Kyslíková dráha otvorená pre všetkých!

Kyslíková dráha otvorená pre všetkých!

PREŠOV (19. december 2014) - Bardejovské Kúpele majú po štyridsiatich rokoch opäť svoju kyslíkovú dráhu. Určená je nielen kúpeľným hosťom, zacvičiť si môže ktokoľvek.

Zdravie, pohyb, príroda, oddych – všetko na jednom mieste. V okolí Bardejovských Kúpeľov bola zrekonštruovaná jedinečná kyslíková dráha. Od poslednej zmienky o jej rekonštrukcii uplynulo už 40 rokov. Až do jesene tohto roka bola veľká časť drevených atrakcií znehodnotená. Vďaka KOCR Severovýchod Slovenska a OOCR Šariš - Bardejov boli vybudované a zrekonštruované odpočívadlá, drevené atrakcie, informačné tabule, lavičky, koše a pod.

Kyslíková dráha s dĺžkou jedného kilometra má štrnásť stanovíšť, na ktorých sú pripravené relaxačné a pohybové cvičenia.

Spojenie starého s novým

V lesoch, kde sa kedysi zrejme prechádzala aj slávna Sissy (v kúpeľoch strávila tri týždne v roku 1895), si dnes môže zacvičiť ktokoľvek - domáci, turisti, kúpeľní hostia.

V piatok 19. decembra bola kyslíková dráha slávnostne uvedená do života.  Ako poznamenal riaditeľ OOCR Šariš - Bardejov Radomír Jančošek, tabuľky motivujúce k cvičeniu si zachovali svoj pôvodný ráz. "Sú napísané svojským štýlom, celý projekt je spojením pôvodnej podoby a súčasnej rekonštrukcie," predstavil zámer Jančošek.

Z kyslíkovej dráhy sa teší aj primátor Bardejova Boris Hanuščák: "Je výbornou správou, že v našom meste a kúpeľoch máme novú atrakciu, ktorá má veľký potenciál." 

Oživí telo i ducha

Lesná kyslíková dráha v okolí Bardejovských Kúpeľov zaujíma osobitné miesto v rámci zdravotno-rehabilitačných chodníkov. Spája zdravý vzduch, prechádzky, pobyt v prírode aj liečebné procedúry. KOCR Severovýchod Slovenska zabezpečila rekonštrukciu kyslíkovej dráhy a dobudovanie jednotlivých zariadení, ktoré umožňujú relaxačné a ozdravné pobyty i cvičenia v súlade s indikáciami, ktoré sa liečia v Bardejovských Kúpeľoch. Lesnú kyslíkovú dráhu môže absolvovať každý v ľubovoľnom čase. 

Stanovištia motivujú k pohybu

"Kyslíková dráha spája príjemnú prechádzku s cvičením, ktoré môže byť rehabilitujúce alebo aj posilňujúce. Cviky sa striedajú, zamerané sú na rôzne časti tela, majú rozličnú náročnosť. Teší nás, že lokalita získala ďalšie plus ako pre domácich, tak aj pre turistov a kúpeľných hostí," uviedol riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Práce na budovaní kyslíkovej dráhy prebiehali od októbra do konca novembra. Celkový objem financií, ktorý putoval na rekonštrukciu kyslíkovej dráhy, predstavuje sumu 10 000 €. Firma realizujúca rekonštrukciu dráhy bola vybraná na základe verejného obstarávania.

FOTOGALÉRIA

 

SÚVISIACE ČLÁNKY:

Najlepší v cestovnom ruchu

Investície do cestovného ruchu vo výške 90 000 €