Leto na Spiši

Leto na Spiši

Na Spiši odštartuje plejáda podujatí plných zábavy i tradícií

„Dážď, dážď, májový dážď, budú mi od teba vlasy rásť.“ A že nám veru počas tohto mája narástli! Upršaný a chladný mesiac sa ale definitívne skončil a pred nami sú vyhliadky lepších a teplejších dní. Letnú sezónu počas júna môžete odštartovať hneď niekoľkými podujatiami na severnom Spiši a v Pieninách, pri ktorých si prídu na svoje všetky vekové kategórie.

V regióne, ktorý sa môže hrdiť najčistejším vzduchom na Slovensku, si aj tento rok môžete užiť slovenské tradície v plnej sile. Počas dvoch dní, 14. až 16. júna 2019, na vás čaká prehliadka ľudového spevu, tanca a tradičnej kultúry na Zamagurských folklórnych slávnostiach. Bohatý program si vychutnáte v areáli kúpeľov Smerdžonka obklopenom nádhernou prírodou Pienin.

 Zdroj foto: Kúpele Červený Kláštor
Zdroj foto: Kúpele Červený...

Svoje umenie prostredníctvom výrobkov od výmyslu sveta predvedú šikovní remeselníci z regiónu na tradičnom trhu remesiel. Ak si chcete na pamiatku zakúpiť jedinečnú spomienku na pestrú kultúru tohto kraja, v priebehu tretieho júnového víkendu od 13:30 hod. budete mať takú možnosť práve na Zamagurí.

Svetová hviezda na Spiši

Medzi nové, ale o to lepšie tradície regiónu, patrí kultúrno-zábavný festival Nestville Open Fest, ktorý sa koná 28. a 29. júna 2019 v malebnej obci Hniezdne, v okrese Stará Ľubovňa. Už po ôsmykrát svoje brány otvorí Nestville park, expozícia liehovarníctva a tradičných ľudových remesiel, aby svojim návštevníkom priniesla multižánrový dvojdňový festival s tým najlepším, čo naša domáca hudobná scéna ponúka.

Tešiť sa môžete na skupiny Gladiátor, S Hudbou Vesmírnou, Heľenine Oči či Peter Cmorík Band. Na hlavnom pódiu svoje najväčšie hity predvedú aj speváci a speváčky ako Richard Müller, Kristína a Sima Martausová. Čerešničkou na torte je vystúpenie hviezdy 80. rokov, britskej speváčky Samanthy Fox. Jej nesmrteľný hit Touch me si spolu s ňou zaspievajú staršie i mladšie ročníky.

 Nestville park
Nestville park

Na svoje si prídu aj tí najmenší, a to nielen vďaka obľúbeným interpretom detskej hudobnej scény ako Miro Jaroš, ale aj zóne Nestville Detský Svet. V nej na nich okrem iného čaká Bublinová show, divadlo pre deti i seriáloví Oteckovia. Kuriozitou tohto ročníka je jedinečná Ibiza party, počas ktorej sa Nestville Park premení na slnkom zaliatu pláž pripomínajúcu populárny španielsky ostrov. O nespútanú párty plnú zábavy sa postarajú zvučné mená ako DJ Milana priamo z Ibizy, Dj Ray Pareon či Dj Borra. Okrem bohatého kultúrneho programu budú súčasťou podujatia funzóny, v ktorých zažijú deti i dospelí neopakovateľné zážitky. Pre ničím nerušený oddych pre návštevníkov budú pripravené bezplatné oddychové zóny a stanové mestečko.

 Festival v Hniezdnom. Zdoj foto: OOCR Severný Spiš Pieniny
Festival v Hniezdnom. Zdoj fo...

Prvé tohtoročné kúpanie v liečivej vode

S príchodom slnečných a teplých dní naplno odštartujú leto aj Kúpele Vyšné Ružbachy. V piatok 28. júna 2019 oficiálne otvoria kúpeľnú sezónu, v rámci ktorej všetkých kúpaniachtivých privíta aj letné kúpalisko Izabela. Počas celého dňa si tu návštevníci môžu vychutnať bezplatný vstup a prvé kúpanie vám spríjemní aj kultúrny program. Popoludní sa môžete tešiť na koncert Country Duo Weteráni, o 16:00 hod. sa zasa dozviete viac o histórií tohto nádherného miesta. Pripravené je totiž premietanie dokumentárneho filmu Storočia v kameni o Bielom dome vo Vyšných Ružbachoch. Na záver príjemného dňa sa o zábavu postará tanečná veselica v Bielom dome.

 Zdroj foto: Kúpele Vyšné Ružbachy
Zdroj foto: Kúpele Vyšné R...

Rodinný festival pre všetkých

Pre všetkých, ktorí chcú spojiť oddych s hudbou v jedinečnom prostredí s výhľadom na Tri Koruny, je ako stvorený Breakfestival. V Kúpeľoch ČERVENÝ KLÁŠTOR Smerdžonka 30. júna 2019 od 10:00 do 21:00 hod. sa uskutoční jubilejný desiaty ročník tohto tradičného festivalu s bohatým programom pre celú rodinu. V posledný júnový deň si tak môžete oddýchnuť od každodenného stresu s pomocou gospelovej hudby a koncertov, zaujímavých prednášok či workshopov.

 Zdoj foto: OOCR Severný Spiš Pieniny
Zdoj foto: OOCR Severný Spi...

Čokoláda za odmenu

Ak uprednostňujete aktívny oddych v tesnom spojení s prírodou, ako stvorené je na to okolie severného Spiša a Pienin. Vydať sa môžete k najvyššiemu vrchu Pienin – Vysoké Skalky, kde vás po približne trojhodinovej prechádzke privíta nádherný kruhový výhľad.

 Zdoj foto: OOCR Severný Spiš Pieniny
Zdoj foto: OOCR Severný Spi...

Ak si trúfate na dlhšiu trasu a zároveň hľadáte netradičné miesto, odporúčame navštíviť neveľké údolie pri potoku Malý Lipník. Údolie nazývané Jarabinský prielom má charakter tiesňavy až kaňonu podľa toho, v ktorej časti prielomu sa nachádzate. Svoju kondičku ale môžete motivovať aj inak, ako prekrásnym výhľadom. Ak sa na bicykli vyberiete zo Starej Ľubovne do Nestville Chocholate po takmer štvorkilometrovej cyklotrase, čaká vás sladká odmena. Čokoládu od výmyslu sveta za „odkrútené“ kilometre si vychutnáte v originálom prostredí čokoládovne.

Bohatá a voňavá história

Región Severného Spiša a Pienin okrem jedinečných kultúrnych akcií ponúka aj obrovské množstvo lákadiel, medzi ktoré patrí historický hrad Ľubovňa a skanzen. Tohtoročná sezóna na hrade bude venovaná osudovým ženám Ľubovnianskeho hradu a vyvrcholí predstavením hradného parfumu. 

 Hrad Ľubovňa. Zdroj foto: Jano Štovka
Hrad Ľubovňa. Zdroj foto: J...

Počas prechádzky v Starej Ľubovni sa určite zastavte v Dome ľubovnianskeho mešťana. Toto mestské múzeum prezentuje život obyvateľov Starej Ľubovne na konci 19. storočia prostredníctvom ukážky štýlu bývania, remesiel, cechov a dielne modrotlače. Súčasťou expozície je aj mincovňa, kde si môžete vlastnoručne vyraziť svoj ľubovniansky zlatý.

 

Zdroj: Ing. Kristína Klimčáková, OOCR Severný Spiš Pieniny

Pozri tiež: 

Ľubovniansky hrad a skanzen

V minulosti sa hrad preslávil stretnutiami kráľov aj väznením Mórica Beňovského. Dnes žije podujatiami a pestrými expozíciami. Pod hradom sa rozprestiera skanzen ľudovej dediny a stredoveký vojenský tábor.

Pieninský národný park

Územie Pienin bolo vyhlásené za národný park v roku 1967, ale už v roku 1932 prielomová dolina Dunajca s priľahlými lesmi bola vyhlásená za Slovenskú prírodnú rezerváciu v