Kráľovské mesto Levoča medzi skvostami UNESCO

Kráľovské mesto Levoča medzi skvostami UNESCO

Majster Pavol preslávil spišské kráľovské mesto Levoča majestátnym dreveným oltárom, ktorý je považovaný za najvyšší drevený gotický oltár na svete. Nachádza sa v kostole sv. Jakuba, ktorý bol povýšený v roku 2015 povýšený na Baziliku svätého Jakuba.

Je najväčšou sakrálnou stavbou na Spiši a má druhú najvyššiu vnútornú výšku lode na Slovensku (po košickom Dóme svätej Alžbety). Svojím cenným interiérovým vybavením sa radí medzi najcennejšie historické pamiatky u nás a aj vďaka nemu bola Levoča v roku 2009 zapísaná do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO ako súčasť súboru Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia.

Levoča-veža

PETER ŽUPNÍK & MAJSTER PAVOL VO VEŽI SV. JAKUBA

Vo veži Baziliky sv. Jakuba na Vás od piatka 8.7.2022 čaká nielen nádherný pohľad z výšky na mesto Levoča, ale aj diela od fotografa Petra Župníka. Je najznámejším slovenským fotografom aj na zahraničnej pôde, ktorý je označovaný ako najpoetickejší z autorov novej vlny. Venuje sa dokumentárnej a umeleckej fotografii, do ktorej dopĺňa a posúva význam zobrazených objektov maliarskymi technikami. Fotografie významných prác z dielne legendárneho Majstra Pavla z Levoče sú špeciálne tlačené na topoľovom dreve s ručnou domaľbou, pretože hlavným materiálom Majstra Pavla bola lipa.

VEŽA BAZILIKY SVÄTÉHO JAKUBA

Od 1. júla 2022 do 31. augusta 2022 si môžu návštevníci vychutnať pohľady na historické mesto Levoča a okolie z veže Baziliky sv. Jakuba každý deň, v čase od 10:00 hod. do 19:00 hod. Prvý vstup je o 10:00 hod. a posledný vstup o 18:15 hod. Prehliadky sa konajú organizovane so sprievodcom. Bližšie informácie na t.č.: 0903 465 955, veza@levoca.sk.

5

Zdroj: OOCR Tatry-Spiš-Pieniny

Pozri tiež:

Levoča

Historická časť mesta spolu s Dielom Majstra Pavla je zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Za mohutnými hradbami sa nachádza viac ako 300 nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok!