Leto pod Duklou

Leto pod Duklou

Expozície vojenskej techniky priamo na miestach bojov si návštevníci môžu pozrieť málokde. Výnimkou je región rozprestierajúci sa pod Duklou.

Okrem Pamätníka na Dukle a vyhliadkovej veže na Dukle je veľmi navštevované aj Údolie smrti, nemecký vojenský cintorín v Hunkovciach a celoročne i Vojenské múzeum vo Svidníku. (Vyhliadková veža je z dôvodu rekonštrukcie do 30. 6. 2019 zatvorená.)

 Dukla. Zdroj foto: Dávid Hudák
Dukla. Zdroj foto: Dávid Hud...

Údolie smrti

Medzi obcami Kružlová, Kapišová a Nižná Písaná je v teréne rozmiestnená bojová technika znázorňujúca tankovú rotu v útoku. Symbolizuje ju 8 tankov T-34/85. Návštevníkom pripomínajú tankové boje, ktoré sa v tomto priestore odohrali v októbri 1944. V apríli 2019 v oblasti pribudol monumentálny nápis ÚDOLIE SMRTI, realizovaný obcou Kružlová. Nová dominanta láka turistov svojou netradičnosťou. Pripomína známy nápis Hollywood, no má omnoho hlbšie posolstvo. Je venovaný pamiatke padlým v 2. svetovej vojne.

 Údolie smrti. Zdroj foto: OOCR Šariš Bardejov
Údolie smrti. Zdroj foto: OO...

Čo nevynechať vo Svidníku a okolí:

V meste Svidník sa nachádza aj Slovenské národné múzeum – Múzeum ukrajinskej kultúry, najstaršie národnostné múzeum na Slovensku. Jeho súčasťou je skanzen ľudovej architektúry so vzácnym dreveným chrámom a Galéria Dezidera Millyho v barokovom kaštieli z 18. storočia. Oddýchnuť a vyšantiť sa vo vode môžete vo vodnom svete Aquaruthenia s vonkajšími a krytými bazénmi a wellness s celoročnou prevádzkou. 

 Skanzen Svidník. Zdroj foto: Jano Štovka
Skanzen Svidník. Zdroj foto:...

V okolí Svidníka sa nachádza jedenásť drevených chrámov. Ich architektúra a nádherný interiér očaria všetkých návštevníkov. Drevené chrámy v Ladomirovej a v Bodružali sú pamiatkami UNESCO.

 Ladomirova. Zdroj foto: Jano Štovka
Ladomirova. Zdroj foto: Jano...

Zdroj: Spracované podľa zdrojov OOCR ŠARIŠ - BARDEJOV

Pozri tiež:

Dotknite sa vojnovej histórie na Dukle a v okolí

Pre priaznivcov vojnovej histórie sa začína hlavná sezóna 1. mája, keď Vojenské historické múzeum, Múzejné oddelenie Svidník, sprístupňuje po zime rôzne atrakcie umiestnené v

Skanzen vo Svidníku

Národopisná expozícia v prírode – Múzeum ukrajinsko-rusínskej kultúry vo Svidníku, sústreďuje mnoho najtypickejších pamiatok ľudovej architektúry charakteristických pre túto kultúru.