Veľká Lomnica - 4 dôvody prečo sa vybrať na toto miesto pod Tatrami.

Veľká Lomnica - 4 dôvody prečo sa vybrať na toto miesto pod Tatrami.

Išli dvaja východniari od Liptova a začali počítať štíty. Ako ukazovali na kopce, tak si hovorili: „Ta jeden, ta dva, ta tri…“ A tak vznikol názov Tatry. Keby sme ich nemali, nevznikla by ani táto vtipná legenda. Naše veľhory však nie sú len o výletoch lanovkami, horských vodcoch, nosičoch či o člnkovaní na hladine Štrbského plesa. Presvedčili sa o tom súrodenci Matias a Miška Rigdovci, ktorí tentokrát prešli krížom krážom podtatranskú dedinku Veľká Lomnica a jej okolie.

Veľká Lomnica


V článku sa dočítate:

  • odkiaľ si prinesiete zážitky aj nádherné fotografie do vášho rodinného albumu
  • kde nájdete historické skvosty, ktoré vozili prezidentov aj Petra Sagana
  • tipy na najkrajšie výlety vo Vysokých Tatrách aj pod nimi

Vláčikom po prvej železnici v Tatrách

Historické autíčko z Hotela Lomnica odviezlo našich malých turistických sprievodcov pred malebnú železničnú staničku. Nevolá sa Veľká Lomnica, ale Studený Potok, ktorý tečie neďaleko. Pred takmer 130-timi rokmi (1. septembra 1895) prišiel do Vysokých Tatier prvý vlak s cestujúcimi a ten vypravili práve odtiaľ. Trať vedie do Tatranskej Lomnice, má deväť kilometrov a postavili ju ani nie za pol roka. „Dnes by za takýto krátky čas neprebehlo ani výberové konanie,“ smeje sa milovník železničnej histórie Jaroslav Vančo. Z vlaku je vidieť celú panorámu Tatier, Miška s Matiasom počas jazdy obdivovali najmä Lomničák aj legendárny Gerlach.

Veľká Lomnica
 
Veľká Lomnica

Premiéra s golfovou palicou

Najstaršia tatranská železnica vedie okolo golfového ihriska. V rezorte Black Stork si Matias a Miška ešte viac vychutnali výhľady na naše veľhory aj nadvládu prírody. V kombinácii s dokonale upravenými greenmi, na ktorých sa ráno drží rosa, to aj tu stálo za to. Golfovú palicu nikdy predtým nedržali, no skúsený inštruktor ich ubezpečil, že to nie je problém. Každé leto májú golfový tábor, ktorý si užije viac ako stovka detí vrátane úplných začiatočníkov.

Veľká Lomnica
 

Múzeum plné kočov a kone

Po lekcii golfu si to súrodenecké duo namierilo na miesto, kde sú krásne kone a Múzeum kočov. Pavol Baláž zozbieral desiatky historických skvostov, nejeden z nich sa objavil vo filme alebo rozprávke. Za všetky hodno spomenúť Sedem zhavranelých bratov a Johankine tajomstvo. V týchto kočoch ich majiteľ viezol prezidentov viacerých krajín aj Petra Sagana počas jeho svadby.

Veľká Lomnica
 

Veľká Lomnica

Výhľady, opäť tie výhľady

To si povie snáď každý, kto sa rozhodne spoznať Veľkú Lomnicu a jej zákutia z dvoch kolies. „Dohromady je v týchto končinách približne sto kilometrov cyklotrás. Ich jedinečnosť spočíva v nádherných panoramatických výhľadoch na Vysoké Tatry a treba povedať, že z každého kilometra sú tie hory iné,“ hovorí starosta Peter Duda.

 
Veľká Lomnica
 

VIDEO: OČAMI DETÍ (2. diel) – Veľká Lomnica

Tipy na výlet (vzdialenosti z Veľkej Lomnice)

Lanovky (v zime lyžovanie)
Tatranská Lomnica – 9,7 km
Starý Smokovec – 13 km
Štrbské Pleso – 29 km

Kúpanie
AquaCity Poprad – 7,5 km
Aqua SPA Gánovce – 11,9 km
Thermal Park Vrbov – 8 km

Wellnes
Hotel International Veľká Lomnica
Hotel Lesná, Kontakt Wellness Hotel, Hotel Horizont Resort a Hotel Hills Stará Lesná – 6,9 km

Atrakcie
Golfové a footgolfové ihrisko Veľká Lomnica
Adventure Golf Veľký Slavkov – 7,1 km
Tricklandia – 12,5 km
Poliankovo – 16,4 km
Ski Museum – 9 km
Múzeum TANAP-u – 8,4 km
Kežmarský hrad – 7,4 km

Zaujímavosti
Glass ateliér Štôla – 22,9 km
Unikátne pivničky v Liptovskej Tepličke – 30,8 km
Vojenský cintorín Štôla – 22,9 km

 

Zdroj: OOCR Vysoké Tatry Podhorie