Kde sa schladiť v Prešovskom kraji počas horúcich letných dní?

Kde sa schladiť v Prešovskom kraji počas horúcich letných dní?

Tradičné more a pláže sa zdajú tento rok viac vzdialené ako obvykle, no Slovensko je rozmanitá krajina, ktorá ponúka viaceré formy prežitia voľného času a dovolenky aj pri vode. Vyše dvadsiatku takýchto miest nájdete priamo v Prešovskom kraji. U väčšiny z nich je možné pohodlne a plnohodnotne sa ubytovať. 

Vodná nádrž Domaša

Zvykne sa označovať aj ako "more" alebo "perla" Prešovského kraja. Na zoznam vôd určených na kúpanie ju pravidelne zaraďuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorý v nej monitoruje kvalitu vody. 

Monitorovanie, hodnotenie a reportovanie (každoročne Európskej komisii) kvality vody na lokalitách, ktoré sú zaradené v Zozname VUK (pozn., voda určená na kúpanie) sa vykonáva podľa špecifických požiadaviek európskych kritérií smernice Európskeho parlamentu a Rady 2006/7/ES o riadení kvality vody určenej na kúpanie, ktorou sa zrušuje smernica 76/160/EHS. Na základe výsledkov analýz z dvoch mikrobiologických ukazovateľov (Escherichia coli a črevné enterokoky) zo 4 po sebe idúcich KS (pozn., kúpacia sezóna trvá od 15. júna do 15. septembra) sú VUK klasifikované v 4 triedach kvality. Uvedená klasifikácia reprezentuje vzhľadom na spôsob hodnotenia dlhodobý vývoj kvality vody na lokalite, ktorý sa však počas KS nemusí zhodovať s aktuálnym stavom, vysvetľuje hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Domaša (1)

Prehľad stredísk na Domaši

  • Veľká Domaša - Tíšava; KS - 01.07.2020 31.08.2020; Kvalita vody - výborná 
  • Veľká Domaša - Valkov; KS - 01.07.2020 31.08.2020; Kvalita vody - výborná
  • Veľká Domaša - Dobrá pláž; KS - 01.07.2020 31.08.2020; Kvalita vody - dobrá
  • Veľká Domaša - Holčíkovce; KS - 01.07.2020 31.08.2020; Kvalita vody - dobrá
  • Veľká Domaša - Poľany; KS - 01.07.2020 31.08.2020; Kvalita vody - dobrá
  • Veľká Domaša - Nová Kelča; KS - 01.07.2020 31.08.2020; Kvalita vody - dobrá
  • Veľká Domaša - Nová Kelča - poloostr. Krym; KS - 01.07.2020 31.08.2020; Kvalita vody – výborná
    • ÚVZ SR klasifiku vodu určenú na kúpanie do štyroch tried (výborná, dobrá, dostatočná, nevyhovujúca)

Biokúpalisko Sninské rybníky

Biokúpalisko Sninské rybníky sa nachádza v regióne Horný Zemplín na okraji mesta Snina, 3 km od centra. Areál prírodného kúpacieho biotopu RO Rybníky je jedným z prvých kúpalísk na Slovensku využívajúcich technológiu samočistenia vody pomocou rastlín a rias.

Biokúpalisko Sninské rybníky

Aquaruthenia Svidník

Celoročný areál s parametrami aquaparku ponúka široké možnosti na trávenie voľného času po celý rok. Návštevníkom je k dispozícii 7 bazénov vo vonkajšom letnom areáli a 2 bazény v celoročnom areáli.

aquaruthenia

AquaCity Poprad

AquaCity Poprad je svetom zábavy, relaxu a oddychu, ktorý vám poskytne viac než len oddych a relax pri vode. Súčasťou Aquaparku je 13 vonkajších a vnútorných bazénov s termálnou vodou s teplotou 28°C – 38°C, tobogany a viac ako 350 vodných atrakcií.

Aquacity Poprad zdroj: Aquacity Poprad

Termálne kúpalisko Vrbov

Len 6 km od Kežmarku, v krásnej podtatranskej prírode sa nachádza termálne kúpalisko Vrbov. Disponuje siedmymi bazénmi s teplotou od 26 °C do 38 °C. 

Termálne kúpalisko Vrbov

Jezerské jazero

Juhovýchodne od obce Jezersko, pod strmým svahom Spišskej Magury, sa nachádza chránený prírodný výtvor Jezerské jazero.

Jezerské jazero

Prírodné letné kúpalisko Makovica

Vodná plocha prírodného kúpaliska Makovica má rozmery cca 60 × 100 metrov a 4 100 metrov kubických pitnej vody. Bazén má pevné, betónovými kockami vystužené dno a okraje, čo je dobré najmä na udržanie teploty vody, ktorá má v letnej sezóne teplotu od 21 po 27 °C, v závislosti od počasia.

Makovica kupalisko

Prírodné kúpalisko Delňa

Prírodná vodná nádrž Delňa sa nachádza približne 5 km od centra Prešova za sídliskom Šváby.

delna3.jpg

Vodná nádrž Sigord

Okolie Sigordu tvorí pekné horské prostredie so zelenými kopcami, prameňmi minerálnej vody a turistickými chodníčkami vhodnými na rekreáciu, športovanie a turistiku. V blízkosti sa nachádza kúpalisko Opalex. 

sigord

Ostatné kúpaliská

Letné kúpalisko Sabinov

Letné kúpalisko Sabinov ponúka návštevníkom tri otvorené bazény – 50 m plavecký, 25 m rekreačný a 12 m detský bazén.

Letné kúpalisko Sabinov. Foto: Facebook - Život v Sabinove

Sun Park Sídlisko III Prešov

Vynovené kúpalisko Sun Park Sídlisko III Prešov ponúka zábavu pre celú rodinu.

Sun Park Sídlisko III Prešov. Foto: www.sunparkpresov.sk

Plaza Beach Resort v Prešove

Plaza Beach Resort v Prešove je jedinečné miesto, kde sa budete cítiť ako na dovolenke pri mori. V letných mesiacoch je otvorené exotické letné kúpalisko a počas celého roka stredomorská reštaurácia s luxusným štvorhviezdičkovým hotelom a novootvoreným wellnessom.

Plaza Beach resort

Sigord - Opalex

Rekreačné stredisko Opalex Sigord sa nachádza v oblasti Sigord v prostredí obkolesenom Slanskými vrchmi.

opalex sigord

Kúpele

Bardejovské Kúpele

Najväčším bohatstvom Bardejovských Kúpeľov sú prírodné liečivé minerálne vody, ktoré svojím zložením patria medzi najvýznamnejšie v Európe.

Bardejovske kupele 2

Aqua Spa Gánovce

Gánovské kúpele patrili medzi najstaršie kúpele na Slovensku. Liečebné pramene minerálnej vody sa spomínajú prvýkrát v roku 1549. Už prvá chemická analýza z roku 1777 dokazuje liečivé účinky tunajšej vody.

arealkupeleganovce

Kúpele Štrbské Pleso

Kúpele Štrbské pleso sú najvyššie položené klimatické kúpele na Slovensku. Ležia pri rovnomennom jazere glaciálneho pôvodu v nadmorskej výške 1351 m, v západnej časti slovenských veľhôr Vysokých Tatier.

Kúpele Lučivná

Klimatické kúpele Lučivná sa nachádzajú v malebnom podtatranskom prostredí, v prírodnom lesoparku. Ležia v nadmorskej výške 816 m n.m.

KÚPELE ČERVENÝ KLÁŠTOR Smerdžonka

Navštívte areál liečebných a klimatických KÚPEĽOV ČERVENÝ KLÁŠTOR Smerdžonka. Niekoľko oddychových a športových zón s voľnočasovými aktivitami si užijú návštevníci v každom veku, prípadne je možné využiť aj služby Kúpeľnej Reštaurácie alebo si oddýchnuť absolvovaním liečebných a relaxačných procedúr.

smerdžonka

Kúpele Vyšné Ružbachy

Okrem obdivovania ružbašských kráterov si môžu návštevníci vychutnať aj procedúry Kúpeľov Vyšné Ružbachy. Medzi kúpeľmi na Slovensku majú mimoriadne postavenie.

Krater, ZDROJ - Kúpele Vyšné Ružbachy

Počas kúpacej sezóny 2020 sú mimo prevádzky umelé kúpaliská: 

  • Biokúpalisko resort, Levočská Dolina;
  • Letné kúpalisko „Izabela“, Vyšné Ružbachy;
  • vnútorný relaxačný bazén v Letnom areáli AQUARUTHENIA Svidník;
  • Letné kúpalisko vo Vranove nad Topľou

Zoznam priebežne aktualizujeme...

Autor: František Baláž, KOCR Severovýchod Slovenska

Pozri tiež:

TOP výlety:

Všetky výlety