.

Vyhliadková veža Kyčera

Vyhliadková veža Kyčera je novovybudovaným objektom, z ktorého môžete pozorovať široké okolie mesta Medzilaborce. Stojí na vrchu (528 m n. m.), po ktorom je aj pomenovaná. Je vysoká takmer 10 metrov, má tri podlažia a je vyhotovená z dreva. Dostať sa k nej možno z Medzilaboriec, a to z ulíc kapitána Nálepku a Komenského (trvanie cca 1 hodina) a z obcí Vydraň a Ňagov (trvanie cca 1,5 hodiny).

Okres Poprad

Vysoké Tatry
Aj keď turistika v zimnom období v Tatrách je značne obmedzená, určite sa vydajte na rôzne miesta, ktoré ponúkajú krásnu zimnú scenériu. 

Vysoké Tatry – nenáročná turistika

Hrebienok Hrebienok (1285 m n. m.) sa nachádza na juhovýchodnom úpätí Slavkovského štítu nad Starým Smokovcom. Od polovice 19. storočia kúpeľní hosti...

Unikátne pivnice v Liptovskej Tepličke
Približne 13 km od Štrby sa rozprestiera rázovitá podhorská obec Liptovská Teplička. Známa je najmä unikátnymi zemiakovými pivnicami, ktoré pripomínajú drobné hobitie domčeky. Dosahujú hĺbku okolo 2,5 – 3 m.

Bachledova dolina
Príďte si vychutnať turistiku, pobyt v prírode alebo sánkovačku so svojou rodinou. Bachledkaa blízke okolie - Belianske Tatry, Ždiar, Pieniny ponúkajú mnoho zážitkov. 

Okres Sabinov

Spiaci mních
Skalný útvar Spiaci mních pri obci Kamenica je obľúbeným miestom výletov. Už zďaleka púta pozornosť nezvyčajným tvarom, ktorý pripomína postavu ležiaceho mnícha v dĺžke až 150 metrov.

Spiaci mních

Skalný útvar Spiaci mních pri obci Kamenica je obľúbeným miestom výletov. Už zďaleka púta pozornosť nezvyčajným tvarom, ktorý pripomína postavu ležiaceho mnícha.

Kamenický hrad
Na vápencovom brale v pohorí Čergov leží zrúcanina Kamenického hradu. Dnes sa naň vďaka obnove opäť vracia život. 

Oltárny kameň, Lysá
Na Drienici odporúčame prechádzku na Lysú. Okrem krásnej prírody môžete vidieť pamätník histórie - Oltárkameň. Obrovský balvan, ktorý nájdete východne od vrchola Lysej v blízkosti chodníka zelenej turistickej značky, je svedectvom kultových zvykov našich predkov. 

Okres Snina

NP Poloniny
Nachádza sa na hraniciach s Poľskom a Ukrajinou v Bukovských vrchoch. Najvyšším vrchom je Kremenec (1 221 m n. m.), ktorý sa nachádza na mieste, kde sa stretávajú hranice Poľska, Ukrajiny a Slovenska. Hlavným východiskom pre návštevu Polonín je obec Nová Sedlica. 

Národný park Poloniny

Národný park Poloniny je najvýchodnejším slovenským národným parkom a do siete slovenských národných parkov pribudol v roku 1997. Je lokalizovaný na slovensko-poľsko-ukrajinskom

Sninský kameň
Sninský kameň je prírodná pamiatka nachádzajúca sa v pohorí Vihorlatské vrchy nad obcou Zemplínske Hámre. Je súčasťou územia Vihorlatský prales, ktoré je Svetovým prírodným dedičstvom UNESCO. 

Sninský kameň

Prírodná pamiatka Sninský kameň sa nachádza v pohorí Vihorlat v katastri obce Zemplínske Hámre. Pre veľký vedecký a kultúrno-spoločenský význam bol Sninský kameň vyhlásený v

Náučný chodník Morské oko – Sninský kameň – Sninské rybníky
Východiskom je obec Remetské Hámre. Náučný chodník má tri trasy – časť 1 (okolo jazera Morské oko, 4 km), časť 2 (Morské oko – Sninský kameň, 4 km), časť 3 (Sninský kameň – Sninské rybníky, 8 km) s celkovou dĺžkou 24 km a prevýšením 490 m. Na trase je 10 zastávok. Chodník má prírodovedné, historické a ochranárske zameranie. 

Okres Stará Ľubovňa

Hrad Plaveč
Na hrad sa dostanete pešo z obce Plaveč asi 10 min. Vstup na zrúcaninu hradu Plaveč je voľný. Od roku 2014 prebieha na hrade obnova. 

Hrad Plaveč

Hrad Plaveč postavili na obranu cesty do Poľska približne okolo roku 1294. Hrad prechádza obnovou, je ľahko dostupný a ponúka nádherný výhľad na široké okolie.

Jarabinský prielom
V regióne severného Spiša a Pienin sa nachádza výnimočná chránená prírodná rezervácia, ktorá ma charakter tiesňavy až kaňonu. Ide o Jarabinský prielom nazývaný aj ako Jarabinské tiesňavy.

Jarabinský prielom

Chránená prírodná rezervácia Jarabinský prielom na ploche 5,5 ha o dĺžke pol kilometra sa nachádza v blízkosti obce Jarabina vo východných Pieninách. Miestni obyvatelia nazývajú

Čiera Hora
Čierna hora (1 289,4 m n. m.) je najvyšší vrch Levočských vrchov, nachádzajúci sa v centrálnej časti pohoria. Nachádza sa na území bývalého vojenského obvodu Javorina asi 6 km východne od dediny Ihľany, 10 km juhovýchodne od Podolínca a približne 12 km južne od Starej Ľubovne. 

Čierna hora (Levočské vrchy)

Čierna hora (1 289,4 m n. m.) je najvyšší vrch Levočských vrchov, nachádzajúci sa v centrálnej časti pohoria. Nachádza sa v okrese Stará Ľubovňa, na území bývalého vojenského obvodu Javorina asi 6 km východne od dediny Ihľany, 10 km juhovýchodne od Podolínca v okrese Kežmarok a približne 12 km južne od Starej Ľubovne.

Okres Stropkov

Vyhliadková veža pri Stropkove
Neďaleko Stropkova vyrástla v roku 2018 dvojposchodová vyhliadková veža, z ktorej dovidieť na toto malebné mesto i jeho široké okolie.

Vyhliadková veža pri Stropkove

Neďaleko Stropkova vyrástla v roku 2018 dvojposchodová vyhliadková veža, z ktorej dovidieť na toto malebné mesto i jeho široké okolie. Nová atrakcia j...

Vrch Baňa
Najkratšia turistická trasa na vrch Baňa (526 m n. m.) je z malebnej dedinky, ktorá nesie rovnaký názov. Aj napriek tomu, že ide o menší pieskovcový vrch, po kratšej prechádzke budete milo prekvapení z pohľadov na okolitú prírodu. 

Vrch Baňa

Ak sa chystáte objavovať okolie Stropkova a jeho turisticky atraktívne miesta, určite nevynechajte pieskovcový vrch Baňa s nadmorskou výškou 526 m.n.m.

Vojnový cintorín v obci Veľkrop
Na najväčšom vojnovom cintoríne severovýchodného Slovenska, ktorý sa nachádza v obci Veľkrop, je pochovaných 8662 vojakov rakúsko-uhorskej a ruskej armády. Vojnový cintorín je národnou kultúrnou pamiatkou. 

Okres Svidník

Údolie smrti
K najsilnejším miestam prvej a druhej svetovej vojny patrí Údolie smrti v okolí obce Kapišová, kde sa odohrali najťažšie boje s masívnym nasadením tankov. V okolitých lesoch sa dá i dnes ukryť v zachovaných bunkroch. 

Vojenské bunkre

Poddukliansky región je úzko spätý s kultúrou a históriou Rusínov a Ukrajincov na Slovensku. Silné stopy tu zanechala vojnová história, ktorej sa v re...

Vojnový cintorín v Hunkovciach
Vojnový cintorín nemeckých vojakov v Hunkovciach pochádza z čias druhej svetovej vojny. Na cintoríne v Hunkovciach našlo miesto svojho posledného odpočinku takmer 3 100 nemeckých vojakov. 

Rozhľadňa Čierna Hora
Turistická rozhľadňa bola postavená v roku 2006. Celková výška rozhľadne so strieškou je 18 m. Červená turistická trať prechádza cez turisticky atraktívnu lokalitu Čierna hora, ktorá pokračuje do Makovického sedla, na vrch Makovica a cez Zborov na Stebnícku Maguru.

Rozhľadňa Čierna hora

Turistická rozhľadňa tvaru štvorbokého ihlana bola postavená v roku 2006. Základňa má rozmery 5 x 5 m. Najvyššie podlažie ma výšku 14,5 m. Celková výš...

Okres Vranov nad Topľou

Hrad Čičva
Bol pôvodne strážnou pevnôstkou pri priesmyku „Poľská brána“. Dostanete sa tam pešo z obce Sedliská – Podčičva (autobusová zastávka) po zelenej značke za 20 minút.

Hrad Čičva

Na pravom brehu rieky Ondava, nad obcou Sedliská, stoja zrúcaniny hradu Čičva. Bol postavený ako strážny hrad na obchodnej ceste do Poľska. Po vojenských nájazdoch a opakovanom

Lesnícky náučný chodník Bila Hura
Nachádza sa v južnej časti mesta Vranov nad Topľou. Trasa náučného chodníka, na ktorej sa nachádza 10 stanovíšť s tabuľami, končí Na Hrunku.

Lesnícky náučný chodník Bila Hura

Lesnícky náučný chodník Bila Hura sa nachádza v južnej časti mesta Vranov nad Topľou. Ponúka spoznávanie lesa, rastlín a živočíchov. Chodník je spríst...

Praporec
Vrch Praporec (961 m n. m.) sa spolu s neďalekou Šimonkou považuje za jeden z najkrajších kopcov pohoria Slanské vrchy. Praporec sa vypína nad dedinkou Hermanovce nad Topľou a spolu s okolitými kopcami je ideálnym miestom pre turistiku v každom ročnom období.

Praporec

Vrch Praporec (961 m n. m.) sa spolu s neďalekou Šimonkou považuje za jeden z najkrajších kopcov pohoria Slanské vrchy. Vďačí za to predovšetkým svojim obrovským skalným útvarom, pozostávajúcim zo sopečných hornín, najmä z andezitu, charakteristického veľmi zaujímavou odlučnosťou.


POZRI TIEŽ: