Kežmarok pripravuje obnovu významných historických budov

Kežmarok pripravuje obnovu významných historických budov

Mesto Kežmarok je lákavým turistickým centrom pod Vysokými Tatrami, ktoré sa vďaka výnimočným historickým objektom zapísalo aj do Svetového dedičstva UNESCO.

Samospráva podporuje úsilie majiteľov objektov o ich udržanie a pripravuje aj opravy a rekonštrukcie objektov vo vlastníctve mesta.

Renesančná zvonica

Stavba jednej z najkrajších zvoníc na Spiši sa datuje do roku 1515. Na troch stranách fasády sa nachádzajú veľké arkádové zvukové okná. Na južnej strane sú umiestnené strielne, stavba mala v minulosti fortifikačný charakter. Sgrafitová výzdoba mala podľa tradície zlatý podklad, preto ju nazývali „zlatou vežou“. Renesančná zvonica bola naposledy kompletne rekonštruovaná v roku 1999.

Renesančná zvonica bola naposledy kompletne rekonštruovaná v roku 1999. Samospráva získala v roku 2020 podporu 244-tisíc eur cez výzvu Prešovského samosprávneho kraja. Zvonica podstúpi kompletnú rekonštrukciu exteriéru. Obnovená bude sgrafitová výzdoba v priestoroch ozvučnicových otvorov na veži i nárožné kvádrovanie. Tím sa zameria i na opravu kamennej hlavice, stĺpov a portálu. Po obnove historickej omietky bude vo finále hrať rolu farebná úprava a nanesenie lazúry.

Obnova meštianskeho domu Barónka

Mesto Kežmarok opravilo v roku 2020 strechu a súvisiace konštrukcie na historickom objekte Barónka v centre mesta. Jedná sa zaujímavý objekt, v ktorom sa nachádzajú aj výstavné priestory, reprezentačný salónik. Objekt je známy pekným príbehom o poslednej kežmarskej barónke.

Obnova rozperných oblúkov

Medzi domami na historickom námestí centra mesta Kežmarku sa nachádzajú rozperné oblúky (18ks). Mesto plánuje dočistenie, prípadne odstránenie zvetraných častí, vyčistenie škár, odstránenie existujúcich poškodených prekrytí oblúkov a ich náhradu a ďalšie nevyhnutné murárske práce.

Reduta

Reduta je dominantným objektom na Hlavnom námestí. Postavená v klasicistickom štýle bola určená pre „stráže, hostí a zábavy“ . Latinský nápis na jej fasáde uvádza:

VIgILIIs hospItIbVs aC obLeCtaMentIs DestInata.

V tejto národnej kultúrnej pamiatke je v súčasnosti umiestnené zrekonštruované kino  a donedávna bola aj sídlom mestskej knižnice. Schátralá strecha a poškodená fasáda si nevyhnutne vyžadujú opravy. Náklady predstavujú výšku takmer 400 tis. €.

Po realizácii rekonštrukcií a opráv bude mesto Kežmarok opäť krajšie a príťažlivejšie pre turistov.

Zvonica KK

POZRI TIEŽ:

Kežmarok

Kežmarok leží na severe územia v malebnom prostredí Spiša pod Vysokými Tatrami. Mesto vniklo zlúčením viacerých osád pôvodného slovanského obyvateľs...