Kúpeľné mestá spojí cyklistický okruh

Kúpeľné mestá spojí cyklistický okruh

Do konca roka 2018 by mal slovenské a poľské kúpeľné pohraničné obce a mestá spojiť 230 km dlhý cyklistický okruh. Projekt si celkovo vyžiada viac ako 5 mil. eur a je spolufinancovaný Európskou úniou. Súčasťou aktivít je aj nákup prvkov drobnej architektúry, vytvorenie informačného systému a mobilnej aplikácie.

   

Za slovenskú stranu sú partnermi projektu Ľubovnianske regionálne združenie miest a obcí Stará Ľubovňa, mesto Bardejov a OOCR „ŠARIŠ“- Bardejov. Poľskú stranu zastupuje Združenie obcí Krynicko-Popradských a Szczawnica. Projekt je realizovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020, spolufinancovanie EÚ je vo výške 85 %. Oficiálny názov projektu je „Kúpele poľsko-slovenského pohraničia, identifikovateľný európsky priestor turistiky podporujúcej rozvoj zdravia – 1. etapa – výstavba cyklo okruhu spájajúceho kúpeľné miesta doliny Popradu.“ Obdobie realizácie projektu je 24 mesiacov (02.01.2017 - 31.12.2018) a celková hodnota projektu je 5 187 225,80 EUR.

Projekt prinesie realizáciu spoločných aktivít, ktorých cieľom je zvýšenie identifikovateľnosti značky kúpeľov poľsko-slovenského pohraničia. Zároveň spoločný cezhraničný kúpeľný produkt zlepší konkurencieschonosť zúčastnených slovenských i poľských kúpeľov. Cyklistický okruh s dĺžkou 230,91 km prepojí unikátne možnosti v oblasti cestovného ruchu, liečebno-rehabilitačných služieb, ktoré využívajú prírodné a krajinné hodnoty, multikultúrne dedičstvo a duchovnosť a tradície obyvateľov dotknutého územia,“ informoval riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“- Bardejov Radomír Jančošek.

Cyklomapa_zmensena-1.jpg Náhľad cyklotrasy  prihraničných kúpeľných miest.

 

Cyklotrasa bude prebiehať čiastočne po existujúcich trasách (vrátane trasy EuroVelo), čiastočne po trasách určených na vytýčenie a výstavbu, cez najvzácnejšie prírodné a krajinné územia (národné parky a rezervácie), okolo najvýznamnejších pamiatok drevenej architektúry a prameňov minerálnych vôd. Súčasťou aktivít je nielen výstavba cyklistického okruhu v dĺžke 230,91 km, ale aj nákup prvkov drobnej architektúry, vytvorenie informačného systému, aj mobilnej aplikácie.

Od projektu očakávame hospodárske oživenie oboch strán slovensko-poľského pohraničia v okolí údolia rieky Poprad prostredníctvom spoločného rozvoja kúpeľných miestJedným z cieľov je aj vytvorenie poľsko-slovenského turistického produktu pre lepšie využitie kultúrneho a prírodného dedičstva pohraničia,“ doplnil Jančošek. 

hotel-Alzbeta-exterier1.jpg Na trase nemôžu chýbať známe Bardejovské kúpele.

 

Kam v Bardejove a okolí

Okolie Bardejova a Bardejovských Kúpeľov sa za posledné tri roky stalo atraktívnou lokalitou pre detských i dospelých cykloturistov, bežcov a peších turistov a pre rodinnú turistiku. Vlani v októbri v kúpeľoch a ich okolí pribudol v poradí tretí liečivý singletrack  s názvom Lekársky singletrack,  určený je pre rodiny s deťmi a preto je nazývaný aj FAMILY singletrack. Dĺžka vybudovaných a udržiavaných, navzájom prepojených piatich trás dosahuje spolu viac ako 8 km. Tvoria ju tri liečivé singletrackyLekársky, Napoleon a Čerešenka, Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. Všetky trasy sú už plne funkčné, označené a v súčasnosti už využívané verejnosťou na cykloturistiku, cvičenia, pešie túry a prechádzky.Dĺžka značených turistických chodníkov v okolí kúpeľov dosahuje 35 km.

Bardejov-namestie-panorama.jpg

Atraktívnosť kúpeľov zvýšila aj obnovená rozhľadňa Bardejov Kamenná Hora a oddychová a športová zóna pre deti v kúpeľoch.

Najlákavejšími destináciami regiónu OOCR „ŠARIŠ“- Bardejov sú Bardejovské kúpele, a.s., mesto UNESCO Bardejov a od vlani aj Svidník s Duklou. Bardejov je historické mesto zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Právom sa hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska. Návštevníci tu môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska. Najnavštevovanejším podujatím v regióne je tradičný Bardejovský jarmok, ktorý sa koná v auguste v Bardejove.

10-Prirodn%C3%A1-expozicia-Vojensk%C3%A9ho-m%C3%BAzea-vo-Svidn%C3%ADku.jpg K lákadlám regiónu patrí aj Prírodná expozícia Vojenského múzea vo Svidníku

 

Bardejovských Kúpeľoch sa počas roka konajú atraktívne podujatia, ako sú Otvorenie kúpeľnej sezóny, Alžbetínsky deň, Folklórny festival, Pivný festival, Hornošarišský Vínny festival. Areál kúpeľov je každý deň otvorený aj pre širokú verejnosť. Hostia majú na výber aj z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness SPA - bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie je v kongresovom štvorhviezdičkovom hoteli Alexander.

K atrakciám severovýchodného Slovenska patrí i SVIDNÍK, ktorý je centrom podduklianskeho regiónu. V meste je vodný svet Aquaruthenia Svidník s krytými bazénami a wellness. K najnavštevovanejším miestam regiónu patrí Pamätník na Dukle.

Viac je na: www.kupele-bj.sk, www.bardejov.sk, www.svidnik.sk

ZDROJ: OOCR Šariš -Bardejov

Pozri tiež:

Kalendárium podujatí Prešovský kraj 2018

Návštevnosť v Prešovskom kraji opäť rástla

Podtatranské múzeum v Poprade opäť otvoria

http://www.severovychod.sk/aktuality/pozrite-si-nadherny-videospot-presovskeho-kraja/

 

TOP výlety:

Všetky výlety