Kam na výlet na Spiši a v Pieninách? (časť I.)

Kam na výlet na Spiši a v Pieninách? (časť I.)

Vychutnajte si oblasť Severného Spiša a Pienin

OOCR Severný Spiš Pieniny ponúka aj v období korony možnosť si vychutnať zaujímvé výlety v tejto oblasti.

Ako prvý sa nám ponúka výlet Vyšné Ružbachy - Veterný vrch.

Severný Spiš sa pýši aj Spišskou Magurou, ktorej severnú časť tvorí aj najvyšší vrch nazývaný Veterný vrch (1 112 m n. m.). Jeho názov vznikol podľa toho, že je vystavený permanentnému vetru. Na Veterný vrch sa možno dostať tromi značkovanými turistickými trasami, a to z obcí Vyšné Ružbachy, Veľký Lipník alebo Stráňany po nasledujúcich značkách: červená trasa (0905) - Nižné Ružbachy – Lesnica (31 km), zelená trasa (5713) - Pod Zbojníckym stolom – Stráňany (10,3 km), žltá miestna, nazývaná aj „hrebeňová“ trasa - Veterný vrch – na Poľane. Výstup na Veterný vrch nie je fyzicky náročný, preto ho môžu pokojne absolvovať aj rodiny s deťmi.

 Veterný vrch
Veterný vrch

My sme sa vybrali k Veternému vrchu z obce Vyšné Ružbachy, kde nakoniec aj skončíme náš výlet. Na začiatok je dôležité upozorniť na sledovanie značiek, a tiež na skutočnosť, že sa po ceste nenachádza žiadny núdzový úkryt ani zariadenie s občerstvením. Výlet sa začína pri termálnom kúpalisku, od ktorého sa vydáme po červenej značke. Už po chvíľke cesty míňame Smrtnú jamu i najväčšie travertínové jazierko na Slovensku – Kráter. Následne prechádzame cez chrbát Grúňa (1039 m n. m.), z neho ďalej postupujeme na Veterný vrch (1112 m n. m.). Krásna okolitá príroda umocňuje jedinečnosť výstupu na jeho samotný vrchol. Vďaka odlesnenému priestoru sa na vrchole môžeme rozpozerať na všetky strany a obdivovať výhľad na zvyšok spomínanej Spišskej Magury, ale aj Tatry, Pieniny, Beskydy, Ľubovniansku vrchovinu, Levočské vrchy, Čergov a iné slovenské a poľské pohoria.

Čaká nás tam aj umelecké dielo miestnych majstrov, tzv. medvedia lavička. Poskytuje turistom možnosť oddýchnuť si v prítomnosti medveďa držiaceho slovenskú vlajku. Neďaleko lavičky sa nachádza aj smerová ružica určená pre lepšiu informovanosť návštevníkov, ktorá popisuje najznámejšie vrcholy a pohoria viditeľné z Veterného vrchu. Jej súčasťou je aj skrinka, obsahujúca vrcholovú knihu. V nej môžu zveduchtiví turisti nájsť množstvo informácií o Spišskej Magure a Veternom vrchu, a tiež ortofotomapu pre porovnanie okolia v súčasnosti i v minulosti. Nájdete tam aj základné informácie o vrcholoch uvedených na antikorovom smerovníku, turistickú mapu i cyklomapu. Do pozornosti dávame aj rôzne značené a neznačené zaujímavosti v okolí. Voľné strany v knihe sú pripravené pre tých, ktorí chcú vyjadriť svoje dojmy i zážitky súvisiace s výstupom na vrch.

 Veterný vrch
Veterný vrch

Z Veterného vrchu ďalej postupujeme na Plontanu (1040 m n. m.) a Zbojnícky stôl (1020 m n. m.), za ktorým nasleduje mierne strmý zostup do sedla Sovia poľana (891 m n. m.). Takto prechádzame naspäť do Vyšných Ružbách. Celkový výlet trvá približne 5 hodín. Ak si na výlet vyhradíte viac  času, odporúčame vám navštíviť jedno z najstarších medzinárodných sochárskych sympózií v Európe, ktoré sa nachádza v spomínaných Vyšných Ružbachoch. V jeho areáli sa nachádza vyše sto travertínových sôch od umelcov z viac než štrnástich krajín.

Využite krásny mrazivý deň na návštevu severného Spiša – Pienin i samotného Veterného vrchu, z ktorého výhľad na okolitú prírodu vás skutočne očarí.

Ako druhý nám je ponúknutý výlet Litmanová - Hora Zvir - Eliášovka.

Litmanová je skvelým miestom ponúkajúcim možnosť relaxácie počas celého roka. V povedomí verejnosti je spájaná predovšetkým s horou Zvir, ktorá je od obce vzdialená asi 3 km. Ide o známe pútnické miesto, kde sa od 5. augusta 1990 do 6. augusta 1995 zjavovala Panna Mária dvom dievčatám, vtedy jedenásťročnej Ivetke a dvanásťročnej Katke. Hora Zvir aj v súčasnosti patrí k vyhľadávaným lokalitám nielen slovenských, ale aj zahraničných pútnikov. Čaro krásnej prírody a silný duchovný rozmer tohto miesta prináša pokoj do duší mnohých návštevníkov. Výlet preto môže začať práve tu. Hora Zvir je dostupná autom, pričom parkovanie je k dispozícii v blízkosti pútnického miesta.

Okrem Kaplnky Nepoškvrneného Počatia Presvätej Bohorodičky tu možno nájsť aj prameň sv. Jána Krstiteľa, ktorý je aj súčasťou Cesty minerálnych prameňov a mnohí mu prisudzujú liečivé účinky. Práve z hory Zvir vedie najkratšia cesta k vrchu Eliášovka. Turistický sprievodca síce udáva výstup na vrchol aj prostredníctvom dvoch značených chodníkov, a to z obcí Jarabina a Litmanová, my sa naň vyberieme cyklistickým chodníkom, niekoľko desiatok metrov pod pútnickým miestom.

 Výhľad z Eliášovky
Výhľad z Eliášovky

Ten nie je vyznačený na mape, ale spája sa s turistickým chodníkom označeným žltou farbou. Dostaneme sa tak až na vrchol Eliášovky, kde stojí približne 20 metrov vysoká rozhľadňa s výhľadom na slovenské a poľské kopce. Eliášovka s nadmorskou výškou 1 023 m n.m.  je totiž najvyšším bodom obce Litmanová a zároveň hraničným vrcholom slovensko-poľskej hranice. Západne je možné vidieť Vysoké Tatry, pri lepšej viditeľnosti vidno až na Oravské Beskydy.

Východná strana ukazuje výhľad na Čergov a najmä v zime či skoro na jar pri dobrom počasí je možné vidieť zasnežené lúky Polonín a poľských Bieszczad. Južne sa rozprestierajú Levočské vrchy. Pri veži je vybudovaný altánok, lavičky a ohnisko ponúkajúce priestor na oddych v prírode. Eliášovka skrýva aj svoju dávnu históriu, keďže cez jej vrchol viedla počas druhej svetovej vojny tajná kuriérska cesta, ktorou putovali utečenci z Poľska smerom do Maďarska. Chodník vedúci cez hraničný hrebeň je súčasťou cesty sv. Jakuba.

Tento nenáročný výlet je vhodný aj pre starších, či rodiny s deťmi. Krásna príroda, ktorá lemuje trasu až na vrchol Eliášovky očarí každého, a to bez ohľadu na ročné obdobie.

Zdroj: OOCR Severný Spiš Pieniny

POZRI TIEŽ:

Pieniny

Príďte si vychutnať zajímavé miesta, ktoré ponúka okolie najmenšieho Národného parku na Slovensku - Pieniny. Múzeum Červený Kláštor Chcete vidieť he...

Ľubovniansky hrad a skanzen

V minulosti sa hrad preslávil stretnutiami kráľov aj väznením Mórica Beňovského. Dnes žije podujatiami a pestrými expozíciami. Pod hradom sa rozprestiera skanzen ľudovej dediny a stredoveký vojenský tábor.