Kráľovská dovolenka v destinácii Tatry-Spiš-Pieniny

Kráľovská dovolenka v destinácii Tatry-Spiš-Pieniny

Aktívny oddych, relax, spoznávanie kultúry a histórie – to býva často predstava o „kráľovskej dovolenke“. To všetko môžete zažiť v destinácii Tatry-Spiš-Pieniny počas letnej sezóny 2021. Krása prírody a jedinečnosť kultúrneho dedičstva sú hlavnými motívmi, prečo sa destináciu Tatry-Spiš-Pieniny určite oplatí navštíviť.

IMG_20210526_154027

Centrom pozornosti návštevníkov sú tradične „kráľovské“ mestá Kežmarok, Levoča a Spišské Podhradie so vzácnymi historickými pamiatkami zapísanými v UNESCO. Novinkou sezóny je otvorenie biskupskej záhrady neďaleko Katedrály svätého Martina v Spišskej Kapitule (Spišské Podhradie). Súčasťou prehliadky mesta Levoča je neodmysliteľná návšteva Baziliky sv. Jakuba s dielom Majstra Pavla. Zdatnejší turisti vystúpia na kostolnú vežu, kde zažijú „kráľovské výhľady“ na okolitú prírodu a pohoria ( Levočské vrchy, Slovenský raj, Nízke Tatry a Vysoké Tatry). Resort Levočská Dolina ponúka prírodné BIO kúpalisko, možnosť rybolovu, požičovňu e-bikov, e-kolobežiek a iné služby.

levocska dolina

Kežmarok je vyhľadávaný pre pamiatky ako sú hrad, gotická Bazilika sv. kríža drevený evanjelický artikulárny kostol, hrobka Imricha Thökolyho, či najväčšia stredoškolská historická knižnicu v Európe umiestnená v bývalom lýceu. Kaštieľ v Strážkach (Spišská Belá) sa pýši galériou maliara Ladislava Medňanského.

Splav na rieke Dunajec

Milovníci horskej cykloturistiky nájdu množstvo vyznačených aj náročných trás. Ľahšie cyklochodníky s asfaltovým povrchom vhodné pre rodiny s deťmi spájajú Thermal Park Vrbov so Ždiarom a Bachledovou Dolinou. Deti si tu užijú množstvo zábavy na Chodníku v korunách stromov, v okolitej prírode aj na detskom ihrisku. Novinkou sezóny je "Kráľovstvo lesa Bachledka" s atraktívnymi interaktívnymi prvkami a preliezkami. Samozrejmosťou sú kvalitné ubytovacie a stravovacie služby v stredisku, ale aj iných hoteloch a penziónoch v uvádzaných mestách.

 Kráľovstvo lesa, Bachledka
Kráľovstvo lesa, Bachledka

Milovníci folklóru sa môžu tešiť na viaceré príležitosti, kde sa zoznámia s goralským odevom, spevom a hudbou. V celej destinácii sa každoročne organizovalo 5-8 významných folklórnych podujatí. V tomto roku sú možnosti obmedzené, ale určite sa môže návštevník tešiť na menšie hudobné koncerty a vystúpenia (sledujte na https://www.tatryspispieniny.sk/sk/, alebo fcb-tatryspispieniny).

Červený Kláštor a Zamagurie je čarokrásnym územím s jedinečnou plavbou na pltiach, alebo raftoch najdlhším kaňonom, ktorý vytvára rieka Dunajec. „Kráľovsky“ si oddýchnete v KÚPEĽOCH ČERVENÝ KLÁŠTOR-Smerdžonka s bazénom, wellness, liečebnými procedúrami a športoviskami. Príbeh o lietajúcom mníchovi vám porozprávajú v múzeu Červený Kláštor. Ak sa vám to zdá stále málo, milovníci golfu (aj začiatočníci) môžu trénovať v „kráľovskom údolí“ - Royal Valley Resorte – neďaleko Kežmarku. Pohľady na „ kráľovské“ veľhory Vysoké Tatry sú z každého miesta destinácie úchvatné. 

ZDROJ TEXTU A FOTO: OOCR TATRY SPIŠ PIENINY

Pozri tiež:

Kežmarský hrad

Mestský hrad s početnými expozíciami, známy aj ako východisko prvého turistického výletu do Vysokých Tatier. Súčasťou je expozícia historických vozidiel, hasičskej techniky i historická lekáreň.

Múzeum J. M. Petzvala v Spišskej Belej

Múzeum je rodným domom vynálezcu J. M. Petzvala, ktorý sa považuje za zakladateľa modernej optiky a priekopníka v oblasti fotografovania.