Februárový kvíz

Februárový kvíz

Spíjemnite si mrazivý február novým kvízom!

1/9

Čo sa nachádza na fotografii?

Kaštieľ a skanzen v Humennom
Skanzen vo Svidníku
SNM – Múzeum ukrajinskej kultúry
Archeopark Živá archeológia

VYSVETLENIE

Archeopark Živá archeológia v areáli kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou poskytuje jedinečné poznanie dávnych dejín – originálnou formou vlastného zážitku. Sedem obydlí predstavuje päť období od praveku do včasného stredoveku (paleolit, neolit, mladšia doba železná, mladšia doba bronzová a včasný stredovek), takže prehliadkou archeoparku prejdete asi 30 000 rokov v čase.

2/9

Z akého storočia pochádza kamenný vodný mlyn v Krivanoch?

15. storočie
16. storočie
17. storočie
18. storočie

VYSVETLENIE

Kamenný vodný mlyn pochádza zo 17. storočia. Bol hnaný vodou, ktorá bola privádzaná na vrch dreveného kolesa lopatkami alebo inak nazývaným tzv. žľabom. Mlelo sa v ňom zrno na krupicu, múku a šrot. Taktiež sa pomocou mlynu vyrábala elektrina pre vlastnú spotrebu, keď ešte v obci Krivany nebola zavedená. Vo funkčnom stave bol do roku 1952 dôsledkom znárodnenia v roku 1948.

3/9

Aká jaskyňa sa nachádza na obrázku?

Gombasecká jaskyňa
Dobšinská ľadová jaskyňa
Belianska jaskyňa
Jaskyňa Zlá diera

VYSVETLENIE

Belianska jaskyňa je jedným z podzemných klenotov Slovenska. Zároveň ide o jedinú sprístupnenú jaskyňu vo Vysokých Tatrách.

4/9

Najvyšším vrchom pohoria Branisko je

Sľubica
Smrekovica
Minčol
Vrch Baňa

VYSVETLENIE

Najvyšším vrchom pohoria Branisko je Smrekovica s nadmorskou výškou 1 200 m n. m. V rámci Braniska je to jeden z najobľúbenejších vrchov a nájdete ho v severnej časti pohoria. Je to dobre dostupný vrch z viacerých svetových strán, napriek tomu je možné, že počas vášho výstupu nenarazíte ani na jedného turistu.

5/9

Rozhľadňa na Šanci sa vypína nad mestom

Sabinov
Prešov
Levoča
Stropkov

VYSVETLENIE

Nad mestom Sabinov sa vypína Šanec. Je to pomenovanie pre časť zalesneného kopca hneď pri toku rieky Torysa. Na vrchu sa nachádza rovinka, kde v septembri 2020 bola slávnostne otvorená „Rozhľadňa na Šanci“.

6/9

Ulička Johna Lennona sa nachádza v

Snine
Humennom
Bardejove
Prešove

VYSVETLENIE

Ulička, nachádzajúca sa v Bardejove, je lákadlom pre turistov zo Slovenska aj zahraničia. V uličke sa nachádza rodinný dom, na ktorom sú inštalované trojrozmerné grafiky a kované diela s umeleckým nádychom. V suteréne domu je galéria, ktorá je venovaná osobnosti Johna Lennona a skupine The Beatles. Hneď vedľa domu sa nachádza Parčík Johna Lennona s pamätnými kameňmi členov tejto anglickej skupiny.

7/9

Socha kniežaťa Laborca nachádzajúca sa v blízkosti Habury je umiestnená nad obcou, na vrchu nad dreveným kostolom. Vysoká je vyše

5 metrov
10 metrov
15 metrov
20 metrov

VYSVETLENIE

Vysoká je vyše päť metrov a stojí na takmer dvojmetrovom podstavci z prírodného kameňa. Socha je postavená na pamiatku kniežaťa Laborca a ako symbol jednoty Rusínov. V podstavci pod bronzovou sochou sa nachádza schránka so zeminou zo 106 rusínskych obcí, ktorá symbolizuje jednotu Rusínov.

8/9

Chodník Korunami stromov v Bachledovej doline je dlhý

727 m
1234 m
1820 m
2543 m

VYSVETLENIE

Pohodlne miernym stúpaním až do výšky 24 metrov vás zavedie drevený chodník s dĺžkou 1 234 m na prechádzku vo výške korún stromov. Po ceste sú pre návštevníkov pripravené rôzne náučné i adrenalínové zastávky

9/9

V akej obci sa nachádza najmenší drevený kostolík na Slovensku?

Hervartov
Matysová
Malý Slavkov
Malá Franková

VYSVETLENIE

Najmenší drevený kostolík na Slovensku sa nachádza v zamagurskej obci Malá Franková, približne v strede obce, v záhrade označenej dreveným portálom nad jej vstupom.

Úspešnosť: 50%