Kráľovské mestá sa prezentovali v Budapešti

Kráľovské mestá sa prezentovali v Budapešti

Bardejov, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa sa predstavili v Maďarsku

Kežmarok (16.4.2019) – Spolupráca miest Bardejov, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa intenzívne pokračuje aj pod záštitou oblastných organizácií cestovného ruchu. Na pôde Slovenského inštitútu v Budapešti sa 11. apríla 2019 spoločne prezentovali zástupcom maďarských cestovných agentúr a médií.

Kralovske mesta_Budapest 2019

Severné Slovensko so svojimi historickými regiónmi Spiš a Šariš je klenotnicou historických miest a tradícií. Množstvo pamiatok, zachovaných zvykov, remeselných, hudobných a ľudových tradícií, či pestrá gastronómia sú lákadlom pre turistov. Zvlášť keď sa jedná o miesta, ktoré si do prívlastku môžu pridať slovo „kráľovské“. Mestá Bardejov, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa sú hrdé na svoje historické dedičstvo. Spoločným záujmom je zachovávať kultúrne dedičstvo a udržiavať ho pre budúce generácie aj prostredníctvom rozvoja turizmu. Takého turizmu, ktorý ich nepoškodzuje, ale chráni, pomáha a zveľaďuje.

Levoča

Historická časť mesta spolu s Dielom Majstra Pavla je zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Za mohutnými hradbami sa nachádza viac ako 300 nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok!

Na tomto území pôsobia tri oblastné organizácie cestovného ruchu OOCR Tatry-Spiš-Pieniny, OOCR Severný Spiš Pieniny a OOCR Šariš Bardejov, ktoré vyslali svojich zástupcov na pracovné stretnutie, zorganizované zahraničným zastúpením Ministerstva dopravy a výstavby SR.

V Budapešti sa stretli na pôde Slovenského inštitútu 11. apríla. Na začiatku stretnutia sa uskutočnil živý vstup do regionálneho vysielania maďarskej televízie a rozhovor pre maďarský rozhlas.

vyjadz Budapest

Neskôr odznela prezentácia fotografií jednotlivých miest a krátky film o krásach severného Slovenska. Návštevníci si vypočuli originálnu goralskú hudbu z Lesnice a k dispozícii mali množstvo printových materiálov - brožúr a letákov. Pripravené boli ochutnávky regionálnych produktov – Tatranského čaju (Tatratea), minerálnej vody Sulinka a pekárenských výrobkov.

Bardejov (UNESCO)

Meštianske domy, radnica, Bazilika minor sv. Egídia, maľovaný dom, socha kata a množstvo ďalších zaujímavostí na každom kroku...

Počas rozhovorov prejavili zástupcovia cestovných agentúr záujem o spoluprácu a návštevu kráľovských miest. Zaujímali sa o historické pamiatky a možnosti ubytovania.

"Veríme, že sme vzbudili dostatočný záujem cestovných agentúr, aby motivovali maďarských návštevníkov pricestovať k nám. Našim cieľom je, aby prežili nezabudnuteľné zážitky, dobre si oddýchli a odchádzali spokojní," uviedla Gabriela Bodnárová, riaditeľka OOCR Tatry - Spiš - Pieniny. 

Kežmarský hrad

Mestský hrad s početnými expozíciami, známy aj ako východisko prvého turistického výletu do Vysokých Tatier. Súčasťou je expozícia historických vozidiel, hasičskej techniky i historická lekáreň.

Odkazy na výstupy z maďarskej televízie, printových médií, bloggerov budú postupne uvádzané na www.tatryspispieniny.sk

Zdroj: OOCR TATRY-SPIŠ-PIENINY

 

POZRI TIEŽ:

V Prešovskom kraji prenocovalo vyše 900 000 turistov

V roku 2018 zavítalo do kraja 932 121 návštevníkov ubytovacích zariadení, zvýšil sa aj počet zahraničných návštevníkov.

11 drevených chrámov, ktoré musíš vidieť

Drevené chrámy patria medzi najväčšie poklady a skvosty umenia a náboženstva na Slovensku. Možno ich nazvať aj umeleckými dielami.

Vedeli ste to o Prešovskom kraji?

Prešovský kraj má na svojom území veľké množstvo turistických lákadiel. Nádherná príroda, bohatá história, pamiatky a pestrý folklór, to všetko tvorí jedinečnú ponuku