Kružlová získala slovenský rekord s nápisom ÚDOLIE SMRTI

Kružlová získala slovenský rekord s nápisom ÚDOLIE SMRTI

Príďte si do Kružlovej pozrieť najväčší nápis i miesta tankových bojov

Slovenský rekord za najväčší vertikálny nápis v exteriéri získala obec Kružlová, ktorej obyvatelia ho osadili v ÚDOLÍ SMRTI, kde sa uskutočnila najväčšia tanková bitka v rámci Karpatsko-duklianskej operácie.

Nápis s rozmermi 998 x 290 cm je fotogenickou dominantou a turistickým lákadlom. Pripomína svetoznámy nápis HOLLYWOOD. 

Ustanovujúci rekord bol zaregistrovaný 11. apríla 2019. Informoval o tom PhDr. Adrián Gužo, starosta obce Kružlová. 

 Vertikálny nápis Údolie smrti. Zdroj foto: OOCR
Vertikálny nápis Údolie sm...

Nápis "Údolie smrti" bol realizovaný v rámci mikroprojektu "Údolie smrti - zem vojnových hrdinov"  financovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja Program Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020.

Nápisom si realizátori uctili pamiatku všetkých padlých vojakov a pripomenuli si ťažké straty a urputné boje počas 2. svetovej vojny. Zároveň sa svojou veľkosťou stal dominantou Údolia smrti a bol zapísaný v knihe rekordov ako najväčší nadpis na Slovensku.

 Certifikát obce Kružlová. Zdroj foto: OOCR
Certifikát obce Kružlová....
 

Mikroprojekt je výsledkom cezhraničnej spolupráce a podpory rozvoja programov a produktov cestového ruchu so špecifickou tématikou prihraničných regiónov. Prebiehal za účasti slovenského a poľského partnera, združení a organizácii, ktoré sa zameriavajú na rozvoj, podporu a propagáciu tohto kultúrneho a prírodného dedičstva. V rámci mikroprojektu boli vybudované 2 altánky. Jeden v obci Havranec a druhý v obci Kružlová. Altánky už slúžia ako spoločenská a  oddychová zóna nielen pre turistov, ale aj ľudí zo širokého okolia.

Ďalšou dôležitou aktivitou bolo osadenie informačných tabúľ v každej obci mikroregiónu obsahujúcich informácie o najvýznamnejších osobnostiach pôsobiacich na danom území vo vojnových časoch, ktorí zohrali historickú úlohu v oslobodzovaní tohto územia počas 2. svetovej vojny. 

Údolie smrti

Medzi obcami Kružlová, Kapišová, a Nižná Písaná je v teréne rozmiestnená tanková technika znázorňujúca tankovú rotu v útoku. Symbolizuje ju 8 tankov T-34/85. Návštevníkom pripomínajú tankové boje, ktoré sa v tomto priestore odohrali od 25. do 27. októbra 1944. 

 Tanky v Údolí smrti. Foto: M. Blahut
 Tanky v Údolí smrti. Foto:...

8. 5. 2019, KOCR SVS

POZRI TIEŽ: