Kežmarok očami fotografov

Kežmarok očami fotografov

Kežmarok očami fotografov

Fotografie ako výnimočné výrazové prostriedky, ktoré zachytávajú jedinečné okamihy predstavuje štvorica mladých talentovaných autorov formou spoločnej výstavy. Je sprístupnená vo výstavnej sieni na Hlavnom námestí č.64 v Kežmarku (budova mestskej Knižnice) do 10. marca 2020. Kežmarskí autori vyjadrujú pohľad a pocity k svojmu mestu a inšpirujú predovšetkým mladú generáciu k podobnej tvorbe.

Predstavenie vystavujúcich fotografov:

Peter Cintula

„Dnešný okamih je spomienkou zajtrajška.“

Vo svojich fotografiách sa snaží zachytiť navonok všedné momenty esteticky atraktívnym spôsobom. Z fotografických žánrov sa najradšej venuje reportážnej, svadobnej a komerčnej fotografii. Mesto Kežmarok je napriek svojej rozlohe bohatým zdrojom inšpirácie, ktorú tu ako rodený Kežmarčan má možnosť čerpať. Študoval na Prešovskej univerzite v Prešove a na Strednej umeleckej škole v Kežmarku, kde momentálne pôsobí ako učiteľ fotografického dizajnu a anglického jazyka.

Daniel Dluhý

„Povinnosťou umelcov je vyjadrovať sa k neduhom spoločnosti, v ktorej žijeme.“

Po absolvovaní Gymnázia P. O. Hviezdoslava v Kežmarku (2009) študoval réžiu dokumentárnych filmov na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave, najprv v ateliéroch Roberta Kirchhoffa a Jara Vojteka (2009 – 2012), neskôr Petra Kerekesa (2012 – 2014). Počas vysokej školy absolvoval ročný študijný pobyt na pražskej FAMU (2011 – 2012). Zúčastnil sa programov na podporu mladých filmárov Talent Camp Odense (2013, Dánsko), Looking China (2016, Čína). S filmami Stará kniha nehrdzavie, Večný život, večná mladosť, Above the Sky sa zúčastnil na medzinárodných festivaloch na Slovensku, v Česku, v Poľsku, v Číne, v Kazachstane. Fotografovaniu sa venuje od svojich šestnástich rokov.

Marek Hajkovský

„Dve cesty sa delili a ja som išiel tou, kde ich šlo menej predo mnou, a potom bolo všetko iné.“ (Robert Lee Frost)

Reklamný fotograf, ktorý sa orientuje hlavne na hotelovú fotografiu so všetkým, čo k tomu patrí – exteriéry, interiéry, konferencie, jedlá, wellness & spa, eventy, a tiež dovolenkové rezorty – akvaparky, lyžiarske strediská, letnú turistiku, zábavné parky, ale aj šport, svadby a pod. Žije v Kežmarku, pracuje všade. Je držiteľom viacerých ocenení, prestížnej európskej licencie Europhean Photographer, členom Asociácie profesionálnych fotografov SR, Európskej fotografickej federácie a Cechu profesionálnych svadobných fotografov.

Matej Vernarský

Svadobný fotograf, pochádzajúci z Kežmarku, ktorý vo voľnom čase rád fotí krásy mesta Kežmaroka jeho okolia. Študoval na Strednej umeleckej škole v Kežmarku, v súčasnosti pracuje v oblasti predaja fototechniky a spracovania fotografií.

kežmarok
kežmarok

Zdroj: Mestské kultúrne stredisko v Kežmarku, tlačová správa
Spracovala: Gabriela Bodnárová

POZRI TIEŽ:

Kežmarok

Kežmarok leží na severe územia v malebnom prostredí Spiša pod Vysokými Tatrami. Mesto vniklo zlúčením viacerých osád pôvodného slovanského obyvateľs...