Loď Bohemia je opäť vo vode

Loď Bohemia je opäť vo vode

Kvakovce 16. júna – Po vyše polroku, čo kotvila loď Bohemia na brehu Domaše, sa môžu turisti znova tešiť na zážitkové plavby, ktoré vlani absolvovalo približne 21 000 turistov. Čakajú na nich aj zaujímavé novinky.

Loď by mala pravidelne premávať od piatka (19.6.), a to päťkrát denne počas celej letnej sezóny. Pre návštevníkov aj v tomto roku pripravili obľúbenú okružnú plavbu okolo Domaše.

„Taktiež by sa mali konať večery pod názvom Bohemia spieva. Bude to séria exkluzívnych koncertov každý štvrtok priamo na lodi. Nechcem predbiehať, ale potvrdili nám účasť viacerí známi slovenskí umelci aj kapely,“ ozrejmil Radovan Kapraľ, starosta obce Kvakovce, ktorá loď prevádzkuje.

Ako ďalej uviedol, počas letnej sezóny sa budú snažiť vyhovieť maximu domácich turistov, keďže cestovanie do zahraničia je obmedzené a veľa ľudí bude tráviť dovolenku v domácom prostredí.

Stredisko Domaša Dobrá je pripravené. Na pláži sme zriadili gurmánsku uličku, kde by mali byť zaujímavé street food jedlá od vegetariánskych až po tie tradičné,“ priblížil.

loď Bohemia_ilustračná fotografia

Ďalšou novinkou je podujatie Slovenské Navalis. Ide o pilotný projekt, ktorý sa na Domaši rozhodli zrealizovať po vzore Prahy, kde majú tieto slávnosti viac ako 300-ročnú tradíciu.

„Sú to slávnosti sv. Jána Nepomuckého, ktorý je patrónom všetkých vodákov a ľudí od vody. Účasť nám prisľúbili aj jeho eminencia kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský a takisto Mons. Bernard Bober, metropolita košický. Celebrovať by mali hlavnú omšu počas večerného programu,“ uviedol Kapraľ.

Vystúpiť by mala so svojím programom Sima Martausová a Anna Servická. Hudobný sprievod počas omše a celého večera bude pod taktovkou zboru a orchestra Poddukelského umeleckého ľudového súboru (PUĽS). Vyvrcholením celej akcie bude veľkolepý ohňostroj, ktorý bude odpálený z vody. Čerešničkou na torte bude samostatné vystúpenie PUĽS-u.

Celé podujatie je realizované pod záštitou profesora Vladimíra Krčméryho a predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského.

„Pevne veríme, že nás poctia svojou účasťou. Spoločne chceme takto poďakovať aj našim zdravotníkom za to, že bojovali v prvej línii počas epidémie koronavírusu,“ uzavrel starosta.

Loď Bohemia, ktorá má kapacitu 162 miest, sa v máji 2019 vydala na 2800 kilometrov dlhú cestu z Prahy na Domašu. Prešla sedem krajín Európy, stovky miest a obcí. V tomto roku odpremiérovala obec Kvakovce dokumentárny film pod názvom Návrat lode na Domašu po 26 rokoch, ktorý zachytáva celú jej cestu z Česka na Slovensko.

Zdroj: OOCR Horný Zemplín Horný Šariš

Pozri tiež:

Vodná nádrž Veľká Domaša

V Ondavskej vrchovine sa nachádza zelená perla východného Slovenska – Veľká Domaša. Vodná nádrž slúži na reguláciu prítokov vôd do Východoslovenskej nížiny, zásobuje

Slovenské Navalis

Podujatie je novinkou tohtoročnej letnej sezóny na Domaši. Ide o pilotný projekt, ktorý sa na Domaši rozhodli zrealizovať po vzore Prahy, kde majú tie...

TOP výlety:

Všetky výlety