Letná sezóna vyvrcholila oslavami na Štrbskom Plese

Letná sezóna vyvrcholila oslavami na Štrbskom Plese

PREŠOV/ŠTRBSKÉ PLESO (26. 9. 2016) – Svetový deň cestovného ruchu na Štrbskom Plese spojil odmeňovanie víťazov turistických súťaží, korunováciu kráľa Prešovského kraja a beh pre dobrú vec.

Svetový deň cestovného ruchu (turizmu) pripadá na 27. septembra. V tento deň v roku 1979 boli prijaté stanovy Svetovej organizácie turizmu a zároveň sa jedná o deň, kedy sa končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a začína sa sezóna na južnej zemskej pologuli. Svetový deň turizmu oslavujú organizácie zvyčajne v najbližší víkend výročia, v Prešovskom kraji to bolo v sobotu 24. septembra v športovom areáli na Štrbskom Plese.

Oslavy pripravila KOCR Severovýchod Slovenska v spolupráci s obcou Štrba, podujatie pokračovalo Behom za Tatry. V programe sa predstavili detský folklórny súbor Štrbianček a folklórna skupina Štrbän zo Štrby. Na pódiu si prevzali ceny víťazi letných turistických kampaní Objavuj Prešovský kraj a LEGENDARIUM 2. Veselým vyvrcholením kampaní bolo divadelné predstavenie divadla Portál, ktoré vyústilo do korunovácie kráľa Prešovského kraja. Tým sa stal Jozef Veselovský, víťaz hry LEGENDARIUM 2.

Podujatie pokračovalo Behom za Tatry pre deti aj dospelých. Časť účastníckeho poplatku poputuje na výsadbu stromčekov v Tatrách, preto sa preteky niesli v duchu hesla: Príďte, bežte, pomôžte!

kral-L2.jpg Korunovácia kráľa Prešovského kraja.

Záver úspešnej sezóny

Letné turistické súťaže Objavuj Prešovský kraj 2016LEGENDARIUM 2 pripravila KOCR Severovýchod Slovenska na podporu  návštevnosti Prešovského kraja. Obe kampane hodnotia organizátori ako vydarené, opäť mimoriadne zaujalo najmä cestovanie za legendami kraja s projektom LEGENDARIUM 2. Mobilná aplikácia, album s nálepkami a CD s nahrávkami legiend predstavili 15 oblastí kraja prostredníctvom legendárnych postavičiek a ich príbehov.

Projekt LEGENDARIUM 2 odštartoval 1. júna a trval do polovice septembra. Spolu bolo rozdaných 10-tisíc albumov LEGENDARIUM 2, návštevníci ich našli v štyridsiatich piatich kultúrnych, športových a zábavných zariadeniach a tiež vo vybraných infocentrách. Časť albumov získali žiaci tretích ročníkov na základných školách  v okresných mestách Prešovského kraja. „Mnohé subjekty si účasť v projekte veľmi pochvaľovali, pocítili nárast návštevníkov, ktorí na miesto vycestovali práve kvôli získaniu nálepky do albumu alebo lokalizácie v hre,“ uviedol Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Veľmi nás teší aj fakt, že spolu so súťažnými ústrižkami nám prichádzajú aj pozitívne maily od rodičov, ktorí mali vďaka Legendariu postarané o letný program pre deti a spoznali zaujímavé miesta kraja. Zvlášť sa tešíme, že sa zapojili aj návštevníci z Česka a zo západného Slovenska,“ dodal Janoško. Presné čísla rozdaných nálepiek ešte nie sú známe, zariadenia ich organizátorom zašlú v priebehu septembra. Do súťaže prišlo takmer 5000 súťažných nálepiek od vyše štyroch stoviek detí.

dievcatko-L2.jpg Víťazi si odniesli hodnotné ceny - rodinné pobyty v hoteloch a penziónoch, elektroniku, voľné vstupy do aquaparkov a knižné odmeny.

Mobilnú aplikáciu LEGENDARIUM 2 si do polovice septembra stiahlo viac ako 5000 užívateľov. Hráč s najvyšším počtom bodov, ktorý sa zároveň lokalizoval na všetkých 60 legendárnych miestach, sa stal kráľom Prešovského kraja. Dvanásti najlepší hráči hry a dvanásť vyžrebovaných súťažiacich s nálepkami získali hodnotné ceny – pobyty v Prešovskom kraji, elektroniku a voľné vstupy do aquaparkov.

Od 10. júna do 15. septembra prebiehala aj letná turistická súťaž Objavuj Prešovský kraj 2016. Súťaž bola umiestnená v aplikácii Objavujme a obsahovala 250 súťažných miest. Úlohou hráčov bolo lokalizovať sa na súťažných miestach prostredníctvom GPS. Na 200 miestach mohli okrem lokalizácie splniť aj fotografickú úlohu a na 125 miestach čakali na hráčov kvízové otázky.

Najlepším objaviteľom Prešovského kraja sa stal Jozef Tremko. Navštívil všetkých 250 miest a hral všetkých 575 úloh! Do plného počtu bodov mu chýbalo len 115 bodov, ktoré stratil pri kvízových otázkach. Ako najlepší objaviteľ Prešovského kraja 2016 získava hodnotné ceny (tablet a  pobyt  pre 2 osoby na 2 noci s polpenziou v Grandhoteli **** Starý Smokovec). Ceny si odniesli aj ďalší deviati najlepší hráči a desiati vyžrebovaní súťažiaci. 

tremko-a-sykora.jpg Vľavo predseda KOCR Severovýchod Slovenska Michal Sýkora, vpravo Jozef Tremko - víťaz Objavuj Prešovský kraj 2016. strban.jpg Tradície a zvyky podtatranskej obce Štrba v podaní FSk Štrbän.

FOTOGALÉRIA z podujatia

 

Čítaj tiež:

Deň cestovného ruchu oslávime na Štrbskom Plese

Počet turistov v Prešovskom kraji opäť vzrástol

Choď a foť 2016

Objavuj Prešovský kraj 2016

LEGENDARIUM 2

TOP výlety:

Všetky výlety